Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Google ετοιμάζεται για «κβαντική αποκάλυψη»! Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια πως η εξέλιξη των κβαντικών υπολογιστών μπορεί να... διαλύσει την κρυπτογράφηση που προστατεύει όλα τα ηλεκτρονικά δεδομένα, από τα μηνύματα μέχρι τα τραπεζικά στοιχεία. 

Οι σημερινοί υπολογιστές που χρησιμοποιούμε αποτελούνται από τρανζίστορ τα οποία είναι στην ουσία διακόπτες που επιτρέπουν ή διακόπτουν τη διέλευση της τάσης του ρεύματος.

Ανάλογα με την κατάσταση των τρανζίστορ ο υπολογιστής αποθηκεύει τις λογικές τιμές μηδέν (0) και ένα (1), οι οποίες σε μεγάλη κλίμακα δημιουργούν τα byte ή megabyte πληροφοριών που ανταλλάσσουμε καθημερινά μεταξύ μας.

Υπολογίζεται πως στην επόμενη δεκαετία τα τρανζίστορ θα έχουν το μέγεθος ενός ατόμου (μόρια) και τότε δεν θα λειτουργούν με την... κλασσική φυσική αλλά με την κβαντική φυσική. 

Μόλις φτάνουμε σε μέγεθος μικρότερο του ατόμου (υποατομικό επίπεδο), εκεί αναλαμβάνει η κβαντική φυσική. Για την ιστορία, σε αυτά τα μεγέθη τα άτομα του φωτός μπορεί να έχουν δύο μορφές ταυτόχρονα, δηλαδή να είναι σε κύματα ή σε σύνολο σωματιδίων.

Το πρόβλημα ασφαλείας των κβαντικών υπολογιστών 

Οι «κβαντικοί υπολογιστές» είναι ακόμη στη θεωρία και θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά το σκηνικό. Θα μπορούσαν να παίξουν θετικό ρόλο σε έρευνες για τα φάρμακα αλλά θα μπορούσαν ταυτόχρονα να καταστρέψουν την προστασία των δεδομένων.

Μεγάλο της τεχνολογικής ασφαλείας εξαρτάται από μαθηματικά προβλήματα που είναι αρκετά δύσκολα για να επιλύσουν οι υπολογιστές μας, ώστε να διατηρηθούν ασφαλή τα δεδομένα μας.

Αλλά οι μελλοντικοί κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα σε δευτερόλεπτα και να εισβάλουν σε οποιαδήποτε δεδομένα.

Η προετοιμασία της Google για «κβαντική αποκάλυψη»

Αυτό αναφέρεται πλέον από ερευνητές ως η «κβαντική αποκάλυψη». Και ένα ολόκληρο πεδίο της επιστήμης υπολογιστών, η μετα-κβαντική κρυπτογραφία, έχει καταφέρει να βρει τρόπους ακόμα και όταν αυτό το δυσοίωνο μέλλον γίνει παρόν, σύμφωνα με τον Independent

Η Google έχει εφαρμόσει κάποιες από τις καινοτομίες αυτές στο Chrome. Η νέα αυτή τεχνολογία περιλαμβάνει καινοτόμες μεθόδους κρυπτογράφησης που θα αντιστέκονται σε προσπάθειες να «σπάσουν» από τους κβαντικούς υπολογιστές του μέλλοντος.

google-search
Google | Shutterstock

Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με την εφαρμογή του X25519Kyber, ενός υβριδίου δύο αλγορίθμων κρυπτογράφησης. Με τον συνδυασμό και των δύο, τα δεδομένα ενός υπολογιστή προστατεύονται τόσο από έναν υπάρχοντα αλγόριθμο ασφαλείας, όσο και από έναν αλγόριθμο προστασίας από εισόδους από κβαντικούς υπολογιστές.

Οι ενημερώσεις αυτές είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Google «για να προετοιμάσει το διαδίκτυο σε μια κβαντική κρυπτογραφία». 

Ο Devon O'Brien, διευθυντής ασφαλείας της Google για το Chrome, και που είχε αναρτήσει το κείμενο που προανήγγειλε τις αλλαγές, σημείωσε πως οι κβαντικοί υπολογιστές μπορεί να απέχουν δεκαετίες ακόμα.

Παραμένει, ωστόσο, σημαντική η προσπάθεια να προστατευθούν τα δεδομένα τώρα, ώστε να μην κλαπούν τώρα και αποκρυπτογραφηθούν μετά όταν αυτή η τεχνολογία είναι διαθέσιμη.

«Πιστεύεται ότι οι κβαντικοί υπολογιστές που μπορούν να σπάσουν τους σύγχρονους κρυπτογραφικούς αλγορίθμους, απέχουν 5, 10, ή και 50 χρόνια από τώρα, οπότε γιατί είναι σημαντικό να προστατέψουμε τώρα την κίνηση στο διαδίκτυο; Η απάντηση σε αυτό είναι ότι κάποιες πτυχές της κρυπτογραφίας είναι ευάλωτες σε έναν τύπο επίθεσης που λέγεται "Συλλογή τώρα, αποκρυπτογράφηση μετά", όπου τα δεδομένα συλλέγονται και φυλάσσονται στο παρόν για να αποκρυπτογραφηθούν στο μέλλον, όταν η κρυπτανάλυση βελτιωθεί». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA