Μενού
  • Α-
  • Α+

Το θέμα της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων έρχεται στο επίκεντρο μιας νέας μάχης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Meta, την εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ που διαχειρίζεται υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμη: Facebook: Για πρώτη φορά μειώνονται οι χρήστες του - Κατρακυλά η μετοχή του

Η ετήσια έκθεση της Meta προς την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς έφερε στη δημοσιότητα μια -έμμεση- απειλή της εταιρείας πως θα διακόψει τη λειτουργία των υπηρεσιών για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί, αν δεν γίνουν αλλαγές στη σχετική νομοθεσία για την ψηφιακή μεταφορά δεδομένων. 

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν μια ιδιαίτερα προσεκτική προσέγγιση στο θέμα αυτό βάσει μιας Ασπίδας Απορρήτου (Privacy Shield), η οποία ωστόσο ανακλήθηκε τον Ιούλιο του 2020 και μετά από τις σχετικές αποφάσεις ευρωπαϊκού δικαστηρίου και τις αγωγές του Μαξ Σρεμς κατά της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για παραβίαση απορρήτου εις βάρος Ευρωπαίων χρηστών.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την ψήφιση των σχετικών νόμων για τα προσωπικά δεδομένα χρηστών που έφερε ο νέος κανόνας ΓΚΠΔ (GDPR) άλλαξε άρδην τα δεδομένα και όσες αμερικανικές εταιρείες ήθελαν να διαχειρίζονται στοιχεία χρηστών θα έπρεπε να αλλάξουν αρκετά τον τρόπο λειτουργίας τους.

Από το καλοκαίρι του 2020 και έπειτα, απαγορευόταν ρητά η ψηφιακή μεταφορά δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών σε αμερικανικούς servers, ωστόσο με αυτά τα δεδομένα η Meta δεν μπορούσε να λειτουργήσει όπως θα ήθελε και έχει τονίσει αρκετές φορές ότι η έκρυθμη λειτουργία της έχει να κάνει με επεξεργασία αυτού του υλικού στη χώρα της.

Με δεδομένο πως η εταιρεία δεν έχει κάνει σχετικές συμφωνίες για τη χρήση και μεταφορά των δεδομένων που θα… διασχίζουν τον Ατλαντικό, απειλεί να αποχωρήσει από την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και να διακόψει τη λειτουργία των Facebook και Instagram, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα των πολιτών της ηπείρου μας όπως πρέπει για να παρέχει τις υπηρεσίες της. 

Η εταιρεία σημειώνει στην αναφορά της προς την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς πως θα κάνει προσπάθεια να λύσει το ζήτημα, ωστόσο απειλεί εμμέσως πως αν αυτό δεν συμβεί, δεν θα μπορεί να υποστηρίξει τις δύο υπηρεσίες.

Άνθρωποι που παρακολουθούν στενά την υπόθεση αναφέρουν πως δύσκολα η Meta θα αποκλείσει μια τόσο ευρεία γκάμα χρηστών, ειδικά από τη στιγμή που τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της εταιρείας προκάλεσαν αρκετές και σημαντικές απώλειες και παρουσιάστηκε και δυσπιστία των επενδυτών στο σήμερα και το αύριο της εταιρείας.

Μπορεί, δηλαδή ο Ζούκερμπεργκ να παρουσίασε πρόσφατα τα πλάνα του για το Metaverse, αλλά φαίνεται πως από εκείνη τη μέρα και έπειτα δεν του έχουν πάει όλα όπως τα σχεδίαζε.

Μένει να δούμε τώρα πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση στο επόμενο χρονικό διάστημα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA