Μενού
Η Apple επιβεβαίωσε τις φήμες για ένα νέο headset που κάνει… τα πάντα!
  • Α-
  • Α+

Οι φήμες για μια νέα κάσκα από την Apple που θα βασίζεται στις τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας επιβεβαιώθηκαν και η αμερικανική εταιρεία αποκάλυψε στο πλαίσιο του WWDC 2023 το Apple Vision Pro. O CEO της εταιρείας, Τιμ Κουκ, το παρουσίασε λέγοντας πως «είναι το πρώτο προϊόν της Apple το οποίο δεν κοιτάζεις τη συσκευή, αλλά μέσα από αυτό» και έδειξε το εξωτερικό του περίβλημα που θυμίζει μάσκα για σκι στο χιόνι.

Η συσκευή είναι αυτόνομη και λειτουργεί ασύρματα, ενώ έχει και μια ξεχωριστή μπαταρία που συνδέεται στο πίσω μέρος της και καταλήγει μέσω καλωδίου στην τσέπη του χρήστη. Ο κάτοχος του Apple Vision Pro μπορεί να κινείται στο περιβάλλον με τη χρήση των ματιών και να κάνει επιλογές τόσο με αυτόν τον τρόπο, όσο και με τα μάτια του. 

Με τη χρήση ενός ειδικού πλήκτρου, το Vision Pro εναλλάσσεται μεταξύ επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, κάτι που σημαίνει ότι απομονώνει ή όχι τον χρήστη άμεσα. Συνδέεται με διάφορα περιφερειακά μέσω τεχνολογίας Bluetooth, ενώ παρουσιάστηκε και το πόσο εύκολα μπορεί να έρθει σε επαφή με ένα Mac ή και με τα ασύρματα περιφερειακά της εταιρείας. Ο χρήστης ρυθμίζει τις εφαρμογές που θέλει να φέρει μπροστά στα μάτια του και τις τοποθετεί στο χώρο, θυμίζοντας κάτι από περιβάλλον που βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Στη συνέχεια, κάθε τι έξτρα που ανοίγει, τοποθετείται σε άλλο σημείο κατόπιν απόφασής του, καθώς υπάρχει πάντα χώρος για όλα.

Μέσω ενός συστήματος που ονομάστηκε EyeSight, η εταιρεία εμφανίζει τα μάτια του χρήστη όταν πλησιάζει κάποιος τρίτος, ενώ όταν ο χρήστης βρίσκεται σε mode πλήρους εικονικής πραγματικότητας, εμφανίζει μια σχετική ένδειξη που μαρτυρά ότι είναι απασχολημένος. Το λειτουργικό του Apple Vision Pro είναι το visionOS και δημιουργήθηκε με το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα και όλες τις τεχνολογίες και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η Apple από όλο το οικοσύστημά της.

Σχεδιαστικά, το headset έχει μια γυάλινη επιφάνεια στο μπροστινό τμήμα, ένα πλαίσιο από αλουμίνιο και περιμετρικά βρίσκουμε ακόμη πέντε αισθητήρες, 12 κάμερες και την οθόνη. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένα M2 chip και ένα νέο chip με την ονομασία R1. Τόσο ο ιμάντας στήριξης, όσο και η μάσκα έχουν μια ξεχωριστή υφασμάτινη επένδυση που προσαρμόζεται -σύμφωνα με την εταιρεία- σε διάφορα σχήματα προσώπου και μεγέθη κεφαλής.

Πέραν όλων των άλλων, το Apple Vision Pro προσφέρει και δυνατότητα αναπαραγωγής περιεχομένου σε υψηλή ανάλυση (ή και 3D), ενώ εμπλουτίζει όλη την επικοινωνία με άλλους, δημιουργώντας ακόμη και avatar του χρήστη για να απαντάει με την ψηφιακή του περσόνα στις κλήσεις μέσω Facetime. Η κυκλοφορία του ανακοινώθηκε για τις αρχές του 2024 και σε τιμή που θα ξεκινάει από τα 3499 δολάρια.

Πέραν της κάσκας, η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ένα νέο MacBook Air με οθόνη 15.3 ιντσών, το οποίο είναι και το πιο λεπτό laptop σε αυτές τις διαστάσεις οθόνης που κυκλοφορείς την αγορά. Το νέο μοντέλο προσφέρει διάρκεια 18 ωρών εκτός ρεύματος, 500 nits φωτεινότητας και 1080p κάμερα.

Ακόμη, είχαμε τη δυνατότητα για μια πρώτη επαφή με το iOS 17, το νέο λειτουργικό του iPhone που έρχεται από τον Σεπτέμβριο. Το νέο του βασικό χαρακτηριστικό είναι το Journal, το οποίο βοηθάει να κρατάτε σημειώσεις σε πρόσφατα ταξίδια σας ή εκδηλώσεις. Ακόμη, φέρνει στα τηλέφωνα ένα νέο StandBy display mode που το κάνει να λειτουργεί σαν «έξυπνο» ρολόι γραφείου/κομοδίνου, αλλά και ένα νέο transcription mode για τα ηχητικά μηνύματα. 

Ακόμη, στο iPadOS 17 ανακοινώθηκαν πως έρχονται interactive widgets που θα σας δίνουν άμεση πρόσβαση σε σημαντικές λειτουργίες από την κεντρική οθόνη του tablet.

H νέα έκδοση του macOS ονομάζεται Sonoma και θα έρθει με βελτιώσεις στα της απεικόνισης, ενώ θα υποστηρίζει και νέα widgets, αλλά και πολλά νέα χαρακτηριστικά για τον Safari. Τέλος, σε ό,τι αφορά το watchOS 10, θα έρθουν περισσότερες επιλογές στο «έξυπνο» ρολόι της Apple που θα το κάνουν ακόμη πιο πλούσια την εμπειρία που θα προσφέρει η εν λόγω κατηγορία συσκευών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.