Μενού
Ο Έλον Μασκ ανοίγει άλλο ένα μέτωπο για το Twitter, αυτή τη φορά στην Ευρώπη.
  • Α-
  • Α+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συμφωνήσει στη δημιουργία ενός κώδικα που θα ακολουθούταν από όλες τις πηγές πληροφόρησης και θα προστάτευε τον κόσμο από την παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ενώ το Twitter ήταν από τα βασικά στελέχη αυτού του συνασπισμού, ο Έλον Μασκ διέταξε να αποσυρθεί και να μην συνδέεται με αυτό, υπό τη νέα ιδιοκτησία. Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter είχε σημειώσει στα πρώτα βήματά του στην πλατφόρμα πως «το Twitter πρέπει να γίνει η πιο ακριβής πηγή πληροφόρησης. Αυτό είναι η αποστολή μας», αλλά φαίνεται πως τα πλάνα του δεν συμβαδίζουν με αυτά της ΕΕ.

Την αποκάλυψη έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρέτον, ο οποίος σημείωσε ότι το Twitter αποχώρησε από τον κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της διάδοσης παραπληροφόρησης, παρά το γεγονός ότι όλες οι πλατφόρμες είχαν συμφωνήσει σε αυτό. Το Twitter είχε εισέλθει αυτοβούλως στο 2018, ωστόσο ο κώδικας αυτός δεν θα λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο σύντομα, καθώς εμπλέκεται με έναν νέο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεσπίστηκε πρόσφατα.

«Μπορείς να τρέξεις, αλλά δεν μπορείς να κρυφτείς», σημείωσε σκωπτικά ο Μπρέτον και συμπλήρωσε πως «πέραν της εθελοντικής συμμετοχής, η καταπολέμησης της παραπληροφόρησης θα είναι υποχρεωτικά (βάσει νόμου) από τις 25 Αυγούστου. Οι ομάδες μας θα είναι έτοιμες για δράση». 

O νέος νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) στον οποίο αναφέρεται ο Επίτροπος βάζει αυστηρούς κανόνες σε πάνω από 19 πολύ σημαντικές και μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και το Twitter είναι μέσα σε αυτές. Στη λίστα βρίσκονται ακόμη κολοσσοί του παγκόσμιου ιστού, όπως οι Google, Microsoft, ByteDance (TikTok) και Meta (Facebook, Instagram). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στο site της πως οι πλατφόρμες αυτές θα πρέπει να περιορίζουν τους κινδύνους διάδοσης ψευδών ειδήσεων, κυβερνοεγκλημάτων και παρακίνησης σε βία. 

Όποια εταιρεία δεν συμμορφωθεί με αυτόν τον κανόνα θα έρχεται αντιμέτωπη με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και 6 φορές τον ετήσιο τζίρο τους, ενώ μπορεί να έρθουν σύντομα και αντιμέτωπες με αποκλεισμό λειτουργίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Twitter έχει βάλει ξανά στο παιχνίδι τους συνωμοσιολόγους και τους διακινητές fake news, στην προσπάθειά του να βγάλει το συντομότερο δυνατόν θετικά νούμερα, ενώ και ο ίδιος ο Μασκ έχει διαδώσει θεωρίες συνωμοσίας στους πάνω από 140 εκατ. ακολούθους του.

Ο Επίτροπος Μπρέτον σημειώνει πως και το Twitter θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες έως και τα τέλη Αυγούστου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.