Μενού
Twitter
Twitter | OutlookIndia
  • Α-
  • Α+

Το Twitter έρχεται και πάλι αντιμέτωπο με πολλά προβλήματα και η διοικητική ομάδα του Έλον Μασκ πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσαν οι New York Times, μέρος του πηγαίου κώδικα της πλατφόρμας έπεσε σε χέρια hackers και μάλιστα ανέβηκε και στη δημοφιλή πλατφόρμα Github, όπου μπορεί να έχει πρόσβαση πολύ μεγάλη μερίδα του κοινού που επισκέπτεται το διαδίκτυο.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, μεγάλο μέρος του κώδικα του κοινωνικού δικτύου βρέθηκε δημοσιευμένο. Η πρώτη αντίδραση του Twitter ήταν να έρθει σε επαφή με το Github και τις αρμόδιες Αρχές και εν τέλει ο κώδικας αυτός να κατέβει. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως παρά το γεγονός ότι το κατέβασμα ήταν άμεσο, αρκετοί είχαν ήδη δει το υλικό και είχαν ήδη αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό. Οι πληροφορίες αυτές δεν υπάρχουν με λεπτομέρειες, αλλά είναι δεδομένο πως η ζημιά είναι ήδη μεγάλη.

Το Twitter ζήτησε ακόμη από τα αρμόδια δικαστήρια των ΗΠΑ να δώσουν εντολή στο Github να κοινοποιήσει στην εταιρεία τα στοιχεία του λογαριασμού που ανέβασε το υλικό, αλλά και τα στοιχεία αυτών που τον προσπέλασαν και τον κατέβασαν στον υπολογιστή τους. Οι επικεφαλής της ομάδας του Έλον Μασκ εκτιμούν ότι η ζημιά έγινε από πρώην υπάλληλο της εταιρείας που έπεσε θύμα των μαζικών απολύσεων που έχουν συμβεί από τη στιγμή που το Twitter πέρασε στα χέρια του δισεκατομμυριούχου. Προς το παρόν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κώδικας ανέβηκε στο Github από έναν λογαριασμό με ψευδώνυμο “FreeSpeechEnthusiast”. 

Ο πηγαίος κώδικας είναι μέρος του πυρήνα της υπηρεσίας και το γεγονός ότι έχει πέσει σε χέρια τρίτων είναι επικίνδυνο τόσο για την εταιρεία, όσο και για τους χρήστες της πλατφόρμας. Αφετέρου υπάρχει δυνατότητα κλοπής μηχανισμών από ανταγωνιστές, από την άλλη υπάρχει ενδεχόμενο να εντοπιστούν δικλείδες ασφαλείας στα χέρια των hackers, με αποτέλεσμα η ασφάλεια για τους χρήστες να είναι μεγάλο θέμα συζήτησης τους επόμενους μήνες.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που το Twitter πέφτει θύμα διαρροής δεδομένων. Μέσα στον Δεκέμβριο, μία εταιρεία από το Ισραήλ που ειδικεύεται σε θέματα κυβερνοασφάλειας ανέφερε ότι τα στοιχεία 40 μεγάλων χρηστών του Twitter πωλούνται στο dark web και μάλιστα είναι διαθέσιμα από τις αρχές του 2022.