Μενού
To Google Stadia θα είναι η βάση για τη νέα gaming υπηρεσία της Google.
  • Α-
  • Α+

Η Google φαίνεται πως δοκιμάζει μια νέα υπηρεσία που θα επιτρέπει στους παίκτες να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους games μέσα από το YouTube. Την πληροφορία έφερε στη δημοσιότητα ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται έγγραφο που διέρρευσε από το εσωτερικό της εταιρείας.

Η υπηρεσία θα ονομάζεται «Playables» και θα δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να απολαύσουν videogames σε φορητές συσκευές, αλλά και υπολογιστές μέσω της τεχνολογίας video streaming και της εφαρμογής YouTube.

Η λογική του Playables θα είναι αντίστοιχη με αυτή του Google Stadia, της πλατφόρμας που δοκίμασε και προσέφερε για χρόνια η Google, επιτρέποντας στους παίκτες να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια μέσω του Google Chrome και του Chromecast. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν θα έχουμε να κάνουμε με μια νέα τεχνολογία ή κάτι αντίστοιχο, αλλά και το ποια παιχνίδια θα υποστηρίζονται σε πρώτο επίπεδο.

Το Google Stadia ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες, εξασφάλισε αρκετές συνεργασίες και πολλά παιχνίδια, ωστόσο δεν πέτυχε. Μετά τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία, η Google προσπάθησε να πουλήσει την τεχνολογία του Stadia σε τρίτες εταιρείες, όπως τον γίγαντα στο χώρο της γυμναστικής Peloton, αλλά το project δεν στέφθηκε με επιτυχία.

H Google ανακοίνωσε το κλείσιμο του Google Stadia τον Σεπτέμβριο του 2022 με τον τότε επικεφαλής Phil Harrison να ανακοινώνει πως ο λόγος για αυτήν την απόφαση ήταν η μικρή αποδοχή από το κοινό μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας. Είχε δηλώσει τότε πως «πριν από μερικά χρόνια λανσάραμε μια gaming υπηρεσία, το Stadia. Παρόλο που η προσέγγιση του Stadia στο game streaming για καταναλωτές ήταν βασισμένη σε καινοτόμα τεχνολογία, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των χρηστών που περιμέναμε και έτσι πήραμε τη δύσκολη απόφαση να τη διακόψουμε».

Το Google Stadia επέτρεπε το game streaming σε διάφορες συσκευές με ανάλυση έως 4Κ και ρυθμό ανανέωσης στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, αλλά και με υποστήριξη σύγχρονων τεχνολογιών, όπως το HDR.

Η Google είχε αναπτύξει, μάλιστα, και ένα δικό της χειριστήριο που θυμίζει αυτά άλλων εταιρειών του χώρου, με αναλογικούς μοχλούς, σκανδάλες και πλήκτρα εντολών. Η σύνδεσή του γινόταν είτε με τη συσκευή, είτε απευθείας στο WiFi με τους servers της Google, για να πετύχει ακόμη μικρότερο χρόνο απόκρισης και μεγαλύτερη ακρίβεια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA