Μενού
artificial intelligence
Unsplash
  • Α-
  • Α+

Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται με ρυθμούς που δεν είναι εύκολο να καταγράφουν. Το A.I σύντομα θα αντικατασταθεί από το Α.G.I (Αrtificial General Intelligence), του οποίου οι προδιαγραφές μαρτυρούν ακόμα πιο βελτιωμένη ευφυία. Επιχειρούμε συνοπτικά να καταγράψουμε την παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης σε επαγγελματικούς κλάδους και κατά πόσο οι εργαζόμενοι αυτών κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. 

Marketers

Κάποιες εργασίες, όπως ο διάλογος με πελάτες εταιρειών στα social media και οι δημιουργίες περιγραφών προϊόντων, μπορούν να αυτοματοποιηθούν και να προγραμματιστούν ώστε να στοχεύουν σε συγκεκριμένα ηλικιακά κοινά. Η αυτοματοποίηση μέσω εφαρμογών A.I θα μειώσει αρκετά την εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα στο marketing, ή ενδεχομένως και να την μετατοπίσει, σε πιο απαιτητικά «μονοπάτια». Η δημιουργία video memes, όπως αυτό με το brand Balenciaga, ίσως δείχνει το δρόμο.

Κινδυνεύει: Δεν θα πέσουν από το ζάλογγο οι marketeers ένας προς έναν, αλλά σίγουρα θα αυξηθούν οι απαιτήσεις του επαγγέλματος. 

Γιατροί

Με τη βοήθεια του A.I οι γιατροί ήδη έχουν ξεκινήσει να αναζητούν τρόπους ώστε να εξάγουν ασφαλή δεδομένα διαγνώσεων με εντυπωσιακή ακρίβεια και στόχευση στις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενή. Επίσης και οι θεραπείες με ακτίνες φαίνεται πως θα επωφεληθούν από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Κινδυνεύει: Δύσκολα! Σε κάθε περίπτωση, ένας γιατρός με εξιδίκευση σε A.I υλικό, θα γίνεται αυτόματα καλύτερος επαγγελματίας. 

Δημοσιογράφοι

Αυτό που ήταν το google search για δημοσιογράφο πριν 20 χρόνια, είναι το A.I  σήμερα. Ένας μαγικός κόσμος πληροφορίας, που στο πέρασμα των ετών θα χαρίσει και πιο αξιόπιστα εργαλεία για ρεπορτάζ και περισσότερη ποιοτική πληροφορία. Επίσης, το είδες και παραπάνω: παρουσιαστές ειδήσεων από τεχνητή νοημοσύνη.

Κινδυνεύει: Αν το ChatGPT ορίσει την αντικειμενική ενημέρωση με απόλυτη ακεραιότητα, τότε το μέλλον είναι ανοικτό σε πιθανότητες. Αν συνδέσεις το A.I με το Internet, των χιλιάδων τόνων ψεύτικης ή και τοξικής/εμπρηστικής πληροφορίας, αυτό, όπως είπε πρόσφατα και ο Max Tegmark, καθηγητής του MIT και ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να γίνει πάρα πολύ επικίνδυνο.

Τραγουδιστές

Μουσικό διάλειμμα:

Αρχιτέκτονες

Διαστάσεις, συντελεστές δόμησης, διαθεσιμότητα εργαλείων: Όλα αυτά, μαζί με προτάσεις αισθητικής, χρώματα, επιρροές μπορούν να γίνουν εντολές σε γεννήτριες παραγωγής περιεχομένου από κείμενο σε 3D εικόνα. Το μέλλον έχει ήδη ξεκινήσει. 

Κινδυνεύει: Ήδη όποιος δεν έχει επιχειρήσει να μπει στον κόσμο του σχεδιασμού μέσω 3D μοντέλων, θεωρείται κάτι σαν δεινόσαυρος.

Προγραμματιστές - Web & Graphic Designers

Εδώ μάλλον αρχίζουν τα δύσκολα: Οι εφαρμογές A.I με βάση το κείμενο, μπορούν να δημιουργήσουν γλώσσα ψηφιακού κώδικα αλλά κι ανθρώπινη γλώσσα. Επίσης μπορούν να προτείνουν δομές για τη δημιουργία προγραμμάτων, εργαλείων, εφαρμογών. Μπορούν να κάνουν εύρεση διόρθωση λαθών (debug) ή να παρουσιάσουν βελτιωμένες εκδοχές ήδη υπάρχοντος κειμένου. Πρακτικά, μπορούν να διδάξουν τον άνθρωπο στο πως να αντιλαμβάνεται και να αναπτύσσει αποτελεσματικό κώδικα. Ως προς την εικόνα, εκεί τα πράγματα για τους σχεδιαστές web & graphic είναι ο ορισμός του «σου λύνει τα χέρια», σε επικίνδυνο βαθμό.

