Μενού
gabriel dead ai
στιγμιότυπο από YouTube
  • Α-
  • Α+

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αναστήσει νεκρούς; Έχουν διατυπωθεί δεκάδες θεωρίες για το κατά πόσο θα ήταν εφικτό, αλλά και  ηθικό ως προς την ανθρωπότητα  συνολικά, κάτι τέτοιο. Στην περίπτωση του Κρίστοφερ Πέλκι, ο οποίος πέθανε το 2021, ύστερα από καυγά στο δρόμο με τον Γκάμπριελ Ορκασίτας, ο οποίος εξελίχθηκε σε ένοπλη συμπλοκή, η τεχνητή νοημοσύνη ίσως και να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο για την απονομή δικαιοσύνης. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της δίκης, που είχε στο ειδώλιο τον Ορκασίτας για τη δολοφονία του Πέλκι, η οικογένεια παρουσίασε ένα βίντεο, το οποίο είχε δημιουργηθεί μέσω A.I, με αρκετές στατικές και κινούμενες εικόνες του αδικοχαμένου άντρα. Οι εικόνες αυτές μας δίνουν την αίσθηση ότι παρακολουθούμε τον Πέλκι με σάρκα και οστά να απευθύνεται στο δολοφόνο του.

Λέει: «Σε μια άλλη ζωή, ίσως να ήμασταν φίλοι» και συμπληρώνει: «Πιστεύω στη συγχώρεση.»

Στο βίντεο ο Πέλκι αφηγείται κάποιες στιγμές από τη ζωή του και σχολιάζει την έννοια των γηρατειών και το «προνόμιο» του να μπορεί κανείς να τα ζήσει. Λέει «Αυτό είναι το καλύτερο που μπορώ να σου δείξω, το πώς θα έμοιαζα αν είχα την ευκαιρία να γεράσω.» και δείχνει μια φωτογραφία ενός ψηφιακού meme, που ο ίδιος είχε δημιουργήσει όταν ήταν εν ζωή. 

Επίσης μας λέει κάτι κάτι πολύ συγκινητικό: «Το να γερνάς είναι δώρο που δεν έχουν όλοι, γι' αυτό να το αγκαλιάζεις και να μην ανησυχείς για τις ρυτίδες.»

Το εν λόγω βίντεο μας δείχνει μια ανθρώπινη φιγούρα που μοιάζει υπερβολικά στον μακαρίτη, που κινείται και μιλάει σχεδόν όπως αυτός, σαν ένα ανθρωπόμορφο gif που θέλει να πείσει ότι είναι κανονικός άνθρωπος. Παρ' όλα αυτά, κατάφερε να συγκινήσει τους παριστάμενους στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Γιατί όμως;

Όταν η τεχνολογία βάζει λόγια στο στόμα ενός νεκρού, τότε τίθενται σοβαρά ερωτήματα για την μετωπική σύγκρουση τής ύπαρξης μας με την τεχνητή νοημοσύνη. Μέχρι να απαντηθούν όμως αυτά, τα μέλη της έδρας του δικαστηρίου δήλωσαν συγκινημένοι, βλέποντας κάτι που «πραγματικά αποτύπωνε το πνεύμα και την ψυχή του Κρις».

Τελικά, το βίντεο διαμόρφωσε και την ποινή, καθώς αρχικά, η εισαγγελία είχε εισηγηθεί ποινή κάθειρξης 9,5 ετών για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση, όμως ο δικαστής Τοντ Λανγκ επέβαλε 10,5 έτη, τονίζοντας ότι το βίντεο επηρέασε ουσιαστικά την απόφασή του. Είπε; «Αγάπησα αυτό το AI. Σας ευχαριστώ για αυτό.» και πρόσθεσε: 
«Παρά τον δικαιολογημένο θυμό της οικογένειας, άκουσα τη συγχώρεση. Και τη βρήκα ειλικρινή.»

Τι είδαμε

Η ερώτηση είναι σαφής; Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να «εκπροσωπεί» ένα νεκρό με λόγια που εκείνος δεν είπε ποτέ; Το ερώτημα αυτό γυρεύει ακόμα ξεκάθαρες απαντήσεις, αλλά όπως φαίνεται, είναι θέμα χρόνου ώστε η A.I να επιβάλλει νέους τρόπους αφήγησης ακόμα και μέσα σε μια ακροαματική διαδικασία για τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA