ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
07/06/2022 15:40

Κοινός φορτιστής για κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και κάμερες ως το 2024

Kινητά τηλέφωνα, smartphones, τάμπλετ, e-readers, ψηφιακές κάμερες, ασύρματα ακουστικά, φορητά ηχεία και βιντεοκονσόλες χειρός θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά θύρα φόρτισης USB-C, ανεξαρτήτως εταιρείας.

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κοινός φορτιστής για κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και κάμερες ως το 2024
(πηγή: Pixabay)
Ανάγνωση:

Ιστορική είναι η απόφαση που πήραν οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κοινούς φορτιστές σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Η απόφαση που αλλάζει τα πάντα θα εφαρμοστεί - πιθανότατα - από το φθινόπωρο του 2024.

Διαβάστε ακόμη: Νέο MacBook Air με M2, νέες λειτουργίες στο iOS 16 και όσα ανακοίνωσε η Apple στο WWDC 2022

Σύμφωνα με την απόφαση, κινητά τηλέφωνα, smartphones, τάμπλετ, e-readers, ψηφιακές κάμερες, ασύρματα ακουστικά, φορητά ηχεία και βιντεοκονσόλες χειρός θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά θύρα φόρτισης USB-C, ανεξαρτήτως εταιρείας. Η απόφαση επηρεάζει και την Apple, που χρησιμοποιεί για τα προϊόντα της φορτιστές με καλώδια Lightning και έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Το ζήτημα αφορά και τους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών (laptop) που καλούνται να υιοθετήσουν κοινούς φορτιστές, αλλά με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος 40 μηνών, δηλαδή πάνω από 3 χρόνια, μετά το 2024 για να προσαρμοστούν. Σύμφωνα με την απόφαση των διαπραγματευτών, η ταχύτητα φόρτισης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με συσκευές που τη στηρίζουν. Ετσι, οι χρήστες θα μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε φορτιστή.

«Στοπ» στην πώληση φορτιστή ξεχωριστά από το κινητό

Με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν εάν είναι οι συμβατοί οι φορτιστές που χρησιμοποιούν τώρα ενώ θα τους παρέχονται διευκρινίσεις για τα χαρακτηριστικά των νέων συσκευών. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει στην οδηγία ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μια ηλεκτρονική συσκευή με ή χωρίς τον φορτιστή της. Κάποιες εταιρείες (ειδικά η Apple) πωλούν ξεχωριστά gadgets, όπως φορτιστές και ακουστικά. Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

«Το γενικό συμφέρον της ΕΕ έχει επικρατήσει!» τόνισε σε ανάρτησή του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, που σημείωσε ότι Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Κομισιόν κατέληξαν σε «μία φιλόδοξη συμφωνία σε χρόνο ρεκόρ (λιγότερο από 9 μήνες!) για την πρόταση προς όφελος των καταναλωτών της ΕΕ και του πλανήτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΟΡΤΙΣΤΕΣ APPLE ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