Μενού
Ο Θάνος Λούδος στο πλατό του Cash or Trash
Ο Θάνος Λούδος στο πλατό του Cash or Trash | (Instagram @thanosloudos)
  • Α-
  • Α+

Ο Θάνος Λούδος, ο εκτιμητής του Cash or Trash, ο οποίος έχει μπει στα σπίτια μας τα τελευταία χρόνια μέσα από την τηλεοπτική παρουσία του στην εκπομπή του Star με παρουσιάστρια τη Δέσποινα Μοιραράκη, από την ηλικία των 19 ετών ασχολείται με τις δημοπρασίες και σπάνια -έως και ποτέ- δεν ξέρει να ορίσει την αξία ενός αντικειμένου.

Πιστός στο ραντεβού του με τους τηλεθεατές, ένα απόγευμα καθημερινής βρίσκεται στο πλατό του Cash or Trash στο πλευρό της Δέσποινας Μοιραράκη.  Από μπροστά τους περνάει μία ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Ιατρικό εργαλείο του 1920 από τη Γαλλία, που έκανε ηλεκτροσόκ έρχεται να «χτυπήσει» την αγορά του παιχνιδιού, εντυπωσιάζοντας τους πάντες ακόμη και τον πολύπειρο Θάνο Λούδο. Τα επιχειρήματά του στον παίκτη, για να πείσει τους αγοραστές, σαφή, η τελική τιμή είχε μία μικρή απόκλιση αλλά στο τέλος βγήκε 80€ συν.

Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος στο Reader, είναι «ένα από τα περίεργα αντικείμενα που έχω συναντήσει στο Cash or Trash». Η πορεία του στην εκτίμηση αντικειμένων και στον χώρο των δημοπρασιών δεν ξεκινά και σίγουρα δεν τελειώνει στον τηλεοπτικό σταθμό, καθώς από τα 19 του χρόνια, όταν πήγε για πρώτη φορά σε δημοπρασία στην Αγγλία, ήξερε ότι αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή του.

Ο Θάνος Λούδος μιλά στο Reader και παρουσιάζει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την εκτίμηση αντικειμένων, για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα, τα επόμενα σχέδιά του και για το εάν ο ίδιος και οι υπόλοιποι επαγγελματίες στον κλάδο του, μπορούσαν να πέσουν θύματα εξαπάτησης.

- Πώς ξεκινήσατε να κάνετε εκτιμήσεις αντικειμένων;

«Η εκτίμηση είναι μια από τις δραστηριότητες ή υπηρεσίες που προσφέρει ένα Οίκος Δημοπρασίων. Καθώς η δουλειά μου είναι οι δημοπρασίες, η εκτίμηση αφορά ένα μέρος της δουλειάς μου. Ένα αντικείμενο πριν δημοπρατηθεί, παρουσιάζεται στον κατάλογο της δημοπρασίας με μια εκτίμηση τιμής. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ρολόι, το οποίο μπορεί να έχει μια ελάχιστη τιμή εκτίμησης (που συνήθως αφορά και την τιμή εκκίνησης) τα 5000€ και μέγιστη εκτίμηση τα 7000€.

Είναι ένας οδηγός που προτείνει ο δημοπράτης και δεν είναι ο κανόνας, δεν σημαίνει ότι το αντικείμενο δεν θα ξεπεράσει τις 7000€, έχουμε παρατήσει πολλές φορές σε δημοπρασία του δικού μου Οίκου Δημοπρασιών αλλά και σε δημοπρασίες σε όλο τον πλανήτη, η τελική τιμή που θα κλείσει ένα αντικείμενο να είναι πολύ μεγαλύτερη της μέγιστης τιμής εκτίμησης».

- Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τις δημοπρασίες και να ιδρύσετε την επιχείρησή σας;

«Κυριολεκτικά μεγάλωσα στις δημοπρασίες, από 19 ετών όταν βρέθηκα για πρώτη φορά σε δημοπρασία στην Αγγλία ήξερα ότι αυτό ήθελα να κάνω στη ζωή μου, ταξίδεψα πολύ, επισκέφτηκα πολλές δημοπρασίες, αγόρασα αντικείμενα, πούλησα αντικείμενα, έκανα λάθη, άλλα έμαθα και κατάφερα και με τις γνώσεις που συγκέντρωσα αλλά και με τις γνωριμίες και το δίκτυο των ανθρώπων που γνώρισα στο ταξίδι αυτό να ιδρύσω τον Οίκο Δημοπρασιών Loudos Auctions το 2019 με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

- Σας έχουν φέρει ποτέ ψεύτικο αντικείμενο με στόχο να σας παραπλανήσουν;

«Συμβαίνει και αυτό στη δουλειά μας, ευτυχώς για τους πελάτες μου και δυστυχώς για αυτούς που προσπαθούν να παραπλανήσουν κόσμο, από εμάς δεν έχει περάσει και ούτε θα περάσει αντικείμενο το οποίο δεν είναι αυτό που δηλώνουμε ότι είναι».

- Ποιο είναι το πιο περίεργο αντικείμενο που έχετε εκτιμήσει;

«Καθώς οι τομείς ειδικότητας του Loudos Auctions είναι τα έργα μοντέρνας & σύγχρονης ελληνικής τέχνης, τα πολύτιμα ρολόγια και κοσμήματα, τα αντικείμενα γνωστών σχεδιαστών και τα σπάνια αντικείμενα 19ου αιώνα, συναντώ πολύ συχνά σπάνια, πολύτιμα και μοναδικά έργα τέχνης και αντικείμενα.

