Μοιάζει με ιστορία βγαλμένα από το τηλεοπτικό σύμπαν των εφιαλτών που στοίχειωσαν την εφηβεία μας, το "X-Files", όμως είναι απόλυτα αληθινή. Είναι εκείνη η ιστορία που περιγράφει τον απόλυτο πόνο και τον θάνατο, στην πιο αργή και βασανιστική εκδοχή του. Αυτό που βίωσε ο Χισάσι Ούτσι εν ζωή, ήταν χειρότερο από τον χειρότερο θάνατο.
Όλα ξεκίνησαν στις 30 Σεπτεμβρίου 1999, στο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων JCO στην περιοχή Tokaimura της Ιαπωνίας. Εκεί, τρεις εργάτες, ο Χισάσι Ούτσι (35 ετών), ο Μασάτο Σινοχάρα (39 ετών) και ο Γιοτάκα Γιοκοκάβα (54 ετών) προσπαθούσαν να παρασκευάσουν καύσιμα για έναν ερευνητικό αντιδραστήρα.
Θα ήμασταν επιεικείς αν λέγαμε απλά πως δεν είχαν την απαραίτητη εκπαίδευση για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Οι τρεις εργάτες λέγεται πως έριχναν το εμπλουτισμένο ουράνιο σε μια δεξαμενή με κουβάδες!
Ξαφνικά, όταν η συγκέντρωση του ουρανίου ξεπέρασε το όριο ασφαλείας, σημειώθηκε αυθόρμητη αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση. Σημειώθηκε κρίσιμο γεγονός διαρροής ραδιενέργειας. Οι ζωές τους διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο.
Οι συνέπειες της ακτινοβολίας
Χισάσι Ούτσι: Βρισκόταν ακριβώς δίπλα στη δεξαμενή και δέχθηκε 17 Sieverts ακτινοβολίας (τα 8 είναι 100% θανατηφόρα).
Μασάτο Σινοχάρα: Βρισκόταν κοντά και απορρόφησε 10 Sieverts.
Γιοτάκα Γιοκοκάβα Ήταν λίγο πιο μακριά και δέχθηκε 3 Sieverts (επιβίωσε).
Ο εφιάλτης του Ούτσι
Ο Ούτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε πειραματικές θεραπείες, όπως μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων. Αυτό που είχε απομείνει από το νεαρό εργάτη ήταν ένα σώμα που είχε υποστεί βιβλική καταστροφή, ένα λίκνο βασάνου.
Το DNA του είχε καταστραφεί πλήρως – τα κύτταρά του δεν μπορούσαν να ανανεωθούν.
Το δέρμα του είχε αρχίσει να αποκολλάται και το σώμα του είχε γεμίσει πληγές.
Υπέφερε από εγκαύματα εσωτερικά και εξωτερικά. Καιγόταν εντός κι εκτός του.
Πονούσε χωρίς σταματημό. Οι γιατροί τον κρατούσαν ζωντανό με μηχανική υποστήριξη.
Πέρασαν 83 μέρες στο νοσοκομείο και ο νεαρός εργάτης υπέκυψε τελικά, στις 21 Δεκεμβρίου 1999. Η καρδιά του φώναξε ένα τελευταίο «δεν αντέχω άλλο» και κοιμήθηκε για πάντα. Λίγους μήνες μετά, πέθανε και ο συνάδελφος του, ο Σινοχάρα.
Οι συνέπειες και οι αλλαγές
Το εργοστάσιο JCO έκλεισε οριστικά, ενώ επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στην Ιαπωνία. Η εταιρεία αναγκάστηκε να αποζημιώσει θύματα και κατοίκους της περιοχής.
Ο Ούτσι έζησε ένα απερίγραπτο μαρτύριο, σε κάτι που δεν είμαστε βέβαιοι αν μπορούσε να περιγραφεί ως «ζωή». Είχε σφυγμό ναι, αλλά η ύπαρξη του ήταν πια ο ορισμός του πόνου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.