Μενού
Η μάχη Meta-Twitter συνεχίζεται αμείωτη με την εταιρεία του Ζούκερμπεργκ να περνάει στην επίθεση.
  • Α-
  • Α+

Η μάχη στην εποχή των social media είναι μεγάλη και φαίνεται πως η κόντρα Meta-Twitter θα συνεχιστεί και σε νέο επίπεδο. Όπως φαίνεται να μαρτυρούν ρεπορτάζ ιστοσελίδων που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Meta ετοιμάζει μία εναλλακτική πρόταση για να κοντράρει το Twitter. Στόχος της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι να δημιουργήσει μία υπηρεσία αντίστοιχη του Mastodon και η οποία στην παρούσα φάση έχει την κωδική ονομασία P92.

Όπως σημειώνεται στα σχετικά δημοσιεύματα, το P92 θα προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να κάνουν αναρτήσεις χρησιμοποιώντας εικόνα και κείμενο και θα υποστηρίζει το πρωτόκολλο επικοινωνίας υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης ActivityPub. H Meta ρωτήθηκε για το θέμα και δεν απάντησε συγκεκριμένα, ωστόσο δεν φαίνεται να διαψεύδει αυτήν την εξέλιξη. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως «δουλεύουμε πάνω σε μια νέα και ξεχωριστή αποκεντρωμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για το διαμοιρασμό αναρτήσεων σε μορφή κειμένου. Εκτιμούμε πως υπάρχει ο χώρος για δημιουργούς και διάσημους σε όλο τον κόσμο για να μοιραστούν τις σκέψεις και τα ενδιαφέροντά τους».

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναφέρουν πως οι χρήστες θα μπορούν να εισέρχονται με τα στοιχεία λογαριασμού που έχουν στο Instagram τους και από εκεί θα αντλούνται οι πρώτες πληροφορίες για κάθε νέο λογαριασμό, όπως πχ. η φωτογραφία και κάποιοι σύνδεσμοι. Σε μετέπειτα χρονική στιγμή, στόχος θα είναι να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως οι δύο πλατφόρμες και να είναι στο χέρι του χρήστη η δυνατότητα σύνδεσης των λογαριασμών μεταξύ τους.

Μιας και μιλάμε για μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα, οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν τους δικούς τους servers και να ορίζουν δικούς τους κανόνες για ασφάλειες και περιορισμούς στα του περιεχομένου. Μάλιστα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, λόγω πρωτοκόλλου που αξιοποιείται ήδη από άλλες υπηρεσίες, να δούμε και πιο άνετη επικοινωνία με τρίτες εφαρμογές.

Η Meta θέλει να δουλέψει σίγουρα με κάποια δεδομένα, όπως τη δυνατότητα αναρτήσεων συνδέσμων και εικόνων/videos, καθώς και να προσφέρει επιλογή για επιβεβαιώσεις λογαριασμών. Προς το παρόν μένει αδιευκρίνιστο αν αυτές οι επιβεβαιώσεις θα χρεώνονται, όπως έχει αρχίσει να γίνεται σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter. Οι χρήστες θα μπορούν να αφήνουν σχόλια και να στέλνουν ιδιωτικά μηνύματα, καθώς και να αναδημοσιεύουν μια ανάρτηση που θα τους τραβήξει το ενδιαφέρον.

Προς το παρόν πάντως σημειώνεται από το ρεπορτάζ πως δεν έχει ξεκινήσει η δημιουργία της σχετικής εφαρμογής και πως η ομάδα της Meta βρίσκεται ακόμη στη φάση σχεδιασμού.