Μενού
me-at-the-zoo
YouTube
  • Α-
  • Α+

Τον Φεβρουάριο του 2005 μία παρέα πρώην εργαζόμενων της PayPal αποφασίζουν να κάνουν πράξη μία ιδέα που είχαν. Ήθελαν να δημιουργήσουν μία πλατφόρμα που ο κόσμος να μπορεί να μοιράζεται μεταξύ του βίντεο. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός κολοσσού, σήμερα, του YouTube.

Οι θεωρίες για το πώς οδηγήθηκαν σε αυτή τη σκέψη, είναι πολλές, με τους ίδιους τους συνιδρυτές, άλλες να τις επιβεβαιώνουν και άλλες να τις διαψεύδουν. Η διεύθυνση, πάντως, www.youtube.com ενεργοποιήθηκε την 14η Φεβρουαρίου του 2005, και ο δικτυακός τόπος αναπτύχθηκε κατά τους επόμενους μήνες.

Οι... θεωρίες γέννησης του YouTube

Σύμφωνα με τον έναν εκ των ιδρυτών, τον Τζουντ Καρίμ η έμπνευση για το YouTube ήρθε για πρώτη φορά από το περιστατικό με τη Τζάνετ Τζάκσον στον τελικό του Super Bowl το 2004, όταν είχε εμφανιστεί το στήθος της τη στιγμή που ήταν στη σκηνή, αλλά και αργότερα από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό επίσης το 2004.

Ο Καρίμ ο οποίος δεν μπορούσε να βρει εύκολα βίντεο κλιπ της, για κάθε εκδήλωση σε απευθείας σύνδεση, τον οδήγησε στην ιδέα του σάιτ και στον διαμοιρασμό βίντεο. Οι έτεροι ιδρυτές, Τσαντ Χάρλεϊ και Στηβ Τσεν έχουν κατά καιρούς αναφέρει πως η αρχική ιδέα για το YouTube ήταν μια έκδοση βίντεο από μια διαδικτυακή υπηρεσία γνωριμιών, και είχε επηρεαστεί από την ιστοσελίδα Hot or Not.

Me at the zoo: Το πρώτο βίντεο

Το πρώτο upload στην πλατφόρμα - που αρχικά χρηματοδοτούσε η Sequoia Capital - έγινε μόλις δύο μήνες αργότερα. Πρωταγωνιστής ο Τζουντ Καρίμ που βρισκόταν στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Στις 23 Απριλίου του 2005 τράβηξε αυτό το βίντεο των 19 δευτερολέπτών -με την κάμερα ενός συμμαθητή του, του Γιάκοβ Λαπίτσκι - το ανέβασε στην πλατφόρμα και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία. 

Σύμφωνα με το Business Insider, είναι το πιο σημαντικό βίντεο στο YouTube όλων των εποχών, σημειώνοντας πως «Είναι αντιπροσωπευτικό για το YouTube, δεν χρειάζεται να είναι τόσο φανταχτερό, μπορεί να είναι προσιτό στους άλλους. Το παλαιότερο βίντεο στο YouTube είναι κάτι που όλοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μόνοι τους».

Σήμερα, 19 χρόνια μετά, το βίντεο αυτό παραμένει αναρτημένο στην πλατφόρμα έχοντας ξεπεράσει τις 317 εκατ. προβολές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA