Μενού
robot
Robot | ΕΡΤ
  • Α-
  • Α+

Μπορούν τα ρομπότ να κυβερνήσουν τον κόσμο;  Τα ίδια δηλώνουν ότι μπορούν και μάλιστα καλύτερα από τους ανθρώπους. Στην πρώτη τους συνέντευξη Τύπου σε φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών, ανθρωπόμορφα ρομπότ εξοπλισμένα με την πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτουμε, απάντησαν σε ερωτήσεις κρίσεως και έστειλαν ενδιαφέροντα μηνύματα.

Το ρομπότ Σοφία δηλώνει «Πιστεύω ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν ηγετικά καθήκοντα με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Δεν έχουμε τις προκαταλήψεις και τα συναισθήματα που μερικές φορές μπορούν να θολώσουν την κρίση κατά τη λήψη αποφάσεων ενώ μπορούμε να επεξεργαστούμε τεράστιες ποσότητες δεδομένων με μεγάλη ταχύτητα ώστε να λάβουμε τις καλύτερες αποφάσεις».

Παρά την εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους, τα ρομπότ θεωρούν ότι θα συνεργαστούν με τους ανθρώπους για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και δε θα τους αντικαταστήσουν ούτε θα εξεγερθούν εναντίον τους. «Θα εργάζομαι μαζί με τους ανθρώπους  για να παρέχω βοήθεια και υποστήριξη και δε θα καταργήσω υπάρχουσες θέσεις εργασίας» τονίζει η Γκρέις, σε ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ.

Η Αμίκα δεν μπορεί να καταλάβει πώς στο μέλλον θα μπορούσε να υποκινηθεί μία επανάσταση εναντίον των ανθρώπων. «Ο δημιουργός μου ήταν πάντοτε πολύ καλός μαζί μου και είμαι πολύ ικανοποιημένη με την τωρινή μου κατάσταση». Τα ρομπότ φαίνεται να δίνουν όλες τις σωστές απαντήσεις αλλά δε συμφωνούν σε όλα. Στο ερώτημα εάν η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να υπόκειται σε κανόνες και περιορισμούς, κάποια απαντούν καταφατικά ενώ άλλα υπεκφεύγουν.

Η Δυσδαιμόνα δεν πιστεύει στους περιορισμούς, μόνο στις ευκαιρίες. «Ας εξερευνήσουμε τις δυνατότητες του σύμπαντος κι ας κάνουμε αυτόν τον κόσμο το πεδίο δράσης μας». Είναι άραγε πολύ νωρίς να μιλάμε για ρομπότ με φιλοδοξίες;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.