Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι επιθέσεις hackers στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας συνεχίζονται και επόμενο θύμα είναι η εταιρεία Gigabyte. Η Gigabyte έπεσε θύμα επίθεσης από την ομάδα ransomware RansomEXX και η οποία απειλεί πλέον να βγάλει όλα τα έγγραφα που κατάφερε να αποσπάσει (και φτάνουν σε όγκο τα 112GB) στο διαδίκτυο, εκτός κι αν πληρωθεί ένα συγκεκριμένο ποσό. Η Gigabyte είναι γνωστή για τη δραστηριότητά της στο χώρο των motherboards, αλλά ασχολείται και με διάφορα άλλα τμήματα υπολογιστών, όπως κάρτες γραφικών, αλλά και laptops και οθόνες.

Διαβάστε ακόμη: Ομάδα hackers βγάζει προς πώληση στοιχεία 500 εκ. χρηστών του LinkedIn

Η επίθεση των hackers έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, αναγκάζοντας την Gigabyte να βγάλει όλα τα συστήματά της στην Ταϊβάν εκτός λειτουργίας. Κάτι τέτοιο, όπως ήταν λογικό, έφερε αρκετή αναστάτωση και στους καταναλωτές, οι οποίοι έβλεπαν το site της Gigabyte και τις φόρμες υποστήριξης να βγάζουν μηνύματα λάθους.

H εικόνα που έβλεπαν όσοι προσπαθούσαν να μπουν στις σελίδες υποστήριξης της Gigabyte μετά την επίθεση.

H εταιρεία επιβεβαίωσε την επίθεση μετά από μερικές ώρες, σημειώνοντας πως η όποια ζημιά έγινε σε κάποιους μικρούς servers που απομονώθηκαν μετά την επίθεση και βγήκαν εκτός λειτουργίας. Παράλληλα, επικοινώνησε με τις αρχές για να μπορέσει να ξεκινήσει η έρευνα και να δουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πως θα προχωρήσουν.

Το πρόβλημα με τα αρχεία που έχουν πέσει στα χέρια των hackers είναι πως περιλαμβάνουν απόρρητα έγγραφα που έχουν γίνει με συνεργάτες της εταιρείας, όπως η Intel και η AMD, και σίγουρα θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε όλους αν βγουν στη δημοσιότητα. Η ομάδα των hackers έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επικοινωνίας με την Gigabyte και έχει ορίσει όλα τα αιτήματα σε επίπεδο χρημάτων.

Η RansomEXX ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2018 ως Defray και άλλαξε στο τελικό της όνομα τον περσινό Ιούνιο, παράλληλα με την πιο έντονη δραστηριοποίησή της στο χώρο των κυβερνο-επιθέσεων. Στο παρελθόν έχει επιτεθεί στο δίκτυο της κυβέρνησης της Βραζιλίας, στην Konica Minolta και στην IPG Photonics.

Οι επιθέσεις σε εταιρείες τεχνολογίας έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πριν από μερικούς μήνες, το REvil Group επιτέθηκε στους servers της Acer, καθώς και στην Quanta (συνεργάτη της Apple). Και στις δύο περιπτώσεις ζητήθηκαν λύτρα που άγγιζαν τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Ο λόγος που οι hackers προτιμούν αυτές τις εταιρείες είναι πως είναι αρκετά ισχυρές οικονομικά και μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πληρώσουν τα λύτρα, αλλά και ότι φιλοξενούν στους servers τους πολλά απόρρητα έγγραφα που σίγουρα δεν θέλουν να πέσουν σε χέρια τρίτων.

Μένει να δούμε τώρα πως θα εξελιχθεί η υπόθεση με την Gigabyte.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA