Μενού
  • Α-
  • Α+

Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα (13/9) σε ηλικία 87 ετών ο αγαπημένος ηθοποιός, Κώστας Καζάκος, ο οποίος νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στον Ευαγγελισμό με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, έχοντας αφήσει τη δική του σφραγίδα στον ελληνικό κινηματογράφο και θέατρο που υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία για περισσότερα από εξήντα χρόνια. Ο Κώστα Καζάκος φοίτησε στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου (1953-1956) και στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1954-1957), ενώ στη συνέχεια έπαιξε σε πολλές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Ωστόσο, η ταινία - σταθμός στην καριέρα του μπορεί να θεωρηθεί το «Κοντσέρτο για Πολυβόλα» το 1967 όπου γνώρισε, ερωτεύτηκε και στη συνέχεια παντρεύτηκε την Τζένη Καρέζη, ενώ απέκτησαν μαζί έναν γιο, τον γνωστό ηθοποιό, Κωνσταντίνο Καζάκο.

Διαβάστε ακόμη: Κώστας Καζάκος: Πέθανε σε ηλικία 87 ετών

Το ζευγάρι έμεινε μαζί μέχρι το 1992 οπότε και η Τζένη Καρέζη έφυγε από τη ζωή, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο, ενώ έπαιξαν μαζί σε ταινίες που έγιναν μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες, αλλά και θεατρικές παραστάσεις που άφησαν εποχή. Ως θιασάρχες εμφανίστηκαν στο θέατρο για πρώτη φορά μαζί το 1968 με το ιστορικό έργο του Γεώργιου Ρούσσου «Θεοδώρα η μεγάλη» που ήταν μία από τις πιο μεγάλες επιτυχίες τους μαζί με την παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» το 1973 που έγινε αφορμή να συλληφθεί και εκείνος και η Τζένη Καρέζη από τη χούντα. Η σύλληψή τους δεν τους πτόησε αφού στη συνέχεια ανέβασαν εκ νέου την παράσταση, ενώ μετά τη Μεταπολίτευση πρόσθεσαν και σκηνές που πριν είχαν λογοκριθεί.

Μαζί με το δίδυμο Αλίκη Βουγιουκλάκη - Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν από τα καλλιτεχνικά ζευγάρια που πρωταγωνιστούσαν στο εγχώριο σταρ σύστεμ της εποχής αν και οι ίδιοι κρατούσαν χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις και προτιμώντας να περνούν δημιουργικό χρόνο στο σπίτι τους μαζί με το παιδί τους και αγαπημένους τους φίλους, όπως είχαν αναφέρει σε κοινές συνεντεύξεις τους. 

«Έχουμε μάθει να αγαπάμε ο ένας τα στοιχεία του άλλου ακόμα και όταν δεν συμφωνούμε πάρα πολύ, αυτό είναι το πιο βασικό», είχε δηλώσει η Τζένη Καρέζη στους δημοσιογράφους Σόνια Ζαχαράτου και Δημήτρη Τζάνη όταν το ζευγάρι φιλοξενήθηκε το 1988 στην εκπομπή «Κατ' οίκον» της ΕΤ2. 

Μάλιστα, τότε ο Κώστας Καζάκος είχε προσθέσει - μιλώντας για τον κοινό τους βίο που τότε μετρούσε είκοσι χρόνια - ότι «κυρίως έχουμε αναπτύξει - προσπαθούμε όσο μπορούμε - αυτό το στοιχείο του αλληλοσεβασμού και μιας αξιοπρέπειας ανάμεσά μας. Δεν γίνονται καυγάδες από αυτούς που ρίχνουν τον έναν στην υπόληψη του άλλου και γι’ αυτό δεν αντέχουμε να είμαστε μουτρωμένοι ο ένας στον άλλο. Η σχέση χτίζεται σιγά σιγά αλλά πρέπει να χτίζεται συνεχώς και να οικοδομείται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που ζούνε μαζί».

Όσον αφορά το πώς έβλεπε την Τζένη Καρέζη στις ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου όπου είχε πρωταγωνιστήσει, ο Κώστας Καζάκος ανέφερε στην ίδια εκπομπή: «Η Τζένη ενσάρκωσε έναν τύπο γυναίκας - χαρακτήρα με πολύτιμα στοιχεία για την ελληνική κοινωνία εκείνης της εποχής. Ήταν μια ανεξάρτητη αυθόρμητη γυναίκα με δυναμισμό, εξυπνάδα, με μια μοντέρνα αντίληψη ομορφιάς που χρησιμοποιούσε στοιχεία χαρακτήρα πολύτιμα και ακριβά, όχι φτηνά και χυδαία». 

Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Art Week» με την Λένα Αρώνη, ο Κώστας Καζάκος είχε πει χαρακτηριστικά πως μακάρι όλες οι Ελληνίδες να ζούσαν τη ζωή που έζησε η Τζένη Καρέζη.

«Όταν αρρώστησε η Τζένη και πέθανε, μου έλεγαν "δεν λυπάσαι;" Τι να λυπηθώ; Πέρασε μια ζωή, που μακάρι να τη ζούσαν όλες οι Ελληνίδες. Τιμήθηκε, αγαπήθηκε, πέρασε καλά και δοξάστηκε. Τι άλλο να κάνεις; Έκανε το παιδί κι είχε την οικογένειά της. Αυτό που προκαλεί λύπη ήταν ότι θα μπορούσε να έχει 10-15 χρόνια ακόμα, όπου ήταν στην ωριμότητά της να παίξει ρόλους» είχε πει τότε ο Κώστας Καζάκος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA