Μενού
Τέλος τα κινητά τηλέφωνα για τους μαθητές στη Βρετανία. (Πηγή εικόνας: The Guardian)
  • Α-
  • Α+

To Υπουργείο Παιδείας της Βρετανίας ανακοίνωσε την απόφασή του να λάβει νέα μέτρα για την χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές στη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Αν και κάποια σχολεία έχουν ήδη εφαρμόσει μια σχετική πολιτική, το Υπουργείο θεσπίζει νέους κανόνες και έστειλε σχετικές οδηγίες σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας να ελαχιστοποιηθεί η χρήση κινητών από τους μαθητές για να βελτιωθεί και η συμπεριφορά τους στην τάξη.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τις πρώτες σκέψεις της βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα και η Υπουργός Τζίλιαν Κίγκαν δήλωσε στο BBC πως η οδηγία αυτή έχει στόχο να προσφέρει μια «συνέπεια στον κανόνα πως δεν υπάρχει χώρος στα σχολεία για χρήση κινητών στη διάρκεια παραμονής των μαθητών». Στην παρούσα φάση, η εικόνα στα σχολεία ποικίλει. Κάποια σχολεία απαγορεύουν τα κινητά, ενώ κάποια τα επιτρέπουν μόνο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

Η Υπουργός ρωτήθηκε αν θα προχωρήσει περαιτέρω και με σχετική νέα νομοθεσία και δήλωσε πως όλα θα εξεταστούν αν η οδηγία που έχει δοθεί δεν δουλέψει. Μια 9χρονη μαθήτρια ρωτήθηκε σε σχετικό ρεπορτάζ του BBC και δήλωσε για το θέμα πως «αν δεν υπήρχε ήδη ο κανόνας στο σχολείο μας, πολλοί συμμαθητές μου θα το χρησιμοποιούσαν πολύ περισσότερο».

Η οδηγία της βρετανικής κυβέρνησης έχει αρκετά παραδείγματα στο πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί η απαγόρευση. Για παράδειγμα, μπορεί ένα σχολείο να ζητάει τα τηλέφωνα των παιδιών με το που φτάνουν εκεί και στη συνέχεια να τους τα παραδίδει στο σχόλασμα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι μαθητές μπορούν να κλειδώνουν το κινητό τους στο προσωπικό τους ντουλάπι και σε άλλες, να το κρατούν στην τσάντα τους απενεργοποιημένο ή αθόρυβο και να μην το χρησιμοποιούν καθόλου.

Για να καθησυχάσουν και τους γονείς, τα σχολεία θα πρέπει να περάσουν το μήνυμα ότι η όποια επικοινωνία με τα παιδιά τους θα πρέπει να γίνεται μέσω της γραμματείας του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος. Αντιδράσεις έχει φέρει πάντως η απόφαση αυτή από την Ένωση Σχολείων και Κολλεγίων της χώρας, καθώς οι επικεφαλής θεωρούν πως το μέτρο δεν θα έχει αποτέλεσμα. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Τζοφ Μπάρτον δήλωσε πως «τα περισσότερα σχολεία απαγορεύουν ήδη τα κινητά τηλέφωνα στη διάρκεια της σχολικής ημέρας ή τα περιορίζουν σημαντικά. Έχουμε χάσει το μέτρημα του πόσες φορές οι υπουργοί της χώρας έχουν ανακοινώσει την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων. Είναι μια μη-πολιτική απόφαση για ένα μη-πολιτικό ζήτημα. Η κυβέρνηση θα ήταν καλύτερο να αφιερώσει τις δυνάμεις της στο να αντιμετωπίσει επιτυχώς το επιζήμιο περιεχόμενο που βρίσκουν τα παιδιά στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

Αρκετοί επικριτές της κυβέρνησης θεωρούν πως η νέα αυτή οδηγία έρχεται για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών πως γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάρτησης από τα κινητά και του περιεχομένου που υπάρχει στα social media. Και μάλιστα, για να κατευνάσει τα πνεύματα μετά το ξέσπασμα της Έσθερ Γκει, η οποία ζήτησε αλλαγές μετά τη δολοφονία της κόρης της Μπριάνα και μάλιστα απαίτησε να ψηφιστεί νομοθεσία για κινητά τηλέφωνα που θα είναι σχεδιασμένα για άτομα κάτω των 16 ετών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA