Τα social media είναι γεμάτα με πληροφορία και προφίλ χρηστών και τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο να δημιουργούν κάποιοι ψεύτικους λογαριασμούς για να κοροϊδέψουν, να παρακολουθήσουν ή και να εξαπατήσουν κόσμο.
Καλό θα ήταν λοιπόν να έχετε υπόψιν μερικές συμβουλές για να κάνετε έναν πρώτο έλεγχο σε όποιον προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας.
Ακολουθούν οι πέντε τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε για το αν κάποιο προφίλ είναι ψεύτικο.
Ελέγξτε τη φωτογραφία προφίλ
Συνήθως οι ενεργοί χρήστες στα social media αλλάζουν φωτογραφίες προφίλ ή χρησιμοποιούν και κάποιες που δείχνουν τα στοιχεία τους. Επίσης, αν δείτε προφίλ που δεν έχει φωτογραφία ή έχει φωτογραφία κάποιου διάσημου, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.
Πολλές φορές κάποιοι χρήστες χρησιμοποιούν και επαγγελματικές φωτογραφίες τρίτων, οπότε ρίξτε μια ματιά και σε αυτήν την παράμετρο.
Ελέγξτε μια φωτογραφία με το Google Images Search
Αν μια φωτογραφία σάς θυμίζει κάτι, μπορείτε να κάνετε έλεγχο για το αν την έχει αντλήσει ο χρήστης από κάποια πηγή στο διαδίκτυο. Αποθηκεύστε τη φωτογραφία του στον υπολογιστή σας και χρησιμοποιήστε το Google Image Search για να το επαληθεύσετε.
Μπορείτε να πάτε στο Google Images μέσω του https://images.google.com/ και στη συνέχεια να πατήσετε πάνω στο εικονίδιο της φωτογραφικής μηχανής. Θα σας εμφανιστεί ένα πεδίο για να σύρετε μία φωτογραφία.
Αφού την ανεβάσετε, θα δείτε στα δεξιά που αλλού εμφανίζεται στο διαδίκτυο και να καταλάβετε αν την έχει κλέψει ο «ύποπτος» χρήστης από κάπου.
Εξερευνήστε τη λίστα φίλων του
Πολλές φορές, ένα «ύποπτο» προφίλ έχει και λίστα φίλων που επίσης κινεί την περιέργεια. Αν δείτε πχ. σε έναν ελληνικό λογαριασμό πολλούς φίλους από το εξωτερικό και ελάχιστους από τη χώρα μας, ίσως από μόνο του είναι αρκετό για να κινήσει υποψίες.
Ελέγξτε τη διεύθυνση του προφίλ
Τα ψεύτικα προφίλ πολλές φορές αλλάζουν όνομα για να μην μπορούν να τους εντοπίζουν όσοι έχουν εξαπατηθεί στο παρελθόν.
Αν πχ. βρείτε έναν χρήστη με το όνομα Giorgos Vasilopoulos και το url στο προφιλ του facebook αναφέρει κάποιο εντελώς άσχετο όνομα, ίσως θα πρέπει να έχετε κάπως παραπάνω το νου σας.
Ελέγξτε το χρονολόγιό του
Αν ο χρήστης ποστάρει συνεχώς links από συγκεκριμένα sites και ειδικά sites που υπόσχονται υπηρεσίες κάθε είδους ή και προσφορές και γνωριμίες, είναι από μόνο του σημάδι που αξίζει την προσοχή σας ως προς την εγγύτητα αυτών που σας λέει.
Γενικά, καλό θα είναι να προσέχετε πάντα όταν μιλάτε με χρήστες που δεν γνωρίζετε στο διαδίκτυο. Μην τους δίνετε στοιχεία σας, μην τους αναφέρετε στοιχεία για τη ζωή σας και τους δικούς σας και καλό θα είναι να είστε γενικά επιφυλακτικοί με κάθε έναν που θα σας ζητήσει κάποια πληροφορία.
Όπως δεν θα τη δίνατε σε κάποια τετ-α-τετ συνάντηση με κάποιον άγνωστο, έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζετε και τα social media.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.