Μενού
Το iOS 17.4 καταφθάνει με σημαντικές αλλαγές για τα iPhone.
  • Α-
  • Α+

Αργά το βράδυ της Τρίτης 5 Μαρτίου, η Apple ξεκίνησε τη διάθεση της πιο σημαντικής ενημέρωσης για το λειτουργικό της σύστημα iOS. Το iOS 17.4 δεν μπορεί να υπολογιστεί ως ένα απλό update στο λογισμικό της αμερικανικής εταιρείας, αφού αλλάζει όλα όσα ξέραμε για το smartphone σε μεγάλο βαθμό. Ο βασικός λόγος είναι πως μετά την εγκατάστασή του οι χρήστες θα μπορούν να εγκαθιστούν εφαρμογές στο iPhone και εκτός του App Store, της μοναδικής διόδου για αυτή τη διαδικασία σήμερα. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

Η Apple πιέστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σχετική νομοθεσία για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) να μην υποστηρίζει μονοπωλιακές τακτικές σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του προϊόντος της. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως έπρεπε να βρει τρόπο να μπορούν οι Ευρωπαίοι χρήστες να εγκαθιστούν εφαρμογές και προγράμματα χωρίς να υποχρεώνονται να το κάνουν αποκλειστικά και μόνο μέσα από το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα.

Μετά την έλευση του iOS 17.4 οι προγραμματιστές θα μπορούν να φτιάξουν το δικό τους κατάστημα και να πουλάνε/διαθέτουν τις δικές τους εφαρμογές, χωρίς να περνούν από το App Store. Βέβαια, εδώ υπάρχουν αρκετοί αστερίσκοι. Μπορεί μεν να προσφέρεται αυτή η επιλογή, αλλά για να μπει μια πλατφόρμα με νέο ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να πληρώσει αρχικά την Apple ένα αρκετά μεγάλο ποσό και μετά να αποδίδει 50 λεπτά του ευρώ για κάθε download, για κάθε εφαρμογή που θα κατεβαίνει πάνω από 1 εκατομμύριο φορές μέσα σε ένα χρόνο.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει αναστάτωση στις τρίτες εταιρείες που έχουν τη διάθεση να φτιάξουν το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα για το iOS και φαίνεται πως ελάχιστες έχουν την οικονομική δυνατότητα να το υποστηρίξουν. Μερικές από αυτές είναι η Mobivention, η MacPaw και η Epic που θέλει να επαναφέρει κανονικά το Fortnite και να υποστηρίξει τις πληρωμές των παικτών από τα δικά της συστήματα. Και εδώ πάντως υπάρχουν κινητοποιήσεις προς την πλευρά της ΕΕ, καθώς οι εταιρείας θεωρούν πως ναι μεν έπεσαν τα τείχη αποκλειστικότητας του App Store, αλλά τα εμπόδια που βάζει η Apple είναι αρκετά και μεγάλα.

Το iOS 17.4 φέρνει ακόμη αλλαγές και στον τρόπο που θα γίνονται οι πληρωμές και θα δημιουργούνται τα ψηφιακά πορτοφόλια. Πλέον, τα APIs της Apple επιτρέπουν σε τρίτους να αξιοποιήσουν το τσιπ NFC του iPhone για πληρωμές πέραν του Apple Pay και αποθήκευση καρτών πέραν του Apple Wallet. Τέλος, από τις μικρότερου ενδιαφέροντος αλλαγές είναι οι προσθήκες κάποιων νέων emojis και η υποστήριξη μηνυμάτων RCS στο iMessage.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA