Μενού
Η μάχη των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζεται και η Google επενδύει στη μουσική (Πηγή εικόνας: Techcrunch.com)
  • Α-
  • Α+

Ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και η Google ανακοίνωσε πως προχώρησε σε μια νέα υπηρεσία που θα αξιοποιεί την εν λόγω τεχνολογία για τη σύνθεση μουσικής. Συγκεκριμένα, η γνωστή εταιρεία δημοσίευσε μια έρευνα για το MusicLM, μια νέα πλατφόρμα που μπορεί να δημιουργήσει και να συνθέσει μουσικά κομμάτια από μία απλή περιγραφή σε ένα κείμενο! Δεν είναι κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά στην αγορά της τεχνολογίας, αλλά είναι σίγουρα κάτι αρκετά εξελιγμένο.

Η τεχνητή νοημοσύνη της Google μπορεί να συνδυάσει όργανα και διάφορα είδη μουσικής και να γράψει κομμάτια που θέλει ο χρήστης, συνδέοντας ακόμη και έννοιες που δεν έχουμε καμία επαφή. Μέσω του Story Mode της μάλιστα, η εξελιγμένη αυτή ΑΙ μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και ένα ολόκληρο DJ set. 

Στην παρούσα φάση, το project παρουσιάζει πάντως ακόμη σημαντικά προβλήματα, καθώς το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι άρτιο και σίγουρα παράγει κάτι που ίσως στο ανθρώπινο αυτί ακούγεται «ξένο». Στην παρούσα φάση, η Google δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει την πλατφόρμα στο κοινό, κυρίως λόγω των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν με τα πνευματικά δικαιώματα. Και από την άλλη, η Ένωση Εκδοτών Μουσικής έχει εκθέσει από το 2021 τις σκέψεις της πάνω σε αυτό το ζήτημα και υπάρχουν κι εκεί αρκετές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν. 

Μπορείτε να βρείτε μία σειρά από δείγματα μουσικής που ετοιμάστηκαν από το MusicLM μέσα από την ειδική σελίδα που ετοίμασε η Google για το project και βρίσκεται εδώ. Εκεί, θα βρείτε στα αριστερά της οθόνης το κείμενο που δόθηκε ως περιγραφή στην τεχνητή νοημοσύνη (με όλες τις σχετικές πληροφορίες) και στα δεξιά το τελικό αποτέλεσμα που δημιουργήθηκε για πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις.

Η ΑΙ θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα αυτό το χρονικό διάστημα, μιας και όλες οι εταιρείες επενδύουν σε αυτόν τον τομέα, ακόμη και στη σημερινή εποχή με τα πολλά προβλήματα στα οικονομικά τους και τις πολλές απολύσεις που έκαναν. Λέτε η τεχνητή νοημοσύνη να παίξει τόσο σημαντικό ρόλο και στη μουσική βιομηχανία του μέλλοντος;