Μενού
meta-zoykermpergk
Μαρκ Ζούκερμπεργκ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Οι ιρλανδικές ρυθμιστικές Αρχές επέβαλαν σήμερα Τετάρτη (4/1) στον κολοσσό των social media Meta πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων για παραβιάσεις του διαδικτυακού απορρήτου και απαγόρευσαν στην εταιρεία να αναγκάζει τους Ευρωπαίους χρήστες να συμφωνούν σε εξατομικευμένες διαφημίσεις με βάση τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας επέβαλε δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 390 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το ένα πρόστιμο είναι 210 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά παραβιάσεις των αυστηρών κανόνων απορρήτου δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν το Facebook και το άλλο αφορά πρόστιμο 180 εκατομμύρια ευρώ για παραβιάσεις που αφορούν το Instagram. Αυτά τα πρόστιμα στη Meta (Facebook και Instagram) έρχονται μετά από τέσσερα άλλα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν το 2021 και ανέρχονται σε περισσότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση της Τετάρτης σχετίζεται με δύο καταγγελίες που υπεβλήθησαν εναντίον της Meta το 2018. Μετά την ανακοίνωση του προστίμου, η εταιρεία κοινωνικών δικτύων εξέδωσε τη δική της ανακοίνωση. «Πιστεύουμε ότι η προσέγγισή μας είναι σύμφωνη με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ, γι' αυτό και είμαστε απογοητευμένοι από τέτοιες αποφάσεις» αναφέρεται ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση.