Μενού
Η Starlink επεκτείνεται σε έναν ακόμη τομέα, αυτών της κινητής.
  • Α-
  • Α+

Πριν από μερικούς μήνες, η SpaceX και η T-Mobile ανακοίνωσαν τα πλάνα τους για μεταφορά δεδομένων από δορυφόρους στα κινητά τηλέφωνα και πλέον αποκαλύφθηκε ποιο ήταν το σχέδιο.

Η Starlink του Έλον Μασκ ετοιμάζεται να γίνει παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα εμπορεύεται πακέτα ομιλίας, γραπτών μηνυμάτων και πλοήγησης στο διαδίκτυο, με κάλυψη που θα πιάνει όμως όλο τον πλανήτη και ακόμη και ακατοίκητες περιοχές (μιας και το σήμα θα έρχεται από τους δορυφόρους της SpaceX).

To πλάνο αυτή τη στιγμή αναφέρει ότι μέσα στο 2024 θα αρχίσουν να υποστηρίζονται τα γραπτά μηνύματα και θα γίνουν οι τελικές δοκιμές για το επόμενο στάδιο. Μέσα στο 2025, η Starlink φιλοδοξεί να προσφέρει υπηρεσίες φωνής και δεδομένων, καθώς και λειτουργίες IoT.

Η σύνδεση θα επιτυγχάνεται μέσω LTE και οι υπάρχουσες συσκευές θα είναι αυτόματα συμβατές με το νέο δίκτυο. Η υπηρεσία θα ονομάζεται Direct to Cell και θα υποστηρίζει όλα τα υπάρχοντα applications για αυτές τις λειτουργίες (πχ. Whatsapp, Skype, iMessage).

Η Starlink έχει ήδη υπογράψει συνεργασία με πολλαπλά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, όπως οι Optus (Αυστραλία), Rogers (Καναδά), KDDI (Ιαπωνία), One NZ (Νέα Ζηλανδία), Salt (Ελβετία) και T-Mobile (ΗΠΑ), ενώ στη συνέχεια θα συνάψει και άλλες αντίστοιχες με εταιρείες που καλύπτουν άλλες αγορές του πλανήτη.

Η Starlink στοχεύει να καλύψει γεωγραφικά όλες τις περιοχές, ακόμη κι αν βρίσκεται κανείς στο μέσο του Ωκεανού. Προς το παρόν δεν γνωρίζει κανείς αν θα υπάρχουν χρεώσεις για έξτρα υπηρεσίες όπως το roaming ή τι τιμές θα προσφέρονται για όλα αυτά τα πακέτα. Τους επόμενους μήνες, η εταιρεία του Έλον Μασκ θα ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά της για το θέμα.

Η επικοινωνία κινητών με δορυφόρους άρχισε να μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι τα τελευταία χρόνια. H Apple πρόσθεσε τη λειτουργία Emergency SOS στα τηλέφωνά της από τα iPhone 14 κι έπειτα και επιτρέπει την άμεση επικοινωνία με αριθμούς έκτακτης ανάγκης, ακόμη κι αν ο χρήστης των τηλεφώνων της δεν βρίσκεται εντός εμβέλειας κάποιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA