Μενού
Meta
Η Meta προσπαθεί να αποτρέψει τη χρήση ανηλίκων στο Facebook Dating App της.
  • Α-
  • Α+

Το Facebook θέλει να προστατέψει τους ανήλικους χρήστες των υπηρεσιών της και έτσι ανακοίνωσε πως μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα δοκιμών, φέρνει τον έλεγχο ηλικίας για τους νέους χρήστες. Βασικός στόχος αυτής της κίνησης είναι η προστασία τους μέσα στο περιβάλλον της πλατφόρμας Facebook και κυρίως για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Facebook Dating App (που λειτουργεί προς το παρόν σε συγκεκριμένες αγορές).

Για να εκτελέσει αυτή τη διαδικασία πιστοποίησης, η Meta ζήτησε τη βοήθεια της εταιρείας Yoti, με την οποία συνεργάστηκε και σε ένα παρόμοιο project για το Instagram. Με αυτόν τον τρόπο, όταν τα συστήματα της Meta εντοπίσουν κάποιον ανήλικο που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το Facebook Dating, θα τον στείλει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον για να ελεγχθούν περαιτέρω τα στοιχεία του. 

Οι χρήστες θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την κατάλληλη ηλικία για να χρησιμοποιούν την εφαρμογή, είτε καταχωρώντας ένα αντίγραφο της ταυτότητάς τους, είτε ένα video που να δείχνει καθαρά το πρόσωπό τους (τύπου selfie). Στην περίπτωση που ο χρήστης επιλέξει τον δεύτερο μηχανισμό, ο αλγόριθμος της Yoti θα ελέγξει όλο το υλικό και θα υπολογίσει την ηλικία του. Αμέσως μετά το αποτέλεσμα, όλα τα σχετικά δεδομένα θα διαγράφονται.

Οι ανησυχίες για το πως και πόσο σωστά υπολογίζεται η ηλικία ενός ατόμου από τη φωτογραφία του (λόγω των πολλών διαφορετικών παραγόντων) είναι αρκετές, ωστόσο η Meta αναφέρει πως τα δεδομένα που έχει στα χέρια της είναι αρκετά για να προχωρήσει με μια τέτοια λύση.

Σημειώνει δε, πως στην περίπτωση του Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη της Yoti απέτρεψε το 96% των περιπτώσεων ανηλίκων που προσπάθησαν να αλλάξουν την ηλικία τους για να εμφανιστούν στα συστήματα της πλατφόρμας ως μεγαλύτεροι. Η ίδια η Yoti αναφέρει πως στις ηλικίες 13-17 ετών, τα ποσοστά επιτυχίας της ξεπερνούν το 99.6%! Η διαδικασία ελέγχου ηλικίας ξεκινάει να εφαρμόζεται από τις ΗΠΑ και η Meta σημειώνει πως θα τη φέρει/εφαρμόσει και σε περισσότερες αγορές στο άμεσο μέλλον.