Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην αιωνιότητα πέρασε το μεσημέρι της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου η Μάρθα Καραγιάννη, φεύγοντας από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Ομως η θύμησή της θα παραμείνει ζωντανή μέσα από τις δεκάδες ταινίες που πρωταγωνίστησε. Στην καριέρα της στον κινηματογράφο συνδέθηκε με τον σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη καθώς ήταν το βασικό πρόσωπο στα μιούζικαλ που γύρισε τη δεκαετία του 1960 για τη Finos Film αλλά και με τον Κώστα Βουτσά με τον οποίο τους συνέδεε φιλία και εντός πλατό.

Διαβάστε ακόμη: Μάρθα Καραγιάννη: Την Πέμπτη στο Α' Νεκροταφείο η κηδεία της 

Η Μάρθα Καραγιάννη υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.  Έπαιξε σε 42 ταινίες εκ των οποίων τις 20 τις γύρισε με τη Φίνος Φιλμ. Η ίδια προτιμούσε τις κωμωδίες όμως για μία και μοναδική φορά όμως υποδύθηκε και δραματικό ρόλο.

Μάρθα Καραγιάννη: Ο δραματικός ρόλος δίπλα στον Κώστα Καζάκο 

Η Μάρθα Καραγιάννη έπαιξε στην ταινία «Πεθαίνω κάθε Ξημέρωμα» το 1969. Η ταινία ήταν παραγωγή του Φίνου ενώ τη σκηνοθεσία και το σενάριο ανέλαβε ο Νίκος Φώσκολος. Το «Πεθαίνω κάθε Ξημέρωμα» γυρίστηκε σε περιοχές του Πειραιά. 

Η Μάρθα Καραγιάννη υποδύθηκε μία δυναμική τραγουδίστρια, την «Πέρσα». Στην ταινία, διαδραματίζονται οι ιστορίες των τριών αδερφών, της Πέρσας που υποδύθηκε η Μάρθα Καραγιάννη, της Χαράς που υποδύθηκε η Νόρα Βαλσάμη και της Τασίας που υποδύθηκε η Μάρθα Βούρτση. Ο πατέρας των τριών έχτισε την ταβέρνα «Τα Τρία Κορίτσια» πριν τον θάνατό του, στην οποία τραγουδάει η Πέρσα και συχνάζει η παρέα του αρχαιοκάπηλου Ζάχου τον οποίο υποδύθηκε ο Αγγελος Αντωνόπουλος. 

Ο λιμενοφύλακας Ορφέας τον οποίο υποδύθηκε ο Κώστας Καζάκος, ευρισκόμενος στο κυνήγι του Ζάχου ερωτεύτηκε την Πέρσα και μετά από την εμπλοκή του σε ένα θανατηφόρο ατύχημα σε ώρα υπηρεσίας πέρασε στην παρανομία. Η Τασία στην ταινία περιμένει τον αγαπημένο της να επιστρέψει αφού έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που έφυγε με καράβι. Ο Αλέκος (Νίκος Γαλανός) προσπαθεί να φύγει λαθρεπιβάτης για τα ξένα. Έχει έναν θείο στο Αλγέρι, ο οποίος μια μέρα του στέλνει την πολυπόθητη πρόσκληση, αλλά ο Αλέκος τελικά θα συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος άνθρωπος που τον αγαπάει είναι η Χαρά. Θα αφήσει το καράβι για να μείνει με την Χαρά. Ο Ορφέας (Καζάκος) θα χτυπηθεί με τον Ζάχο και θα τον νικήσει, αλλά η παρέα του Ζάχου για να εκδικηθεί θα του στήσει καρτέρι μια νύχτα. Τελικά στους αρραβώνες της Χαράς και του Αλέκου ο αγαπημένος της Τασίας θα επιστρέψει, ενώ ο Ορφέας θα πάρει μαζί του την Πέρσα πέφτοντας μπροστά σε ένα τρένο. 

Η Μάρθα Καραγιάννη παρά τη μοναδική της ερμηνεία και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε, δεν έπαιξε ποτέ ξανά δραματικό ρόλο. Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1969. Κόβοντας 241.668 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 29η θέση ανάμεσα σε 108 ταινίες της ίδιας σεζόν. Ο Κώστας Καζάκος άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, λίγες ημέρες πριν πεθάνει η Μάρθα Καραγιάννη. 

Μάρθα Καραγιάννη: Η καριέρα της 

Το 1956, μαθήτρια ακόμα, η Μάρθα Καραγιάννη απέκτησε άδεια ηθοποιού ως «εξαιρετικό ταλέντο», μετά την πρώτη της εμφάνιση στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Άγνωστος» του Ορέστη Λάσκου. Σε εκείνη την πρώτη της εμφάνιση βρέθηκε δίπλα στη μεγάλη Κυβέλη. Πλάι στον Φίνο έμεινε για δεκαέξι ακόμα χρόνια και στο διάστημα αυτό γύρισε μαζί του 19 ταινίες, σημαδεύοντας με την αφοπλιστική της παρουσία τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες που ακόμη και σήμερα προβάλλονται από την τηλεόραση, όπως τα Ζητείται Ψεύτης, Μερικοί Το Προτιμούν Κρύο, Ένα Κορίτσι Για Δύο, Κάτι Να Καίει, Οι Κληρονόμοι, Κορίτσια Για Φίλημα, Ραντεβού Στον Αέρα, Ο Ξυπόλητος Πρίγκηψ, Οι Θαλασσιές Οι Χάντρες, Νύχτα Γάμου, Μια Κυρία Στα Μπουζούκια, Γοργόνες Και Μάγκες, Η Ωραία Του Κουρέα, Το Ανθρωπάκι, Μαριχουάνα Στοπ και Ο Μάγκας Με Το Τρίκυκλο.

Από μικρή μάθαινε χορό στη σχολή Μοριανόφ και σε ηλικία μόλις 8 ετών πρωτοεμφανίστηκε στη Λυρική Σκηνή με το μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου ενώ τις δεκαετίες '70 και ΄80 ασχολήθηκε κυρίως με το θέατρο, παίζοντας σε μιούζικαλ και κωμωδίες, ενώ τη δεκαετία του ΄90 στράφηκε στην πρόζα. Το 2001 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άγκυρα» η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ο Ερωτας μωρό μου είναι Γλέντι».

Οι έρωτες της ζωής της

Η Μάρθα Καραγιάννη παντρεύτηκε τον Μίμη Στεφανάκο, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, τον Οκτώβριο, 1960. Ο γάμος έγινε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη. Απέκτησαν ένα παιδί που πέθανε τρεις ημέρες μετά τη γέννηση του. Το ζευγάρι χώρισε λίγους μήνες αργότερα. Μεγάλος της έρωτας όμως ήταν ένας άλλος ποδοσφαιριστης, ο Βασίλης Κωνσταντίνου που τότε έπαιζε στον Παναθηναϊκό. «Κάναμε μαζί σχέδια. Είχαμε σκεφτεί να κάνουμε γάμο και παιδί ή να υιοθετήσουμε. Αλλά ήταν οι συγκυρίες τέτοιες που δεν μπορούσαμε να κάνουμε όσα είχαμε σχεδιάσει. Είχα βρει έναν άνθρωπο που με εντυπωσίασε με την συμπεριφορά της αλλά ήταν και ένας άνθρωπος που μου έλειπε», είχε αναφέρει ο Κωνσταντίνου σε τηλεοπτική εκπομπή όπου είχε βρεθεί μαζί με την Μάρθα Καραγιάννη.

«Μια ζωή ολόκληρη! Είχα έρωτες μεγάλους και συγκλονιστικούς, γιατί ερωτευόμουν κάθε φορά. Με τον ποδοσφαιριστή, τον Βασίλη Κωνσταντίνου, έζησα δώδεκα ευτυχισμένα χρόνια… Έχω φάει στήσιμο από τον Βασίλη που εγώ το ξέρω, γιατί ήταν το χόμπι του. Σου έκλεινε ραντεβού και ερχόταν ύστερα από δυο μέρες, την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο, με τη δικαιολογία στο στόμα. Ένα περίεργο πράγμα, έχω ακόμη την απορία πώς θυμόταν κάθε φορά ότι είχε αγώνα στο γήπεδο και ότι έπρεπε να πάει να παίξει… Τη ζωή μας τη φτιάχνουμε μόνοι μας, εμείς δίνουμε τη γραμμή του τι θέλουμε να κάνουμε» είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA