Μενού
Youtube
Youtube | Pixabay
  • Α-
  • Α+

Τo πρόβλημα με την τοξικότητα που παρουσιάζουν πολλά σχόλια στην κοινότητα του YouTube μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο και η Google αποφάσισε να λάβει πιο αυστηρά μέτρα. Μετά από μία ανακοίνωση που έκανε στο επίσημο blog της, η εταιρεία της μεγαλύτερης πλατφόρμας video streaming ανακοίνωσε πως αλλάζει η διαδικασία ελέγχου και ποινών για όσους προχωρούν σε προσβλητικά σχόλια και σχόλια που παραβιάζουν οποιονδήποτε όρο χρήσης.

Η πρώτη προσέγγιση προς αυτήν την κατεύθυνση είχε γίνει πριν καιρό, όταν και μέσω ενός παραθύρου που άνοιγε στους χρήστες, υπήρχε σχετική προειδοποίηση στο να είναι προσεκτικοί τι και πως σχολιάζουν. Όπως φαίνεται, το μέτρο αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα και έτσι η νέα προσπάθεια έχει να κάνει με πιο σημαντικές ποινές.

Έτσι λοιπόν, αν ο αυτοματοποιημένος μηχανισμός του YouTube εντοπίσει και αφαιρέσει ένα σχόλιο, ο χρήστης που το έκανε θα ενημερωθεί ότι παραβίασε κάποιους σχετικούς όρους. Αν, τώρα, συνεχίσει να δρα «τοξικά» με άλλα σχόλια σε videos ή σε απαντήσεις χρηστών, θα δεχτεί ποινή που θα του αφαιρεί δικαίωμα σχολιασμού οπουδήποτε εντός της πλατφόρμας για 24 ώρες. Η περίοδος αυτή ονομάζεται από το YouTube “Timeout” και στη συνέχεια ο λογαριασμός επανέρχεται στη φυσιολογική του λειτουργία.

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, επαναλαμβανόμενα Timeouts θα σημάνουν αυτόματα και τη διακοπή λειτουργίας του λογαριασμού. Επειδή όμως έχουν συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν λάθη σε αναφορές σχολίων (και όχι μόνο στο YouTube), θα υπάρχει και μηχανισμός επανεξέτασης που θα γίνεται μετά από σχετικό αίτημα/ένσταση του χρήστη. Αν αποδειχτεί πως όντως ένα σχόλιο δεν είναι απρεπές ή «τοξικό», τότε η περίοδος timeout θα λήγει άμεσα και ο χρήστης θα θεωρείται πως δεν έλαβε καν κάποια σχετική προειδοποίηση.

Το YouTube έχει κάνει ήδη τις πρώτες δοκιμές σε αυτόν τον μηχανισμό σε μικρό αριθμό χρηστών σε συγκεκριμένες αγορές και αναφέρει πως τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Οι επικεφαλής της έρευνας τονίζουν πως θέλουν να μειώσουν στο ελάχιστον δυνατό το «τοξικό» περιβάλλον για την κοινότητα και θα συνεχίσουν να μελετούν διάφορες σχετικές λύσεις μέσω εργαλείων που τους δίνει η πλατφόρμα.

Και όλα αυτά καθώς σύμφωνα με έρευνες, τo YouTube έχει από τις πιο «τοξικές» κοινότητες στα social media και σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της πλατφόρμας, μόνο μέσα στο πρώτο μισό του 2022 αφαίρεσε πάνω από 1,1 δισεκ. σχόλια χρηστών!