Μενού
Ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο της Google στα χέρια των Ελλήνων χρηστών internet.
  • Α-
  • Α+

H Google ανακοίνωσε την επέκταση του εργαλείου Flood Hub σε 80 ακόμη χώρες, μέσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα. Η πλατφόρμα παρέχει προβλέψεις έως και 7 ημέρες πριν από μία πλημμύρα, προσφέροντας όλη τη σχετική γνώση σε πάνω από 460 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Το Flood Hub μπορεί να χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις, οργανισμούς βοήθειας και μεμονωμένους χρήστες, προκειμένου να λαμβάνουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και να προετοιμάζονται για πιθανές πλημμύρες, έχοντας πρόσβαση σε δεδομένα και προβλέψεις βάθους 7 ημερών. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, όπου τέτοιες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες σε βάθος μόλις 48 ωρών.

Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης του Flood Hub χρησιμοποιεί πολλές και διαφορετικές δημόσιας πρόσβασης βάσεις δεδομένων, όπως πχ. μετεωρολογικές προβλέψεις και δορυφορικές εικόνες. Στη συνέχεια συνδυάζει δύο μοντέλα: α) το υδρολογικό που προβλέπει τον όγκο του νερού που ρέει σε ένα ποτάμι και β) το μοντέλο πλημμύρας που προβλέπει ποιες περιοχές στα πέριξ θα επηρεαστούν, πόσο και σε τι ύψος θα φτάσει το νερό.

Επόμενο βήμα της Google είναι να επεκτείνει τις προβλέψεις απευθείας μέσω των αναζητήσεων στα Google Maps, έτσι ώστε η πληροφορία να φτάνει ακόμη πιο γρήγορα στα χέρια του χρήστη, ενώ θα υπάρχουν και οι σχετικές ειδοποιήσεις που θα φτάνουν άμεσα εκεί που πρέπει. 

Το Flood Hub ξεκίνησε ως πρόβλεψη πλημμύρας στην Ινδία το 2018 και επεκτάθηκε στο Μπαγκλαντές και το 2022 επεκτάθηκε σε ακόμη 18 χώρες πριν φτάσει στο σημερινό μεγάλο άνοιγμα. Η Google σημειώνει ότι στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει πρόσβαση έγκαιρα και από έγκριτες πηγές στους ανθρώπους. 

Επιπλέον, σε στήριξη των κοινοτήτων που είναι περισσότερο ευάλωτες απέναντι σε φαινόμενα πλημμυρών, αλλά ίσως να μην έχουν πρόσβαση σε έξυπνα τηλέφωνα  ή στο διαδίκτυο, το Google.org συνεργάζεται με οργανισμούς όπως το Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, το Indian Red Cross Society και το Inclusion Economics team του Yale University, για τη δημιουργία δικτύων έγκαιρης ειδοποίησης εκτός διαδικτύου από ειδικά εκπαιδευμένους, πρόθυμους και έμπιστους εθελοντές, που θα πολλαπλασιάσουν την εμβέλεια προώθησης των μηνυμάτων του Flood Hub. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ομάδας του Yale και της ΜΚΟ Yuganter, οι κοινότητες που έχουν τοπικούς εθελοντές έχουν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες  να λάβουν τις ειδοποιήσεις πριν φτάσουν τα νερά στην περιοχή τους – κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για πολλούς.

Φαινόμενα φυσικών καταστροφών, όπως είναι οι πλημμύρες, αυξάνονται συνεχώς σε συχνότητα και ένταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, απειλώντας την ασφάλεια και τις συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καταστροφικές πλημμύρες επηρεάζουν κάθε χρόνο πάνω από 250 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, προκαλώντας ζημιές ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μπορείτε να δείτε τον live χάρτη της υπηρεσίας εδώ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.