Μενού
Τα πράγματα με το ChatGPT και την OpenAI αρχίζουν να μπλέκονται (Πηγή εικόνας: Getty Images)
  • Α-
  • Α+

Μια δικηγορική εταιρεία στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έφερε στη δημοσιότητα μια ομαδική αγωγή κατά του OpenAI για «κλοπή» προσωπικών δεδομένων χρηστών με σκοπό την εκπαίδευση της πλατφόρμας ChatGPT. Στο κατηγορητήριο, η Clarkson Law Firm κατέθεσε στο δικαστήριο Βόρειας Περιφέρειας της περιοχής ότι τόσο το ChatGPT όσο και το Dall-E χρησιμοποιούν ιδιωτικές πληροφορίες και στοιχεία ταυτοποίησης από εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, ακόμη και παιδιών, χωρίς ενημέρωση ή τη συγκατάθεσή τους.

Όπως φαίνεται, το OpenAI σάρωσε 300 δισεκατομμύρια λέξεις από το διαδίκτυο και μέσα σε αυτές ήταν και προσωπικά δεδομένα χρηστών από αναρτήσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Reddit. Οι δικηγόροι αναφέρουν πως το OpenAI έκανε ό,τι έκανε μυστικά και χωρίς να εγγραφεί σε μια σχετική πλατφόρμα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων που απαιτείται από το νόμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το OpenAI γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για διαμάχες νομικής φύσης, κυρίως ως προς το περιεχόμενο που επεξεργάζεται και μελετάει. Μέχρι προσφάτως, δεν ήταν δυνατό να επιλέξει κάποιος χρήστης να μην σαρώνονται τα προσωπικά του προφίλ και δεδομένα που έχει αναρτημένα σε διάφορες υπηρεσίες στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου απαγορεύτηκε αρχικά στην Ιταλία λόγω και του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Αυτή τη φορά η νομική διαμάχη αφορά τις αδιαφανείς πολιτικές απορρήτου για τους υπάρχοντες χρήστες, αλλά και στα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από το διαδίκτυο και δεν ήταν ποτέ ανεβασμένα για να χρησιμοποιηθούν από το ChatGPT και φαίνεται πως από αυτά βοήθησαν στην ανάπτυξη της εμπορικής του πορείας.

Το σχετικό νομικό έγγραφο που κατατέθηκε αναφέρει 15 διαφορετικές κατηγορίες για παραβίαση απορρήτου και αποτυχία προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αλλά και κλοπή τεράστιας ποσότητας αρχείων για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Πολλά δεδομένα ανεβαίνουν σε πλατφόρμες όπως το Reddit και το Common Crawl και είναι διαθέσιμα εφόσον οι εταιρείες ακολουθούν σχετικά πρωτόκολλα για την αγορά και χρήση τους, ωστόσο το OpenAI δεν επέλεξε αυτήν την οδό.

Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα χρηστών που είναι δημόσια αναρτημένα σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρείται παραβίαση αν χρησιμοποιούνται εκτός του συγκεκριμένου περιβάλλοντος για το οποίο έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Ο Nader Henein, ερευνητής της Gartner, σημειώνει πως «οι πολίτες θα πρέπει να έχουν έλεγχο στον τρόπο διαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων, ακόμη και αν είναι ανεβασμένα δημόσια σε κάποια πλατφόρμα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.