Μενού
Το Netflix ανακοίνωσε πως προχωράει σε μια σημαντική αλλαγή που θα επηρεάσει αρκετούς χρήστες.
  • Α-
  • Α+

Ημέρες σημαντικών αλλαγών στο Netflix, αφού η δημοφιλής πλατφόρμα ροής περιεχομένου έκανε δύο πολύ σημαντικές ανακοινώσεις. Η πρώτη και πιο σημαντική από τις δύο είναι πως μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου για το 2023 θα έχει κλείσει οριστικά το θέμα διαμοιρασμού κωδικών και λογαριασμών για τους χρήστες. Μέχρι σήμερα, κάθε λογαριασμός μοιραζόταν εύκολα ανάμεσα σε έως και 4 χρήστες που έφτιαχναν ο κάθε ένας ξεχωριστό προφίλ, φόρτωνε τα δεδομένα και τις προτιμήσεις του και απολάμβανε το περιεχόμενο του Netflix από το σπίτι του, χωρίς κανέναν περιορισμό, μοιράζοντας το κόστος συνδρομής σε ανάλογα μερίδια.

Η λειτουργία αυτή σχεδιάστηκε με γνώμονα τον διαμοιρασμό του λογαριασμού εντός των τειχών, αλλά η πλατφόρμα έκανε τόσα χρόνια τα... στραβά μάτια με στόχο να αυξήσει την εγκατεστημένη βάση χρηστών. Μετά και τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα που έδειξαν πτώση στον αριθμό των νέων συνδρομητών, το Netflix προσπαθεί εδώ και καιρό να μειώσει αυτό το φαινόμενο και πλέον δίνει τελεσίγραφο. 

Το τελεσίγραφο του Netflix

«Αν και οι όροι μας αναφέρουν ότι κάθε λογαριασμός πρέπει να μοιράζεται μόνο ανάμεσα στα μέλη ενός νοικοκυριού, γνωρίζουμε ότι είναι μια αλλαγή που θα έρθει για όσους τον μοιράζονται και πιο ευρεία. Όπως έχει ξεκινήσει να ισχύει ήδη σε κάποιες χώρες, τα μέλη του Netflix θα δουν σύντομα την επιλογή να πληρώσουν έξτρα χρήματα αν θέλουν να μοιράζονται τον λογαριασμό τους με άτομα που μένουν εκτός της οικίας τους», σημείωσε η πλατφόρμα χαρακτηριστικά.

Οι επικεφαλής σημειώνουν πως αναμένουν κάποιες σημαντικές αντιδράσεις από τους καταναλωτές, αλλά μετά το πρώτο κύμα και αφού ηρεμήσει η κατάσταση, εκτιμούν πως συνολικά θα δουν τα έσοδά τους να αυξάνονται. Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί το πως και πόσο θα επιβαρυνθούν όσοι θέλουν να προσθέσουν έξτρα χρήστες στο προφίλ τους. Οι προετοιμασίες, πάντως, για αυτό το θέμα ξεκίνησαν εδώ και καιρό, αφού από τον Οκτώβριο το Netflix προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς ενός προφίλ σε νέο λογαριασμό, διατηρώντας όλες τις επιλογές και προτιμήσεις, αλλά και την επιλογή να αφαιρέσει ο χρήστης κάποια από τις συσκευές που έχει πρόσβαση με τα στοιχεία του.

Αλλάζουν πρόσωπα μετά από 25 χρόνια

Οι δοκιμές για τις έξτρα χρεώσεις έχουν ήδη γίνει σε αγορές όπως της Χιλής, της Κόστα Ρίκα, της Αργεντινής του Περού (και άλλων χωρών), όπου και κάθε έξτρα νοικοκυριό που εντοπίζεται να συνδέεται στον λογαριασμό (βάσει διεύθυνσης IP) καλείται να πληρώσει ένα έξτρα ποσό για να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε έναν λογαριασμό που δεν του ανήκει. Η δεύτερη σημαντική ανακοίνωση της πλατφόρμας είναι ότι μετά από 25 χρόνια παρουσίας στην εταιρεία, ο Reed Hastings, ένας από τους συνιδρυτές της, θα αφήσει τη θέση του συν-διευθύνοντος συμβούλου. Τη θέση του θα αναλάβουν οι Ted Sarandos και Greg Peters. O Hastings πάντως δεν θα αποχωρήσει από την εταιρεία, αλλά θα αναλάβει ρόλο εκτελεστικού διευθυντή.

Ο Hastings ίδρυσε το Netflix το 1997 με στόχο να νοικιάζει DVD με έναν πιο σύγχρονο τρόπο σε σχέση με τα video clubs.