Κινδυνεύει: Δύσκολα τα πράγματα. Ειδικότερα για τους προγραμματιστές. 

Μεταφραστές

Με το ChatGPT μπορείς εύκολα να μεταφράσεις κάθε γλώσσα, με παραλλαγές σε συγκεκριμένο ύφος και στόχευση σε κοινά. 

Κινδυνεύει: Εσύ τι λες;

Δάσκαλοι

Είναι πιθανό να δούμε άμεσα εφαρμογές για την αυτοματοποίηση των μαθημάτων, που να προτείνουν πως να διδάξεις την εκάστοτε ύλη ανάλογα με τις αδυναμίες του κάθε μαθητή, αλλά και να βαθμολογούν τεστ με ακρίβεια χιλιοστού. Επίσης παρόμοια εργαλεία θα επικεντρώνονται στην αξιολόγηση του ίδιου του καθηγητή, με αναλυτικές εκτιμήσεις για λάθη/αστοχίες. 

Κινδυνεύει: Μάλλον προς το «διευθυντής σχολείου» θα δούμε το A.I της εκπαίδευσης.

Εργαζόμενοι σε τράπεζες

Κι εδώ είμαστε στο πάρα-ένα της πλήρους συμπερίληψης αρκετών τραπεζικών εργασιών στην αυτοματοποίηση, όπως η εκτίμηση του πιστωτικού ρίσκου, ενώ ήδη αρκετές «ρουτίνες» του γκισέ, γίνονται από τα κινητά μας.

Κινδυνεύει: Κανείς δεν υπόσχεται πώς δεν θα υπάρξουν μειώσεις θέσεων εργασίας. 

Δικηγόροι

Όταν καλείσαι να γνωρίζεις τόνους νομοθεσίας και να μελετάς μερόνυχτα, μπορείς να σκεφτείς ένα καλύτερο εργαλείο από το ψηφιακό λυσάρι του ChatGPT; 

Κινδυνεύει: Η ετυμηγορία ανακοινώνεται από και αποδίδεται σε ανθρώπους, το ίδιο και η υπεράσπιση και η αγόρευση της εισαγγελίας. Θα περάσουν χρόνια μέχρι να δούμε το ChatGPT να ορκίζεται στα έδρανα.

Αναλυτές δεδομένων - Project Managers

Στην καρδιά της τεχνοκρατικής εργασίας, η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να κάνει «περίπατο στο πάρκο» την επεξεργασία ενός φύλλου excel με 5000 κελιά (συμβαίνει).

Κινδυνεύει: Δε νομίζω. Θα γίνει απολαυστική, και πιο εύκολη η δουλειά τους. 

Yπεύθυνοι HR

Ένας εργασιακός κλάδος που έχει στιγματιστεί από ιστορίες αυθαιρεσιών και τραγικά λάθη, έχει ήδη στη διάθεση του εργαλεία αυτόματης επιλογής βιογραφικών και αξιολόγησης εργαζόμενων.

Κινδυνεύει: Δεν είναι απίθανο να δούμε (πολλές) περικοπές θέσεων εργασίας σε αυτόν τον τομέα. Όποιος δεν αποκτήσει εξιδίκευση, θα μείνει πίσω. 

Σχεδιαστές video games

Μπορείς να δημιουργήσεις ένα ολόκληρο περιβάλλον videogame μέσα από εφαρμογές A.I; Η απάντηση είναι αναμενόμενα θετική. Μπορείς να κάνεις διορθώσεις που εγγυώνται την βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη; Φυσικά. Τι δεν μπορείς να κάνεις;

Κινδυνεύει: Δεν μπορεί - ακόμα - το A.I να εισάγει ιδέες με ανθρώπινο συναίσθημα, γνήσια «πορωτικές» εμπειρίες. Define πόρωση ChatGPT μου, μπορείς;

Σεναριογράφοι

Καλωσήρθατε στο μέλλον, έστω στην πιο εφιαλτική εκδοχή του. Η απεργία των σεναριογράφων που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, έχει ως βασικό ζήτημα διαπραγμάτευσης την εγγύηση από τις εταιρείες παραγωγής πως το A.I θα χρησιμοποιηθεί ΜΟΝΟ σαν βοηθητικό εργαλείο για την παραγωγή σεναρίων και δεν θα γίνει λόγος απόλυσης εργαζομένων.

Κινδυνεύει: Ε, αυτονόητο.

 

Με στοιχεία από Fast Company, WGA

 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.