Μενού
Φαίνεται πως κάποιοι παρακολουθούσαν κινητά δημοσιογράφων από τις ΗΠΑ (Πηγή εικόνας: Reuters)
  • Α-
  • Α+

Αν και το TikTok έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι έχει παρακολουθήσει ποτέ δημοσιογράφους, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που έφτασε στα χέρια των New York Times (και κατόπιν, δημοσιεύτηκε), υπάλληλοι της ByteDance (κινεζικής εταιρείας που ελέγχει το TikTok) παρακολουθούσαν δύο Αμερικανούς δημοσιογράφους, αλλά και ανθρώπους του κοντινού τους περιβάλλον.

Τα δεδομένα που είχαν στα χέρια τους ήταν οι διαφορετικές IP από τις οποίες είχαν συνδεθεί, αλλά και οι ψηφιακές διευθύνσεις των συσκευών τους, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί αν είχαν έρθει σε επαφή με εργαζόμενους της πλατφόρμας που θεωρούνταν υπεύθυνοι για διαρροές προς τον Τύπο.

Ο CEO της ByteDance, Rubo Liang, δήλωσε σε εσωτερική αλληλογραφία πως νιώθει βαθύτατα δυσαρεστημένος, καθώς βλέπει πως κλονίζεται η εμπιστοσύνη που έχει χτιστεί με το κοινό. «Κάποιοι που έδρασαν ανεξάρτητα δεν προσέχουν το πως εκτέθηκε η εταιρεία απέναντι σε χρήστες και κοινό», σημειώνει χαρακτηριστικά και στην γενικότερη αλληλογραφία μεταξύ των στελεχών φαίνεται πως είναι μία δράση που έγινε μεμονωμένα από συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μετά από πληθώρα συζητήσεων στις ΗΠΑ σχετικά με την απαγόρευση χρήσης του TikTok, αλλά και τα ζητήματα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων Αμερικανών που γίνονται σε servers της πλατφόρμας στην Κίνα. Οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούνταν συνεργάζονται με τα BuzzFeed και Financial Times, ενώ το Forbes αναφέρει πως υπάρχει και τρίτος δημοσιογράφος που εμπλέκεται με κάποιο τρόπο στις παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Verge, ο επικεφαλής ελέγχου της ByteDance σε θέματα ασφαλείας, έχει αποχωρήσει από τη θέση του, ενώ και άλλοι τρεις υπάλληλοι που μπλέκονται στην ιστορία απολύθηκαν. Τον Οκτώβριο το Forbes είχε αποκαλύψει πως η ByteDance σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το TikTok για να εντοπίζει την ακριβή θέση συγκεκριμένων Αμερικανών πολιτών, με την εταιρεία να το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τόσο η εταιρεία, όσο και οι Αρχές των ΗΠΑ είναι σε συνεννόηση για το θέμα επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων Αμερικανών πολιτών και από τον Ιούνιο, όλη η κίνηση του δικτύου περνάει από servers της Oracle.

Μένει πλέον να δούμε το επόμενο στάδια σε αυτήν την περιπέτεια για το TikTok και οι πληροφορίες λένε πως θα γίνουν νέες έρευνες εις βάθος μέσα στους επόμενους μήνες. Ήδη οι επικεφαλής σε θέματα ασφαλείας στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως οι Κυβερνήτες θα πρέπει να μην έχουν καμία πρόσβαση στην συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης από τα επαγγελματικά τους smartphones.