Μενού
spiraki
Μαρία Σπυράκη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η Μαρία Σπυράκη ξεκίνησε την πολιτική καριέρα πλάι στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς το 2014 πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την δημοσιογραφία και να ασχοληθεί με τα κοινά. Στις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014, εξελέγη ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα πρώτη σε σταυρούς προτίμησης. Το πολιτικό ρεπορτάζ αποτελούσε πλέον παρελθόν, χωρίς να φανταζόταν τότε ότι 8 χρόνια μετά οι πρώην συνάδελφοί της θα καλούνταν να γράψοπυν γράφουν ρεπορτάζ για μισθούς και οικονομικές παροχές στο Κοινοβούλιο και ανάκληση της υποψηφιότητάς της από τον πρωθυπουργό.

Στις Ευρωεκλογές του 2019, επανεξελέγη Ευρωβουλευτής της ΝΔ (ΕΛΚ), συγκεντρώνοντας 319.237 σταυρούς προτίμησης, σχεδόν 70.000 σταυρούς πάνω από την προηγούμενη πενταετίας.  Στις 15 Δεκεμβρίου του 2022, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας, ζήτησε την άρση της ασυλίας της, καθώς υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, όσον αφορά στην αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών της

Το ρεπορτάζ που έκρυψε την εποχή των μνημονίων 

Το 1992 ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στον 904 Αριστερά στα FM, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ συνέχισε την καριέρα της στο STAR, στο ALTER και στο Mega. Ακόμα, η Μαρία Σπυράκη έχει εργαστεί σε διάφορες εφημερίδες, όπως η «Ημερησία του Σαββάτου», «Εξουσία», «Αγγελιοφόρος» και «Επενδυτής». Μάλιστα, έχει συμμετάσχει σε δημοσιογραφικές αποστολές σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο. Από το 1998 έως το 2014, εργαζόταν στο πολιτικό ρεπορτάζ. Από το 2003 και για έναν χρόνο εργάστηκε στον Τομέα Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ το 2004 τοποθετήθηκε στο γραφείο του Σταύρου Δήμα, τότε Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2009, ξεκίνησε να παρακολουθεί κύκλο σπουδών στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα την οικονομική κρίση αλλά και τη συμβουλευτική διαχείριση κρίσεων, τους οποίους ολοκλήρωσε το 2011.

Τα πρώτα πυρά που δέχτηκε ως δημοσιογράφος ήταν μετά από δική της παραδοχή.  Με δηλώσεις της στο Κρήτη TV παραδέχτηκε πως απέκρυψε ότι στο διάστημα ανάμεσα στις εκλογές Μαΐου – Ιουνίου του 2012 έρχονταν στην Ελλάδα χρήματα με αεροπλάνο για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. «Γνώριζα ότι τροφοδοτούνταν οι τράπεζες από τον Μάιο έως τον Ιούνιο με μετρητά διότι υπήρχε μεγάλη απόσυρση χρημάτων. Η συνείδησή μου, ως πολίτη, ως Ελληνίδας, δεν μου επέτρεψε να δω το δημοσιογραφικό μου συμφέρον. Εκτίμησα ότι δεν έπρεπε να το πω. Το πήρα στο “μαξιλάρι μου”» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star. «Έχει δικαίωμα να αποκρύπτει την είδηση ο δημοσιογράφος;», διερωτήθηκε ο Νίκος Χατζηνικολάου. «Η χώρα τότε καιγόταν και εκτίμησα ότι δεν έπρεπε να το πω. Πίστευα ότι αυτό ήταν το εθνικό μου καθήκον» απάντησε από την πλευρά της η κ. Σπυράκη.

Η θετική ψήφος στην ψηφοφορία για την Οδηγία Copyright του Ευρωκοινοβουλίου που προκάλεσε αντιδράσεις

Με την απουσία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιου Κούλογλου και Κωνσταντίνας Κούνεβα είχε σημαδευτεί το 2019 η ψηφοφορία στην ευρωβουλή για την Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στον ψηφιακό κόσμο από ελληνικής σκοπιάς. Σχεδόν σύσσωμη απουσίαζε και η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με εξαίρεση την Μαρία Σπυράκη που ψήφισε θετικά. Συγκεκριμένα, στην αναλυτική λίστα των ψήφων των ευρωβουλευτών δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα του Μανώλη Κεφαλογιάννη, του Γιώργου Κύρτσου, της Ελίζας Βόζενμπεργκ, καθώς και του Θοδωρή Ζαγοράκη. H Oδηγία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο πέρασε τελικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιομε τους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν και τα άρθρα 11 και 13 (νυν 15 και 17) που άλλαξαν το διαδίκτυο και απείλησαν (και απειλούν) την ελευθερία της έκφρασης, παρά τις έντονες αντιδράσεις φορέων, οργανώσεων και χρηστών.

Αντιδράσεις για τις μυστικές συναντήσεις Σπυράκη - Ζάεφ 

Για δύο μυστικές συναντήσεις του τότε Πρωθυπουργού της τότε ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ με την Μαρία Σπυράκη, την οποία χαρακτήριζε μάλιστα ως «απεσταλμένη» του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία αποκάλυπτε έγγραφα από πρακτικά συνεδριάσεων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας το 2018.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ,  η πρώτη συνάντηση έγινε τον Δεκέμβριο του 2017 με τον Ζάεφ σε σύσκεψη  των πολιτικών αρχηγών τον Ιανουάριο του 2018 να σημειώνει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεν φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτό αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας».

Ο Ζάεφ, σε νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών τον Μάιο του 2018 σημειώνει ότι είχε μία ακόμα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη Μαρία Σπυράκη, που του μετέφερε τα χαιρετίσματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ λέγοντας ότι «έχουμε πρόβλημα» με μερίδα ψηφοφόρων. «Όπως δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα που επικαλείται η FAZ, ο κ. Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της διαμάχης για την ονομασία».

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, απάντησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Πήγα να πάρω καφέ δίπλα από το ευρωκοινοβούλιο, δεν θυμάμαι πού ακριβώς, πήγαινα να πάρω το τρένο», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πέρα από αυτή την τυχαία συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, δεν υπήρξε δεύτερη, όπως υποστηρίζει η FAZ». «Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη. Είχα οδηγία να παρουσιάσω τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Με ρώτησε ‘τι θα κάνετε;’ και του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε ως κόμμα καμία επίσημη ενημέρωση», ισχυρίστηκε η κα Σπυράκη. Σε ερώτηση, γιατί δεν έγινε γνωστή η συγκεκριμένη συνάντηση, η Μαρία Σπυράκη απάντησε: «Ήταν μια δημόσια συνάντηση και έχω κάνει και άλλες πολλές τέτοιες». «Κυκλοφορούμε στα ίδια σημεία και στα ίδια μέρη. Δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε. Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (σ.σ.: στο Ευρωκοινοβούλιο) διαρκώς».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA