Μενού
5G
To 5G αλλάζει τις ζωές μας | ECN
  • Α-
  • Α+

Η ταχύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι το ζητούμενο για τις εταιρείες της τεχνολογίας και όχι μόνο. Τα δίκτυα 5G επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο και έχουν στόχο να κατακτήσουν τον κόσμο. Τι αλλάζουν όμως στη ζωή μας; Αναλυτικά, η ανάπτυξη των δικτύων 5G θα φέρει τις μεγαλύτερες ταχύτητες στα χέρια 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων μέχρι και το τέλος του 2022, όπως αναφέρει σε νέα έρευνά της η Ericsson. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα έχουν συνδρομή σε κάποιο πακέτο 5G. Τα νούμερα μπορεί να μην αγγίζουν ακόμη αυτά του 4G (που έχει φτάσει στα 5 δισεκατομμύρια συνδρομητές), ωστόσο η ψαλίδα ολοένα και κλείνει και με δεδομένο ότι οι επενδύσεις στο 4G έχουν τελειώσει, κάποια στιγμή θα έχουμε αλλαγή σκυτάλης. Πώς όμως θα αλλάξει τη ζωή μας το 5G;

Νέες ταχύτητες, δυνατότητες ανάπτυξης

H τεχνολογία 5G αυξάνει από 100 έως και 1.000 φορές τη χωρητικότητα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας του σήμερα, ενώ μειώνει και ταυτόχρονα την κατανάλωση ενέργειας και ενισχύει το IoT (Internet of Things). Σύμφωνα με ερευνητές, τα δίκτυα 5ης γενιάς θα ενισχύσουν την απόδοση εταιρειών τεχνολογίας και όχι μόνο και σύμφωνα με την PwC θα βοηθήσει ακόμη και μη ανεπτυγμένες οικονομίες να κινηθούν γρήγορα προς τα μπροστά. Για την αγορά της Ινδίας για παράδειγμα, η PwC εκτιμά πως η οικονομία της θα ενισχυθεί κατά 42 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι και το 2030!

5G: Η επόμενη ημέρα στις τηλεπικοινωνίες

Η βασική εμπορική εκμετάλλευση του 5G σε υπηρεσίες προς τους καταναλωτές θα γίνει στις γραμμές κινητής τηλεφωνίας. Οι ταχύτητες που θα απολαμβάνουν οι χρήστες θα είναι από 20 έως και 30 φορές πιο γρήγορες, κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα και τους επαγγελματίες που θέλουν να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν ένα μεγάλο αρχείο ή και να δουν γρήγορα ένα video σε μία υπηρεσία video streaming.

5G: Πως αλλάζει το gaming και το metaverse

Το κομμάτι του gaming είναι από αυτά που θα επηρεαστούν περισσότερο από την ανάπτυξη του 5G, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το παιχνίδι σε φορητές συσκευές. Οι χρήστες θα μπορούν πιο εύκολα να απολαμβάνουν εμπειρίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να παίζουν πιο αποδοτικά και χωρίς διακοπές online games. Ακόμη, με τις κονσόλες να υποστηρίζουν πλέον ασύρματη σύνδεση μέσω κινητού και gaming μέσω λειτουργίας streaming, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο εύκολο θα γίνει αυτό με τη χρήση μιας σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

5G: Υγεία, παιδεία και άλλα

Με τα δεδομένα να αποθηκεύονται ολοένα και πιο εύκολα σε cloud υπηρεσίες και την ανάγκη για μεγάλες ταχύτητες να αυξάνεται καθημερινά, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα το πόσο μια γρήγορη σύνδεση θα ενισχύσει όλους τους τομείς. Με την ταχύτητα και τη χαμηλή καθυστέρηση (ping) σε συνδέσεις 5G, θα μπορούν να γίνονται ακόμη και εγχειρήσεις από απόσταση (με τη χρήση ρομποτικών μηχανημάτων που θα ελέγχονται απομακρυσμένα από τους γιατρούς), ενώ και τα νοσοκομεία θα μπορούν να λαμβάνουν άμεσα δεδομένα του ασθενούς όσο αυτός μεταφέρεται πχ. για νοσηλεία ή κάποιο έκτακτο περιστατικό. Από την άλλη, η μεταφορά μεγάλου όγκου αρχείων ή και η ταυτόχρονη μετάδοση ενός μαθήματος ζωντανά σε πολλαπλούς χώρους θα γίνουν παιχνιδάκι με τις νέες ταχύτητες των δικτύων 5ης γενιάς.