Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες με την κατάρρευση της Wind Media, μιας εταιρείας που υποσχόταν υπέρογκα χρηματικά ποσά για όσους απλά έκαναν μια εγγραφή και ολοκλήρωναν απλές διαδικασίες μέσα από τα social media και εν τέλει αποδείχτηκε απάτη.

Διαβάστε ακόμη: Μεγάλη απάτη με πανάκριβα κινητά: Πώς κύκλωμα εξαπατούσε εταιρείες κούριερ

Η εταιρεία πυραμίδα με έδρα τη Σιγκαπούρη

Δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την ελληνική online κοινότητα μια εταιρεία με μορφή «πυραμίδας», όπου οι υπεύθυνοι υπόσχονται υπέρογκα χρηματικά ποσά και μηνιαίο εισόδημα… από την άνεση του σπιτιού. Με στόχο να προσελκύσουν νεαρούς να επενδύσουν τις οικονομίες τους, η Wind Media εμφανίστηκε ξαφνικά σε πολλά κοινωνικά δίκτυα με κοινό μικρότερων ηλικιών και υποσχόταν μια ζωή γεμάτη ανέσεις. Η εταιρεία δηλώνει στην ιστοσελίδα της (που πλέον είναι ανενεργή) πως ιδρύθηκε το 2020 με έδρα στη Σιγκαπούρη και εμφανίζεται να δραστηριοποιείται σε πάνω από 70 χώρες. 

Σημείωνε στο site της, δε, πως έχει συνεργασίες με πλατφόρμες όπως το YouTube και το Facebook, καθώς και ότι μετέχει στην Mediacorp που ανήκει στην Temasek Holdings Ltd. Δεν χρειάστηκε βέβαια πολύς χρόνος μέχρι να μπει η εταιρεία στη διαδικασία να διαψεύσει την όποια σχέση με την Wind Media, μέσα από ένα αναλυτικό δελτίο Τύπου.

Οι αναρτήσεις στα social media

Είναι ενδεικτικό το πόσο προσεκτικά προσέγγιζαν το νεανικό κοινό που ολοένα και περισσότερα videos εμφανίζονταν στο TikTok, το οποίο αρχίζει να αποκτά απότομα πολύ μεγάλα μερίδια. Δείτε μερικά παραδείγματα στη συνέχεια, όπου είτε εμφανίζονται πετυχημένοι χρήστες να μετρούν δεσμίδες χαρτονομισμάτων ή ακόμη και να βρίσκονται σε πολυτελή θέρετρα.

https://www.tiktok.com/@windmediaofficial/video/7100138723676785926https://www.tiktok.com/@windmediaofficial/video/7099817032287341830https://www.tiktok.com/@windmediaofficial/video/7099815782183439622https://www.tiktok.com/@windmediaofficial/video/7099372051479186694

Τα πακέτα VIP

Τα μέλη της αγόραζαν πακέτα που έφταναν σε αξία από 100 έως και 3.000 ευρώ και στη συνέχεια κάνοντας likes σε διάφορες αναρτήσεις εταιρειών και διασήμων, μπορούσαν να κερδίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Για παράδειγμα, για κάποιον που επένδυε αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 600 ευρώ, η Wind Media υποσχόταν εξασφαλισμένο εισόδημα της τάξης των 765 ευρώ, ενώ τα χρήματα που αναφέρονταν στο site και στις σελίδες εγγραφής έφταναν και αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Τα πακέτα VIP της Wind Media

Με τη λογική ότι μετά την αρχική επένδυση, οι χρήστες θα είχαν μόνο κέρδη, αλλά και το ότι η Wind Media σημείωνε πως η αρχική απόσβεση γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, πάρα πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν πως θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα έξτρα εισόδημα. Μόλις το μέλος έκανε VIP εγγραφή έπρεπε να ολοκληρώσει κάποιες ενέργειες, όπως πχ. να κάνει likes σε κάποια συγκεκριμένα videos.

Αφού έκανε τη διαδικασία, έπρεπε να τραβήξει ένα screenshot την οθόνη του (για να αποδείξει ότι έχει ολοκληρώσει την αποστολή) και στη συνέχεια να το ανεβάσει στο πάνελ διαχείρισης που του προσφερόταν στο λογαριασμό του. Για κάθε νέο μέλος που έφερνε κάποιος που είχε εγγραφεί στην Wind Media έπαιρνε μια προμήθεια της τάξης του 15% από τα χρήματα που «επένδυε», οπότε -όπως ήταν λογικό- όσοι πείστηκαν πως θα βγάλουν χρήματα από την άνεση του σπιτιού ή του κινητού τους, έμπλεκαν άτομα από τον κύκλο τους στο ίδιο παιχνίδι.

Το μασκάρεμα με τα κρυπτονομίσματα

Τα μέλη χωρίζονταν ανάλογα με τα πακέτα που διάλεγαν και πληρώνονταν από 0,50 ευρώ έως και 2,30 ευρώ ανά like, ανάλογα πάντα με το ποσό που είχαν καταθέσει στην αρχή και το VIP πακέτο που είχαν αποκτήσει. Κάτι που έχει μεγάλη σημασία είναι πως οι πληρωμές για την εγγραφή γίνονται μόνο με κρυπτονομίσματα και οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να κάνουν εγγραφή μέσα από το ανταλλακτήριο Binance, να μετατρέψουν τα ευρώ σε κρυπτονόμισμα Tether και να κάνουν την πληρωμή της συνδρομής τους. Αντίστοιχα, τα κέρδη θα τους επιστρέφονταν μέσω του USDT Wallet και της Binance. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιτήδειοι φρόντιζαν να μην μπορούν να ανιχνευτούν οι διαδρομές των χρημάτων.

Η αρχή του τέλους

Τα πρώτα καμπανάκια άρχισαν -πάντως- να χτυπάνε όταν το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία είχε βάλει τέλος για αναλήψεις κάτω των 1.000 ευρώ ενώ προσέφερε και μπόνους επιβράβευσης για όσους κρατούσαν στο ηλεκτρονικό τους πορτοφόλι αμοιβές πάνω από αυτό το ποσό. 

Τα ουσιαστικά προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται από τις 18 Μάϊου, όταν και κάποιοι είδαν ότι δεν πληρώνονταν για την εργασία τους. Η εταιρεία τόνισε πως για την κατάσταση οφειλόταν η αναστάτωση που είχε προκληθεί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες ημέρες (κυρίως λόγω της τεράστιας πτώσης του Luna), αλλά στην πραγματικότητα κέρδιζε χρόνο για να εξαφανίσει τα ίχνη της και να κλείσει για πάντα. Πριν από μερικές ημέρες, δε, οι διαχειριστές των ομάδων επικοινωνίας καλούσαν τους ενδιαφερόμενους σε μια νέα πλατφόρμα που ονομάζεται Aure, με υποσχέσεις -μάλιστα- πως θα τους πληρώσουν και τα χρήματα που τους χρωστούσαν. 

Η ζημιά εντός των τειχών

O ακριβής αριθμός των μελών που είχαν εγγραφεί από την Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς δεν υπάρχει πουθενά κάποια επίσημη -έστω- αναφορά. Κάποιοι υπολογίζουν τα μέλη στα 12-15 χιλιάδες, ενώ κάποιοι αναφέρουν πως ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο και πως τα χρήματα που χάθηκαν ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ! Βλέποντας πάντως τις ομάδες της Wind Media στα social media, τείνουμε να θεωρήσουμε πιο πιστευτό το πρώτο σενάριο. Όπως είναι λογικό, αρκετοί έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μένει να δούμε πόσο εύκολο είναι να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA