Μενού
Η Google έχει οργανώσει μια ομάδα hackers που της επιτίθεται καθημερινά.
  • Α-
  • Α+

Η κυβερνοασφάλεια είναι ένα από τα βασικά θέματα στην επικαιρότητα του διαδικτύου και η Google είναι από τις εταιρείες που δέχεται μερικές από τις μεγαλύτερες επιθέσεις σε καθημερινή βάση. Πως λοιπόν αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση; Προσλαμβάνοντας μία ομάδα hackers που εργάζονται για την ίδια και… της επιτίθενται. Ο λόγος για την Red Team (Κόκκινη Ομάδα).

Ο όρος «Red Team» προέρχεται από τις ένοπλες δυνάμεις, που τον χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν δραστηριότητες, στις οποίες μια προκαθορισμένη ομάδα αναλάμβανε ρόλο αντιπάλου εναντίον της οικείας ομάδας, η οποία προσπαθούσε να υιοθετήσει τις «εχθρικές» αυτές δραστηριότητες της κόκκινης ομάδας και έτσι να την εξουδετερώσει. Στην πάροδο του χρόνου αυτοί οι όροι υιοθετήθηκαν από τον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών (InfoSec).

Η Red Team της Google είναι μια ομάδα «εισβολέων» που προσομοιώνουν ένα ευρύ φάσμα εχθρικών δράσεων κατά της Google και συνεργατών της. Στόχος της είναι να μιμείται τακτικές επιθέσεων από γνωστές ομάδες hackers, με στόχο να φτάσουν στους servers της εταιρείας.

Η Red Team ξεκίνησε το 2010 ως μέρος του προγράμματος "20% Project", μιας εσωτερικής πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της οποίας οι υπάλληλοι της Google είναι ελεύθεροι να ασχοληθούν με έργα στα οποία θεωρούν ότι αξίζει να αφιερώσουν χρόνο, εκτός των καθημερινών αρμοδιοτήτων τους.

Η ομάδα απέδειξε σύντομα την αξία της, ενώ  η διοίκηση αναγνώρισε τη θετική επίδρασή της στην υποδομή της Google και τη σημασία του να εφαρμοστεί ο τρόπος σκέψης των εισβολέων στα προβλήματα που απασχολούν τον τομέα της ασφάλειας. Έκτοτε, η Red Team αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων μηχανικής ασφάλειας, εκτελώντας ταυτόχρονα πολλαπλές ασκήσεις και δουλεύοντας από κοινού με άλλες ομάδες σε πολλές ηπείρους.

Ταυτόχρονα, δουλεύει πάνω και σε νέες τακτικές εφόδου hackers που ίσως και να μην έχουν παρουσιαστεί ακόμη. Ο λόγος είναι απλώς, μιας και η Google θέλει να είναι προετοιμασμένη για τα πάντα. Για να γνωρίσει ο κόσμος την ομάδα, η εταιρεία δημιούργησε μια σειρά επεισοδίων με την ονομασία Hacking Google. Σε αυτά, παρουσιάζονται επίλεκτες ομάδες ασφαλείας που κρατούν ασφαλείς του χρήστες καθημερινά.

Το πρώτο επεισόδιο βρίσκεται στη συνέχεια του άρθρου, ενώ μπορείτε να δείτε όλη τη σειρά επεισοδίων στο σχετικό playlist εδώ

https://youtu.be/Xh1Rdh0VlHo