Μενού
Τα προσωπικά δεδομένα έχουν καταντήσει… εμπόριο και η Google δίνει άλλη μια μάχη.
  • Α-
  • Α+

Ζούμε σε μια εποχή που τα προσωπικά δεδομένα πωλούνται σαν… ζεστό ψωμάκι στα «σκοτεινά» σοκάκια του διαδικτύου και οι εταιρείες εντείνουν ολοένα και περισσότερο τις προσπάθειές τους για να μειώσουν το φαινόμενο. Μία από αυτές είναι και η Google, η οποία ανακοίνωσε πως θα προσφέρει μία ακόμη ευκολία για όσους έχουν πέσει θύμα τέτοιας διαρροής.

Συγκεκριμένα, ο κολοσσός του internet ανακοίνωσε πως πλέον θα στέλνει απευθείας στους χρήστες ενημερώσεις όταν εντοπίσει τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, θα προσφέρει ειδοποιήσεις όταν βρει τη διεύθυνσή σας, το τηλέφωνό σας ή το mail σας σε κάποια λίστα που έχει διαρρεύσει ή σε κάποια σχετική ιστοσελίδα. Αντίστοιχα, θα σας δίνει τη δυνατότητα να δώσετε άμεσα εντολή να αφαιρεθούν αυτά τα στοιχεία σας από τη μηχανή αποτελεσμάτων της.

Αυτό που θέλει να κάνει η εταιρεία είναι να γλιτώσει τους χρήστες από την χειροκίνητη αναζήτηση των στοιχείων τους, αλλά και να προειδοποιήσει αυτούς που ίσως δεν θα έμπαιναν και ποτέ σε διαδικασία να ψάξουν τι έχει κυκλοφορήσει δημόσια από αυτά. Μόλις ο χρήστης καταχωρήσει τα προσωπικά του δεδομένα αυτά, ένας πίνακας ελέγχου θα εμφανίζει όλα τα sites που τα περιλαμβάνουν δημόσια σε κάποια λίστα τους και θα δίνει την επιλογή να ζητήσει ο χρήστης άμεση διαγραφή τους.

Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό βήμα, αφού μέχρι και σήμερα, ο χρήστης έπρεπε απλά να επικοινωνήσει μόνος του με κάθε site και να αιτηθεί τη διαγραφή των δεδομένων του. Αν, τώρα, δεν θέλει να έχει ξανά το ίδιο ζήτημα στο μέλλον, μπορεί να ορίσει ενημερώσεις που θα του εμφανίζονται αμέσως μόλις κάτι εντοπιστεί ξανά σε οποιοδήποτε σημείο του διαδικτύου. Ακόμη, θα προσφέρεται ένα hub, όπου θα εμφανίζεται η πρόοδος κάθε αιτήματος αφαίρεσης.

Το βήμα αυτό είναι αρκετά σημαντικό, καθώς η Google παραμένει ο Νο1 «παίκτης» της αγοράς σε επίπεδο αναζητήσεων και διαμοιρασμού περιεχομένου. Και, μπαίνοντας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, όπου οι υπολογιστές αντλούν αλόγιστα δεδομένα από οπουδήποτε βρουν, μία τέτοια κίνηση μόνο προς όφελος των καταναλωτών είναι.

Στην παρούσα φάση, το νέο αυτό εργαλείο προσφέρεται μόνο στους κατοίκους ΗΠΑ, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία του και σε άλλες χώρες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA