Μενού
  • Α-
  • Α+

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι να ακούς τα χρώματα; Αν σας φαίνεται περίεργο αυτό, τότε δεν γνωρίζετε τι σημαίνει «συναισθησία»!

Το 5 και 15% των ανθρώπων έχουν βιώσει κάποια μορφή συναισθησίας, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Τι είναι η συναισθησία; Είναι μια νευρολογική κατάσταση, κατά την οποία ο εγκέφαλος έχει την δυνατότητα να συνδέει αισθήσεις που διαφορετικά δε θα είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Ένας άνθρωπος συνήθως ακούει τη μουσική, ένας άνθρωπος με συναισθησία ακούει τη μουσική και βλέπει ένα χρώμα.

Σύμφωνα με το Harvard Medical School, μόλις το 1% των ανθρώπων έχει συναισθησία και μέσα σε αυτούς και μερικοί celebrities, όπως η Μέριλιν Μονρό, ο Φάρελ Γουίλιαμς, η Lady Gaga και ο Κάνιε Γουέστ, οι οποίοι έχουν μιλήσει για αυτήν την παράξενη πάθηση. 

Το ίδιο κάνει και η καλλιτέχνις Μελίσα ΜακΚράκεν, της οποίας η μορφή ονομάζεται «χρωμοαισθησία» και δημιουργεί πίνακες με βάση τα χρώματα και τις σκηνές που της προκαλεί η αγαπημένη της μουσική, από τον Jimi Hendrix έως τις Spice Girls.

«Για να είμαι ειλικρινής, μεγάλωσα χωρίς να το σκέφτομαι καθόλου», λέει η ΜακΚράκεν. «Ήταν κάτι που ήταν φυσικό, και ποτέ δεν το αμφισβήτησα, ούτε καν θεώρησα ότι κάποιος μπορεί να μην το βιώνει επίσης».

Η ΜακΚράκεν θυμάται μια ανάμνηση από όταν ήταν έφηβη που εξηγεί το πώς έβλεπε τα πράγματα διαφορετικά από τους υπόλοιπους: Είχε ένα μπλε τηλέφωνο και ήθελε να βρει έναν ήχο κλήσης, που θα κολακεύει αυτό το χρώμα.

«Βρήκα αυτό το τραγούδι του Μάικλ Τζάκσον, και γύρισα στον φίλο μου και είπα, "αυτό είναι τέλειο. Είναι ένα πορτοκαλί τραγούδι. Ταιριάζει τέλεια στο τηλέφωνό μου." Και εκείνος δεν καταλάβαινε για τι πράγμα μιλούσα», λέει η ΜακΚράκεν. «Αυτή ήταν η στιγμή της συνειδητοποίησης ότι θα μπορούσα να βιώνω τα πράγματα διαφορετικά».

Πολλοί άνθρωποι με συναισθησία θεωρούν πως αυτή η κατάσταση είναι ένα δώρο, επειδή μπορούν να δουν τον κόσμο με ασυνήθιστους τρόπους, οι οποίοι ενισχύουν την δημιουργικότητά τους και τις πνευματικές ικανότητες.

Πρόκειται για έναν φανταστικό τρόπο να ανακαλύπτεις τον κόσμο! Οι πίνακες της ΜακΚράκεν περιέχουν πολλά διάσημα τραγούδια, όπως το «Imagine» του John Lennon, το «Life on Mars» του David Bowie, «At Last», της Etta James και «Karma Police» από Radiohead. Πόσα από αυτά μπορείτε να αναγνωρίσετε; 

Δείτε τις εντυπωσιακές δημιουργίες της ΜακΚράκεν στο Jenny.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA