Μενού
τεχνητη νοημοσυνη
Unsplash
  • Α-
  • Α+

Ο φιλόσοφος Γιουβάλ Χαράρι έχει εκφράσει τις ανησυχίες του πως η τεχνητή νοημοσύνη σύντομα θα μπορεί να σκοτώνει - κυριολεκτικά - ανθρώπους. Το ίδιο και ο καθηγητής του MIT με ειδίκευση στην ανάπτυξη μηχανικής μάθησης, Μαξ Τίγκμαρκ, ο οποίος πρόσφατα ηγήθηκε πρωτοβουλίας ακαδημαϊκών ερευνητών για το «φρενάρισμα» της ανάπτυξης της A.I, χωρίς επιτυχές αποτέλεσμα.

Από την πλευρά της, η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει 300 εκατομμύρια πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας. Ένα παράδειγμα είναι οι υπάλληλοι των call centers για την εξυπηρέτηση πελατών, οι σύντομα θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ρομπότ.  

Σχεδιαστές γραφικών, προγραμματιστές υπολογιστών, συγγραφείς και εκπαιδευτικοί επίσης μπορεί να δουν τις θέσεις εργασίας τους να απειλούνται άμεσα από την τεχνητή νοημοσύνη ή και με τη συνδρομή της να καταφέρουν να επεκτείνουν το αντικείμενο της δουλειάς τους σε αχαρτογράφητα μονοπάτια. Ποιός μπορεί να απαντήσει ξεκάθαρα;

Πρόσφατα συνέβη ένα πείραμα, το οποίο προσπάθησε να δώσει μια τέτοια, ξεκάθαρη απάντηση. Συγκεκριμένα, ο ιστότοπος εύρεσης εργασίας Adzuna συγκέντρωσε τις θέσεις εργασίας που απειλούνται λιγότερο από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, βάσει δεδομένων σχετικής έρευνας από την OpenAI και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. 

Τι μας δείχνει η έρευνα, όπως τη δημοσίευσε η Daily Telegraph

Οι πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από ειδικούς ιατρικούς επαγγελματίες όπως ογκολόγοι, ορθοδοντικοί και παιδίατροι. Oι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας θα έχουν αυξημένες απολαβές τα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχη αύξηση θα υπάρχει και σε θέσεις που αφορούν μαιευτικό προσωπικό.

Οι δικαστές και ένα σημαντικό τμήμα του νομικού κλάδου, επίσης τα επόμενα χρόνια θα είναι περιζήτητοι (σε ανθρώπινη μορφή).

Άλλες θέσεις εργασίας που φαίνονται ανθεκτικές στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης είναι οι life coaches (τώρα αυτό είναι καλό άραγε;), οι personal trainers και οι influencers.

Ως προς τη χειρονακτική εργασία, εκεί διαγράφεται πεδίο δόξης λαμπρό, ειδικότερα σε θέσεις εργασίας που αφορούν εκσκαφείς, στρωτήρες οδοστρωμάτων και τεχνικούς μηχανημάτων, αλλά και τα πόστα που σχετίζονται με εργασία εν πλω (πχ, εργασίες εξόρυξης πετρελαίου) αλλά και στη στεριά (οικοδομικές εργασίες), θα δουν εγγυημένες αυξήσεις θέσεων εργασίας αλλά και απολαβών.

Εν τω μεταξύ, οι "ηθικοί χάκερ" - αυτοί που δοκιμάζουν την ηλεκτρονική ασφάλεια των εταιρειών - εκεί φαίνεται μια εκκωφαντική πτώση, με μειώσεις μισθών που θα φτάσουν ως το 50% και πιθανές περικοπές θέσεων παγκοσμίως. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.