Μενού
CES-2023
Η νέα σελίδα στην αγορά της τεχνολογίας ανοίγει με την έκθεση CES 2023 | CTA
  • Α-
  • Α+

Μετά από μια ταραχώδη πορεία στην εποχή του κορονοϊού και των lockdowns, οι εταιρείες τεχνολογίας επιστρέφουν στις μεγάλες εκθέσεις και έτσι και φέτος η CES θα ξεκινήσει τη χρονιά με πολλές ανακοινώσεις και τάσεις που θα ακολουθήσουν τους επόμενους (αρκετούς) μήνες στην αγορά της τεχνολογίας.

CES 2023: Ημερομηνία και τοποθεσία

Η CES 2023 θα λάβει χώρα στη Nevada του Las Vegas και στο Las Vegas Convention Center από τις 5 έως και τις 8 Ιανουαρίου. Οι πρώτες συνεντεύξεις Τύπου θα γίνουν από τις εταιρείες τις ημέρες πριν ανοίξει η έκθεση τις πύλες της στους επισκέπτες και από τις 3 του επόμενου μήνα θα πρέπει να περιμένουμε και τις πρώτες ανακοινώσεις. Το εκθεσιακό κέντρο του Las Vegas είναι η βάση της έκθεσης από το 1996 και μετά, ενώ και τα ξενοδοχεία της περιοχής πάντα παίζουν σημαντικό ρόλο ως βάση για κάποιες παρουσιάσεις.

CES 2023: Οι εκθέτες

H περσινή CES είχε αρκετά ψηφιακό χρώμα τα τελευταία χρόνια και με αρκετές εταιρείες να μην σκέφτονται καν το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη χρήση ενός ειδικού booth. Στη φετινή έκθεση, τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι εταιρείες επιστρέφουν για να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους καταναλωτές τα επόμενα χρόνια. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα που θα παρελάσουν από τον εκθεσιακό χώρο είναι οι Amazon, AMD, Canon, Gigabyte, Google, LG, Microsoft, Panasonic, Samsung, T-Mobile, TCL και Sony.

CES 2023: Οι ανακοινώσεις και οι νέες τάσεις

Οι ανακοινώσεις που θα δούμε αφορούν κυρίως τον τομέα τηλεόρασης, εικόνας και ήχου, υπολογιστών, αλλά σίγουρα θα έχουμε εξελίξεις και σε άλλα επίπεδα και προϊοντικές κατηγορίες. Παραδοσιακά, η Samsung ανακοινώνει στις εκθέσεις CES τα νέα της μοντέλα και για φέτος εκτιμάται πως θα δούμε τις σειρές τηλεοράσεων QN95C και QN90C, ενώ σίγουρα μεγάλο βάρος θα πέσει πλέον στα μοντέλα ανάλυσης .

Σε ό,τι αφορά υπολογιστές, θα έχουμε σίγουρα τις επόμενες γενιές επεξεργαστών και καρτών γραφικών, αλλά και σίγουρα θα δούμε πολλά περιφερειακά από εταιρείες όπως οι Lenovo, ASUS και Razer. Για την Lenovo εκτιμάται πως θα παρουσιάσει τα νέα ThinkPad και IdeaPads, ενώ για την ASUS υπάρχουν πληροφορίες για έμφαση στην εικονική πραγματικότητα. Κάπως παρόμοια θα κινηθεί και η Sony, η οποία μάλιστα στο κεντρικό εικονίδιο για τη συνέντευξη Τύπου της έχει το PlayStation VR2.

Αλλά έμφαση θα δοθεί και στον τομέα Iot (Internet of Things) με συσκευές για το «έξυπνο» σπίτι, αλλά και με εφαρμογές σε τομείς που κάνουν τη ζωή του ανθρώπου πιο εύκολη. Για παράδειγμα, η LG αναμένεται να παρουσιάσει την πρώτη οθόνη που μπορεί να τεντωθεί και να «τσαλακωθεί», ενώ σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε και τη νέα σειρά τηλεοράσεων LG C3. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει παραδοσιακά και η έκθεση για τις εταιρείες στο χώρο του αυτοκινήτου, κυρίως σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες γύρω από αυτό. Η BMW, για παράδειγμα, παρουσίασε πέρσι το πρώτο concept αλλαγής χρώματος του αυτοκινήτου, ενώ φέτος θα βρεθούν στον εκθεσιακό χώρο και άλλες εταιρείες, όπως οι Volkswagen, Hyundai και Mercedes. 

Σε ό,τι αφορά τα κινητά, τέλος, οι περισσότερες εταιρείες κρατάνε τις ανακοινώσεις τους για τον Φεβρουάριο και το Mobile World Congress που λαμβάνει χώρα στην Ισπανία.