Περίεργα αντικείμενα έχω συναντήσει στο Cash or Trash όπως ένα ιατρικό εργαλείο του 1900 που παρήγαγε ηλεκτρισμό και θεωρούσαν ότι μπορούσαν να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες με αυτό».

- Πώς αμείβεται ένας Οίκος Δημοπρασιών;

«Η δημοπρασία είναι ο πιο ξεκάθαρος και όπως μου αρέσει να λέω δημοκρατικός τρόπος για να αγοράσεις και να πουλήσεις ένα αντικείμενο. Έχεις όλη την πληροφορία μέρες πριν. Για παράδειγμα μπορείς να μπεις στη σελίδα μας loudos.gr και να δεις αναλυτικές φωτογραφίες και περιγραφές των αντικειμένων που προτείνονται προς δημοπρασία.

Υπάρχει η τιμή εκκίνησης που αφορά το ποσό που ξεκινάει η δημοπρασία, ο αγοραστής αποφασίζει μέχρι που θέλει να φτάσει, δηλαδή μέχρι πιο ποσό θα ήθελε να δώσει προσφορά ή όπως λέμε να «χτυπήσει» το αντικείμενο.

Στην τελική τιμή που θα κλείσει το έργο τέχνης ή αντικείμενο, η οποία αποκαλείται «hammer price» προστίθεται ένα ποσοστό, που ονομάζεται buyer's premium και αφορά την προμήθεια του Οίκου Δημοπρασιών, το οποίο είναι γνωστό σε όλους τους συμμετέχοντες πριν τη δημοπρασία. Στον δικό μας Οίκο Δημοπρασιών η Προμήθεια Αγοραστή είναι 17% + ΦΠΑ στην τελική τιμή κατακύρωσης.

Αντίστοιχα ο Οίκος αμείβεται και από τον πωλητή για τις υπηρεσίες του και λαμβάνει μια προμήθεια που αποκαλείται seller's fee ή προμήθεια πωλητή και είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης ανάλογα την αξία του αντικειμένου που παραλαμβάνουμε από τον πωλητή».

«Προετοιμάζουμε την 4η σεζόν»

- Κεφάλαιο... τηλεόραση. Πώς έγινε η πρόταση για το Cash or Trash

«Δεν το περίμενα, ούτε το είχα φανταστεί ότι θα κάνω τηλεόραση και πως θα μου αρέσει τόσο πολύ, το Cash or Trash πλέον είναι μεγάλο μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς μου. 

Ένα μεσημέρι λίγο μετά το καλοκαίρι του 2021 χτύπησε το τηλέφωνό μου από τον project manager του Cash or Trash και καλό φίλο και συνεργάτη αρκετά χρόνια πλέον, Γιώργο Εφραιμίδη. Στη συνέχεια όλα κύλησαν τόσο ομαλά, που σήμερα σχεδόν 3 χρόνια μετά προετοιμάζουμε την 4η σεζόν και ελπίζω να μας βλέπετε για αρκετά χρόνια ακόμη!»

- Πώς είναι η συνεργασία σας με τη Δέσποινα Μοιραράκη;

«Τι ωραίο που είναι όταν πηγαίνεις σε ένα χώρο εργασίας και αισθάνεσαι όμορφα σαν το σπίτι σου, αυτό έχει καταφέρει η Δέσποινα Μοιραράκη ως παρουσιάστρια και οικο-Δέσποινα του Cash or Trash! Πλέον δεν είμαστε απλά συνεργάτες, είμαστε φίλοι, έχουμε πολύ ωραία χημεία και αυτό νομίζω πως φαίνεται και από το αποτέλεσμα που βλέπετε!».

- Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα;

«Μου αρέσει να ανακοινώνω κάτι αφού το έχω οριστικοποιήσει, συζητάμε και προετοιμάζουμε πολλά, έχουμε ωραίες ιδέες και την κατάλληλη στιγμή θα τα ανακοινώσουμε. 

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η μεγάλη δημοπρασία που έχω στις 11 Μαΐου στο ξενοδοχείο Athens Gate στις 7 το απόγευμα όπου θα δημοπρατήσουμε 110 πρωτότυπα έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών. 40 κοσμήματα γνωστών Οίκων όπως Ηλίας Λαλαούνης, Ζολώτας, Φανουράκης, Bulgari. Περίπου 30 πολύτιμα ρολόγια Rolex, Patek Philippe, Cartier, Chopard, και 30 συλλεκτικές τσάντες όπως Hermes, Chanel, Gucci, Louis Vuitton, Alexander McQueen.

Είναι μια δημοπρασία που απευθύνεται τόσο σε συλλέκτες που θέλουν να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους αλλά και σε ανθρώπους που θέλουν να μάθουν και να μυηθούν στο χώρο των δημοπρασίων. Φυσικά εγώ απολαμβάνω να επικοινωνώ με ανθρώπους που δεν έχουν ξανα συμμετέχει σε δημοπρασία, να τους εξηγώ τη διαδικασία και να τους ξεναγώ εγώ προσωπικά στην έκθεση των λαχνών της δημοπρασίας και χαίρομαι να τους καλοσωρίζω και την ημέρα της δημοπρασίας στην αίθουσα!».

Διαβάστε επίσης

Η φρικιαστική ιστορία της Μαρίας Παπαδάκη που σκότωσε, τεμάχισε και έβρασε το εγγόνι της

Ημιτελικός Eurovision 2024: Τι ώρα διαγωνίζεται η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι - Τον δείχνει η ΕΡΤ

Final Four: Οι μέρες και οι ώρες που θα παίξουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA