Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να ασχολείται με την τεχνολογία και να μην γνωρίζει το McAfee antivirus, ένα από τα πλέον εμπορικά προγράμματα προστασίας από ιούς που έχει εγκατασταθεί σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Ο άνθρωπος πίσω από αυτό το πρόγραμμα και την McAfee Associates είναι ο John McAfee, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε ισπανική φυλακή σε ηλικία 75 ετών. Ποιος ήταν όμως ο Αμερικανο-βρετανός και γιατί κέντριζε πάντα το ενδιαφέρον με τη ζωή και την καριέρα του;

Διαβάστε ακόμη: Νεκρός ο μεγιστάνας Τζον ΜακΆφι: Πέθανε μέσα στο κελί του στην Ισπανία

Ο John McAfee γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1945 και από μικρή ηλικία αποφάσισε να ασχοληθεί με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που τον κέρδισαν αμέσως. Το 1987 δημιούργησε το πρώτο του πρόγραμμα προστασίας από ιούς, ίδρυσε την McAfee Associates και ξεκίνησε να το εμπορεύεται. Το 1994 πούλησε όλο του το μερίδιο στην εταιρεία και πορεύτηκε ανεξάρτητα. Μάλιστα, η κόντρα του με τους μετόχους ήταν τέτοια που συχνά πυκνά χαρακτήριζε με πολύ άσχημα λόγια την εξέλιξη του προγράμματος που είχε ξεκινήσει ο ίδιος, ενώ αρκετές φορές κυνήγησε -ανεπιτυχώς- μέχρι και την αλλαγή του ονόματος για αυτό!

Δεν δίσταζε ακόμη και να ποζάρει...σχεδόν γυμνός στα social media, παρά τα 75 του χρόνια.

Η αμφιλεγόμενη ζωή του οδήγησε την McAfee Associates στο να αλλάξει το όνομά της σε Intel Security, μετά και από την εξαγορά της έναντι 7.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Intel το 2010. Το 2007 η περιουσία του υπολογιζόταν στα 100 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο τα προβλήματα άρχισαν με την οικονομική κρίση της εποχής, παρόλο που κινητοποιήθηκε άμεσα και δημιούργησε τις εταιρείες Tribal Voice (που έφτιαξε την εφαρμογή chat PowWow), QuorumEx και Future Tense Centra, ενώ ανέλαβε διοικητικές θέσεις σε εταιρείες όπως οι Everkey, MGT Capital Investments και Luxcore.

Συχνά-πυκνά, ο McAfee δημοσίευε στα social media στιγμές από την πολυτελή ζωή που έκανε.

Η πιο…ενδιαφέρουσα ιστορία της επιχειρηματικής του καριέρας μετά την McAfee ήταν η QuorumEx, η οποία και παρήγαγε φυτικά αντιβιοτικά, αλλά στην ουσία ήταν βιτρίνα για ένα εργαστήριο παραγωγής μεθαμφεταμίνης. Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2012, μια ειδική μονάδα καταστολής του Μπελίζ έκανε έφοδο στα γραφεία της εταιρείας, κατάσχεσε το διαβατήριο του McAfee, μαζί με τα όπλα που κατείχε (με νόμιμη άδεια), ενώ τον βρήκε στο κρεβάτι με ένα 16χρονο κορίτσι.

Το 2012, τα προβλήματα συνεχίστηκαν αφού κρίθηκε ένοχος και αναζητούταν για το φόνο του γείτονά του, Γκρέγκορι Φολ. O Φολ είχε διαμαρτυρηθεί στις αρχές για το θόρυβο που δημιουργούσε ο McAfee και οι παρέες του, οι οποίες συνήθως αποτελούνταν από ανήλικα κορίτσια και φρουρούς. Δύο μέρες μετά τις κατηγορίες, βρέθηκε νεκρός με σφαίρα στο κεφάλι και ο John McAfee εξαφανίστηκε ισχυριζόμενος -αργότερα- πως αν μπει στη φυλακή θα τον σκοτώσουν. Μετά τη σύλληψή του στη Γουατεμάλα, προσποιήθηκε δύο φορές πως υπέστη καρδιακή προσβολή στη φυλακή, έτσι ώστε να αποτρέψει την απέλασή του στο Μπελίζ.

Ζούσε τη ζωή του στα άκρα, όπως μαρτυρούν και τα χόμπι τα οποία είχε.

Κάπως έτσι κατέληξε στο Μαϊάμι και συνέχισε να απασχολεί τα media, αφού ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τους Φιλελεύθερους, με στόχο την Προεδρία των ΗΠΑ το 2020. Ωστόσο, δεν κατάφερε κάτι καθώς υπήρχαν ήδη αναφορές πως τόσο ο ίδιος, όσο και η γυναίκα του και τέσσερα μέλη της ομάδας του διερευνώνται για φορολογικές παραβάσεις. Τον Οκτώβριο του 2020, ο John McAfee συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαρκελώνης μετά από κατηγορίες για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ και το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για φόρους που δεν πλήρωσε για πάνω από μια τετραετία, παρά το γεγονός ότι είχε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και έσοδα αρκετών εκατομμυρίων.

Δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τις νεαρές γυναίκες, ενώ πάντα οι παρέες του προκαλούσαν προβλήματα.

Τον Μάρτιο του 2021 κατηγορήθηκε ξανά, αυτή τη φορά για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος και αντιστάθηκε σθεναρά στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι αντιμετώπιζε πολιτική δίωξη. Το ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε πως η έκδοσή του πρέπει να προχωρήσει και λίγο μετά την απόφαση, στις 23 Ιουνίου, ο John McAfee βρέθηκε νεκρός στο κελί της φυλακής της Βαρκελώνης, όπου και κρατούνταν, κρεμασμένος από σχοινί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA