Μενού
H Amazon επιβεβαίωσε τους φόβους για μαζικές απολύσεις που άρχισαν να εμφανίζονται από τον Νοέμβριο.
  • Α-
  • Α+

Τον Νοέμβριο του 2022, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο που ανέφερε πως η Amazon θα προχωρήσει σε απολύσεις άνω των 10 χιλιάδων εργαζομένων της, αλλά ο τελικός αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος. Η γνωστή εταιρεία αποκάλυψε πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα εφαρμόσει θα επηρεάσει 18 χιλιάδες θέσεις εργασίας και κυρίως θα αφορά τους τομείς των καταστημάτων Amazon, Προσωπικού, Εμπειρίας Πελάτη και Τεχνολογίας.

Η Amazon έχει ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο πως έχει 1,5 εκατομμύριο εργαζομένους σε όλους τους τομείς και αποκάλυψε πως θα κάνει επίσημες δηλώσεις για το ζήτημα όταν θα έχει έτοιμο το πλήρες πακέτο αποζημίωσης για τα άτομα που επηρεάζονται από αυτήν την αλλαγή. Οι απολύσεις θα ξεκινήσουν στις 18 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν μέσα σε μερικές ημέρες για όλες τις θέσεις, σε όλες τις χώρες.

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ενοποίησης τμημάτων σε διάφορους τομείς και ο CEO της εταιρείας, Andy Jassy, έχει ενημερώσει το προσωπικό πως οι επικεφαλής κάθε τμήματος θα κάνουν τις σχετικές προσαρμογές σε βάθος χρόνου και σε όλο το 2023. Όλα αυτά πάντως έρχονται μετά από μια πετυχημένη χρονιά, αφού τον Οκτώβριο η εταιρεία ανακοίνωσε πως επέστρεψε σε διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων στην Prime Day τον Ιούλιο. 

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές της ενημερώθηκαν πως θα ξεκινήσουν άμεσες περικοπές κόστους και στις 3 Ιανουαρίου εκδόθηκε ένα δάνειο ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα χρησιμοποιηθεί για «γενικούς εταιρικούς σκοπούς». Ανώνυμες πηγές ανέφεραν σε ιστοσελίδες του εξωτερικού ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε (και χρησιμοποιεί) διαφορετικές επιλογές χρηματοδότησης για να καλύψει τις δαπάνες της, να συμπληρώσει το κεφάλαιο κίνησης, αλλά και για να αποπληρώσει τα χρέη της, καθώς όλη η αγορά κινείται σε αυτό το «αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον».

Όσοι απολυθούν θα λάβουν ένα μεγάλο πακέτο αποζημίωσης, επιδόματα ασφάλισης υγείας και υποστήριξη στην εύρεση της επόμενης εργασίας τους. Η εν λόγω μείωση προσωπικού είναι από τις μεγαλύτερες που έχει κάνει εταιρεία τεχνολογίας, λίγο πιο πάνω από τη Meta που ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες περικοπές 11.000 θέσεων εργασίας. Μένει, τώρα, να δούμε πως θα κινηθεί η αγορά τεχνολογίας το 2023 και πως θα επηρεάσει αυτό όλο τον κλάδο σε επίπεδο εργατικού δυναμικού.