Μενού
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mayo χρησιμοποιεί εδώ και καιρό την τεχνητή νοημοσύνη της Google (Πηγή εικόνας: Coarchitecs.com)
  • Α-
  • Α+

Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και πλέον αρχίζει να εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο. Η Google είναι από τις εταιρείες που επενδύουν στο συγκεκριμένο τομέα της αγοράς συνεχώς και φαίνεται πως ήδη έχει αρχίσει τις δοκιμασίες σε ιατρικό επίπεδο. Η εταιρεία έχει σχεδιάσει το Med-PaLM 2, ένα μηχανισμό τεχνητής νοημοσύνης που απαντάει σε ερωτήματα ιατρικής φύσης και έχει εγκατασταθεί ήδη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mayo, και σε μερικά αντίστοιχα, από τα μέσα Απριλίου.

Ρεπορτάζ της Wall Street Journal σημειώνει πως το Med-PaLM 2 είναι μια παραλλαγή του PaLM 2, το οποίο και ανακοινώθηκε τον Μάιο στο πλαίσιο του πρόσφατου παγκόσμιου συνεδρίου προγραμματιστών της Google, του Google I/O. Αξιοποιεί το Bard της Google και στόχος του είναι να φανεί χρήσιμο σε χώρες που παρέχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το Med-PaLM 2 έχει εκπαιδευτεί με μεγάλο όγκο δεδομένων για συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενειών και ιατρικής βοήθειας και η Google θεωρεί πως μπορεί να προσφέρει περισσότερες και πιο ακριβείς πληροφορίες για τέτοια ζητήματα σε σύγκριση με τα Bard, Bing και ChatGPT.

Η Google έκανε πρόσφατα κάποιες εκτεταμένες δοκιμές και σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε (και μπορείτε να διαβάσετε εδώ), αναφέρει πως το νέο γλωσσικό της μοντέλο πάσχει ακόμη σε ορισμένα θέματα ακριβείας που έχουμε δει και σε άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες ευρύτερου ενδιαφέροντος. Μάλιστα, θεραπευτές εντόπισαν περισσότερες ανακρίβειες και άσχετες πληροφορίες στους τομείς φυσικής αγωγής και φυσικοθεραπείας.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα, οι απαντήσεις που προσέφερε ήταν αντίστοιχες του ιατρικού προσωπικού. Τα δεδομένα των ασθενών επεξεργάζονται από το Med-PaLM 2 και ανεβαίνουν κρυπτογραφημένα στους servers της Google, η οποία όμως δεν έχει την παραμικρή πρόσβαση σε αυτά.

O επικεφαλής της έρευνας, Greg Corrado, σημειώνει στην Wall Street Journal πως το νέο γλωσσικό μοντέλο είναι ακόμη σε αρχικά στάδια ανάπτυξης και πως στο άμεσο μέλλον θα μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε ιατρικό προσωπικό και ασθενείς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.