Μενού
texnologia
Τεχνολογία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το 2022 κλείνει με πολλές και σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας, αλλά και πάρα πολλά νέα προϊόντα σε διαφορετικές κατηγορίες. Μαζί του όμως φεύγουν και διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες που δεν θα ξαναδούμε να μας απασχολούν. Μερικά από αυτά, δε, έχουν διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Ας τα δούμε αναλυτικά.

BlackBerry

Τα BlackBerry ήταν μία κατηγορία συσκευών που απευθυνόταν κυρίως σε επαγγελματίες, αλλά λειτουργούσε ως status symbol. Όσοι είχαν στην κατοχή τους ένα BlackBerry θεωρούνταν σημαντικοί και πετυχημένοι, τη στιγμή που οι «έξυπνες» συσκευές ήταν ακόμη στα χαρτιά. Όσο, δε, εμπλούτιζαν τις λειτουργίες διαχείρισης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, χρησιμοποιούνταν ολοένα και περισσότερους επαγγελματίες. H κυκλοφορία του iPhone και των υπόλοιπων smart devices έβαλαν φρένο στην πορεία των BlackBerry, μέχρι που το 2022 ανακοινώθηκε το τέλος ανάπτυξής τους.

Google Stadia

Η Google επένδυσε αρκετά στο χώρο του gaming και από το 2019 επιχείρησε να μπει με τη δική της πρόταση, με τη λογική του cloud computing. Με την υπηρεσία Google Stadia, οι συνδρομητές μπορούσαν να απολαύσουν σύγχρονους τίτλους σε PC, ακόμη και αν ο υπολογιστής τους δεν πληρούσε τις σχετικές προδιαγραφές. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από επικοινωνία με απομακρυσμένους servers, στους οποίους «τρέχει» το παιχνίδι και στη συνέχεια η δράση μεταφέρεται μέσω streaming. Μέσα στο 2022, η Google ανακοίνωσε πως σταματάει την επένδυση στο συγκεκριμένο project και πως αποζημιώνει όσους είχαν αγοράσει τον σχετικό συμβατό εξοπλισμό.

Internet Explorer

Ο πρώτος… δημοφιλής internet browser ήρθε από τη Microsoft στα 90s και ήταν το βασικό εργαλείο για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Αν και το internet ήταν στην αρχική του μορφή, η ενσωμάτωση του Internet Explorer στα Windows ήταν το κλειδί της επιτυχίας και στην πάροδο των ετών, το πρόγραμμα ενημερωνόταν συνέχεια. Ωστόσο, με την κυκλοφορία των Firefox και Chrome, τα ποσοστά του μειώθηκαν δραματικά και η Microsoft αποφάσισε να τον εγκαταλείψει για να δουλέψει σε κάτι εντελώς νέο, τον Microsoft Edge. Έτσι, μέσα στο 2022, η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε και το τέλος εποχής του Internet Explorer.

 

iPod

Η Apple βρήκε την ευκαιρία να μπει στην αγορά της μουσικής με το απόλυτο φορητό μουσικό player, το iPod. Η συσκευή κυκλοφόρησε το 2001, όταν και η Apple βρισκόταν υπό τις οδηγίες του Steve Jobs. Σχεδιασμένο από τον Jon Rubenstein, το iPod λειτουργούσε ως φορητή συσκευή αναπαραγωγής μουσικών αρχείων που μπορούσε να αγοράσει κανείς από το ηλεκτρονικό κατάστημα της αμερικανικής εταιρείας. Ουσιαστικά, η εμπορική του επιτυχία σήμανε και το θάνατο των μουσικών CDs. Από το 2007, άρχισε η πτώση του και τον Μάιο του 2022 η Apple ανακοίνωσε πως σταματάει την κατηγορία, με το iPod touch να είναι και το τελευταίο μοντέλο που βγήκε προς πώληση.

Meta Portal

Το Meta Portal ήταν άλλο ένα project της Meta που δεν πέτυχε. Πρόκειται για μια συσκευή για video-κλήσεις που ολοκληρώνονταν μεταξύ χρηστών με λογαριασμούς στις υπηρεσίες της Meta και αποτελούσε μέρος του οράματος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το Metaverse. Ωστόσο, έχοντας δαπανήσει πάνω από 230 δισεκατομμύρια στους εικονικούς κόσμους, η Meta αποφάσισε να μειώσει το ρίσκο και προχώρησε σε μαζικές απολύσεις προσωπικού στον τομέα του VR, που σήμανε και το τέλος εποχής του Meta Portal.