Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια αναφορά στον ιστότοπο του Dr. Web ήταν αρκετή για να προκαλέσει αναστάτωση σε εκατομμύρια χρηστών smartphones και tablets με Android. Όπως σημειώνεται από τη γνωστή εταιρεία στα των θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, δημοφιλείς εφαρμογές στο λειτουργικό της Google για κινητά και tablets φαίνεται πως έκλεβαν τα στοιχεία (username και κωδικό πρόσβασης) χρηστών για το Facebook.

Διαβάστε ακόμη: To Facebook εξετάζει την μετατροπή του Instagram σε κάτι πιο ανταγωνιστικό στο TikTok

Όπως ήταν λογικό, η Google πήρε άμεσα θέση στο θέμα και αφαίρεσε τις σχετικές εφαρμογές, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα «μολυσματικές». Το τρομακτικό είναι πως οι εφαρμογές αυτές μετρούν ήδη πάνω από 5.8 εκατομμύρια downloads και προσέφεραν ως βιτρίνα διάφορες υπηρεσίες καθαρισμού της συσκευής ή ακόμη και απλές πληροφορίες, όπως το ωροσκόπιο. 

Ο τρόπος που ξεγελούσαν τον χρήστη ήταν ιδιαίτερα απλός, αφού του ζητούσαν να συνδεθεί (μέσα από το περιβάλλον τους) στο λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook. Ο μηχανισμός αυτός που προσφέρει προσωποποιημένα αποτελέσματα δεν είναι κάτι καινούργιο και ως εκ τούτου, αρκετοί φαίνεται πως την πάτησαν. Οι εφαρμογές αυτές «έτρεχαν» (με δικαιολογία ένα περιβάλλον χωρίς διαφημίσεις) ένα JavaScript και ουσιαστικά μετέφεραν τα στοιχεία αυτά, μαζί με τα σχετικά cookies, σε έναν σχετικό server.  

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 5 διαφορετικοί μηχανισμοί αυτής της λογικής και η Google προσπαθεί πλέον να μαζέψει το χάος που έχει μπροστά της. Η εταιρεία δήλωσε πως προχώρησε στην απαγόρευση δημοσίευσης οποιασδήποτε εφαρμογής από τους δημιουργούς των εν λόγω apps, χωρίς ωστόσο να μπορεί να διαβεβαιώσει κανέναν πως αυτοί δεν θα επανεμφανιστούν με άλλο όνομα, καθώς δεν πρόκειται για καμία ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία, ενώ και το κόστος είναι αστείο αφού δεν ξεπερνάει τα 25 δολάρια.

Στην παρούσα φάση, οι εφαρμογές που φαίνεται πως έχουν προκαλέσει όλη αυτή τη φασαρία είναι οι εξής: PIP Photo, Processing Photo, Rubbish Cleaner, Inwell Fitness, Horoscope Daily, App Lock Keep, Lockit Master, Horoscope Pi και AppLock Manager. Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έρευνα στο site του Dr. Web εδώ

Η εξέλιξη αυτή φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το χρόνιο θέμα της ασφάλειας του Google Play Store, μιας και οι διαδικασίες δημιουργίας και διάθεσης μιας εφαρμογής είναι αρκετά πιο απλή στην πλατφόρμα της Google από αυτήν του iOS και της Apple.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA