Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες, 2 Αυγούστου του 1932. Όλα τα μάτια πάνω στην αθλήτρια από την Πολωνία Στανισλάβα Βαλασίεβιτς. Κούρσα των 100μ. και σε λίγα δευτερόλεπτα η Πολωνή θα πανηγυρίζει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου!

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 14 Ιουλίου 1943: Ο Λουτζ Λονγκ, αντίπαλος και φίλος του Τζέσε Όουενς, οδηγείται στο θάνατο από το μίσος του Χίτλερ

H Στανισλάβκα Βαλασίεβιτς, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ήταν Πολωνή με αμερικανική υπηκοότητα. Γεννήθηκε στην Πολωνία το 1911, όμως σε ηλικία ενός έτους μετακόμισε με την οικογένειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής της τα πέρασε στο Κλίβελαντ.

https://www.youtube.com/watch?v=4vjPYnEEClQ

Στις ΗΠΑ, ήταν διάσημη κι αγαπημένη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. υπό την σημαία της Πολωνίας, αφού τότε ακόμα δεν είχε πάρει αμερικανική υπηκοότητα. Τέσσερα χρόνια αργότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου πανηγύρισε ασημένιο μετάλλιο.

Η Γουόλς πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1947 όταν η Πολωνία πέρασε στο ανατολικό μπλοκ. Τότε ήταν που παντρεύτηκε τον πυγμάχο Νιλ Όλσεν. Με το όνομα, Στέλα Γουόλς Όλσεν έμεινε γνωστή στην αθλητική ιστορία. Υπολογίζεται ότι νίκησε σε περισσότερους από 5.000 αγώνες , ενώ έχει στην κατοχή της και 20 παγκόσμια ρεκόρ!

Στις 4 Δεκεμβρίου του 1980, την ώρα που η Γουόλς ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητό της, δύο άνδρες την πλησίασαν. Ο ένας άρπαξε το πορτοφόλι της, αλλά εκείνη αντιστάθηκε. Ο ένας από τους δυο ληστές έβγαλε από την τσέπη του ένα περίστροφο. Η Στέλα του άρπαξε το χέρι, όμως το όπλο εκπυρσοκρότησε, και η σφαίρα τη χτύπησε στο στήθος. Έντρομοι οι δυο άνδρες έφυγαν τρέχοντας αφήνοντάς την Γουόλς δίχως αισθήσεις. Έπειτα από λίγο περαστικοί την ανακάλυψαν αιμόφυρτη και κάλεσαν την αστυνομία.

Η Γουόλς διακομίστηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Δεν τα κατάφερε. Μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του αθλητισμού άφησε την τελευταία της πνοή  σε ηλικία 69 χρονών.

Η τραγική είδηση της δολοφονίας της όμως επiσκιάστηκε από μια αναπάντεχη αποκάλυψη που συντάραξε την κοινή γνώμη της εποχής.

Η νεκροψία αποκάλυψε το μυστικό

Σχεδόν δύο μήνες μετά τον θάνατό της, κυκλοφόρησε το πόρισμα της νεκροψίας-νεκροτομής στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και τα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων. «Η πλειοψηφία των εξετασθέντων κυττάρων είχε ένα κανονικό χρωμόσωμα Χ και Υ και μια μειοψηφία των κυττάρων της περιείχε ένα μόνο χρωμόσωμα Χ και κανένα χρωμόσωμα Υ.

Κανονικά τα αρσενικά έχουν X και Y χρωμοσώματα, ενώ τα θηλυκά έχουν X και X. Τα άτομα με αυτή τη μορφή μείγματος χρωμοσωμάτων (που ονομάζονται μωσαϊκοί) μπορούν να παρουσιάσουν μια ποικιλία φυσικών μορφών που κυμαίνονται από σχεδόν φυσιολογικούς άνδρες έως άτομα που δεν θα διακρίνονται από τα θηλυκά. Μια κατάσταση που τα θηλυκά έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ, ονομάζεται σύνδρομο Turner», ήταν το πόρισμα του δρ. Γκέρμπερ.

Με λίγα και απλά λόγια η Γουόλς ήταν ερμαφρόδιτη! Ο γιατρός πρόσθετε ακόμα πως όταν γεννήθηκε ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί το φύλο της, καθώς τα ανδρικά γεννητικά της όργανα πιθανότατα αναπτύχθηκαν και έγιναν πιο εμφανή στην εφηβεία.

Η Γουόλς όμως δεν ήταν άνδρας, έζησε και πέθανε ως γυναίκα. Αυτό έγραψε και ο Γκέρμπερ στην αναφορά του. Για τον λόγο αυτό, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν της αφαίρεσε ποτέ τα μετάλλια και τους τίτλους που είχε κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να πούμε ότι η Γουόλς είχε κατηγορήσει τη συναθλήτριά της Έλεν Στέφενς, που την είχε νικήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, υποστηρίζοντας ότι ήταν άντρας. 

Η Στέφενς υποβλήθηκε σε εξέταση που απέδειξε ότι ήταν γυναίκα, όμως οι δημοσιογράφοι της εποχής πατώντας στην ανδροπρεπή εμφάνιση της Γουόλς, δημιούργησαν θέμα, οπότε και εκείνη με τη σειρά της υποβλήθηκε σε εξετάσεις, που έδειξαν πως ήταν γυναίκα. Έτσι συνέχισε κανονικά την καριέρα της. Το τέλος της θα αποκάλυπτε το μυστικό της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA