Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι 19 Αυγούστου του 1839 και ο κόσμος μπορεί πια να αιχμαλωτίσει τις στιγμές. Η φωτογραφία είναι γεγονός!

Τα τεχνολογικά επιτεύγματα δεν μπορούν να μείνουν για πολύ καιρό κρυφά. Σαν σήμερα, λοιπόν, στο Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποκαλύψει  στον υπόλοιπο κόσμο την εφεύρεση του Λουί Νταγκέρ, μαζί με αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση της.

Διαβάστε επίσης: Η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, ηθοποιός Χέντι Λαμάρ, σαν σήμερα 11 Αυγούστου του 1942 εφευρίσκει αυτό που στις μέρες μας ονομάζουμε WiFi!

Πριν γίνει αυτό, οι λεπτομέρειες σχετικά με την εφεύρεση ήταν ένα πολύ καλά φυλαγμένο μυστικό. Ο Νταγκέρ ήταν ένας επιτυχημένος καλλιτέχνης, σκηνογράφος  και εφευρέτης. Όταν αποκαλύφθηκε η πρώτη από τις εικόνες που έγιναν γνωστές ως «νταγκεροτυπίες» ο κόσμος τις αντιμετώπισε ως κάτι το θαυμαστό. 

Η νταγκεροτυπία ή δαγκεροτυπία υπήρξε η πρώτη πρακτική και εμπορική φωτογραφική διαδικασία. Οι νταγκεροτυπίες δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν σε αντίγραφα και οι επιφάνειες τους ήταν εξαιρετικά λεπτές, με συνέπεια για να μην καταστραφούν να καλύπτονται συχνά με γυαλί. Η εικόνα που παραγόταν εμφάνιζε το πρότυπο σε αντεστραμμένη όψη, ανάλογη με την κατοπτρική αναπαράσταση. Επιπλέον οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν ήταν ιδιαίτερα τοξικές.

Το κλειδί στα άλατα αργύρου

Οι νταγκεροτυπίες δεν ήταν οι πρώτες φωτογραφίες, όμως οι προγενέστερες τεχνικές περιλάμβαναν απρόσιτους χρόνους έκθεσης ωρών ή ακόμα και ημερών καθιστώντας την καταγραφή ανθρώπων πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη. Αν και η μέθοδος του Νταγκέρ επίσης απαιτούσε μεγάλο χρόνο έκθεσης, η πρωτοπόρα ανακάλυψη του ήταν πως μία αόρατη «λανθάνουσα» εικόνα - η οποία μπορούσε να δημιουργηθεί πολύ πιο γρήγορα - είχε έπειτα τη δυνατότητα να εμφανιστεί, κατόπιν χημικής επεξεργασίας.

Ήταν γνωστό πως τα άλατα αργύρου αντιδρούσαν με το φως.  Αυτό που ανακάλυψε ο Νταγκέρ ήταν πως μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα διάλειμμα αλάτων για να στερεώσει μία λανθάνουσα εικόνα, που είχε σχηματιστεί από έκθεση στο φως πάνω σε μία χάλκινη πλάκα με λεπτή επικάλυψη ιωδιούχου αργύρου και μετά να την εμφανίσει με τη βοήθεια ατμών υδραργύρου. Η στερέωση, ουσιαστικά, περιλάμβανε το ξέπλυμα του ανεμφάνιστου φωτοευαίσθητου ιωδιούχου αργύρου. Αφού στερεωνόταν η εξαιρετικά ευαίσθητη εικόνα προστατευόταν με ένα γυάλινο κάλυμμα. Επί δύο δεκαετίες αυτή ήταν η ευρέως χρησιμοποιούμενη  τεχνολογία της φωτογράφισης μέχρι που αντικαταστάθηκε από λιγότερες περίπλοκες λιγότερο άβολες και λιγότερο δηλητηριώδεις τεχνικές.

Λέγεται πως αφού ο Νταγκέρ είχε δοκιμάσει την τεχνική του με επιτυχία αναφώνησε εκστασιασμένος «Άδραξα το φως το σταμάτησα εν πτήσει». Το όνομα του Λουί Νταγκέρ βρίσκεται ανάμεσα στα 72 εκείνα των (μόνο) ανδρών γάλλων μαθηματικών, επιστημόνων και μηχανικών που χαράχτηκαν στον Πύργο του Άιφελ ως επίκληση στην επιστήμη. Ο Λουί Νταγκέρ γεννήθηκε το 1787 και πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1851.

Πάνω εικονίζεται η «Boulevard du Temple», η πρώτη φωτογραφία που απεικονίζει έναν άνθρωπο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Louis Daguerre στα τέλη του 1838 στο Παρίσι, σε έναν πολυσύχναστο  δρόμο, αλλά επειδή ο χρόνος έκθεσης ήταν πάνω από δέκα λεπτά, η κίνηση της πόλης δεν ήταν δυνατόν να αποτυπωθεί. Η εξαίρεση είναι ένας άντρας στην κάτω δεξιά γωνία, ο οποίος στάθηκε ακίνητος προσπαθώντας να γυαλίσει τις μπότες του επί αρκετή ώρα, γεγονός που τον απαθανάτισε...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA