Μενού
Η σύνδεση σε ένα κοινόχρηστο δίκτυο WiFi έχει και τους κινδύνους της.
  • Α-
  • Α+

Τα κοινόχρηστα δίκτυα WiFi είναι δημοφιλή όσο ο κόσμος είναι ολοένα και πιο συνδεδεμένος με το διαδίκτυο, αλλά κρύβουν και αρκετούς κινδύνους. Αν πχ. είστε σε μια καφετέρια, σε ένα αεροδρόμιο ή σε ένα πλοίο, μπορείτε να μπείτε στο internet μέσω μιας κοινόχρηστης σύνδεσης (που απαιτεί είτε ένα κωδικό, είτε μια σύντομη διαδικασία εγγραφής), αλλά μιας και ανάμεσα σε εσάς και το διαδίκτυο δεν υπάρχει η προσωπική σας γραμμή, υπάρχουν και κίνδυνοι.

Τα προσωπικά σας δεδομένα ή υψηλής σημασίας έγγραφα που μπορεί να έχετε στον φορητό υπολογιστή σας απαιτούν και κάποια επίπεδα ασφαλείας, έτσι ώστε να μην κινδυνέψουν ποτέ. Από τη στιγμή, όμως, που hackers μπορούν να επιτεθούν σε αυτά τα κοινόχρηστα δίκτυα, όσοι υπολογιστές συνδέονται σε αυτά είναι επίσης εκτεθειμένοι. Δείτε πως μπορείτε να προστατευτείτε με απλά βήματα.

1) Προσοχή στις αυτόματες συνδέσεις σε δίκτυα που έχετε συνδεθεί
Τα Windows σάς επιτρέπουν να συνδέεστε αυτόματα σε WiFi δίκτυα που έχετε συνδεθεί στο παρελθόν. Μπορεί να είναι μια διαδικασία που δείχνει να σας γλιτώνει χρόνο, αλλά μιας και οι συνθήκες και οι ρυθμίσεις του ίδιου του δικτύου μπορεί να έχουν αλλάξει, όταν αποσυνδέεστε από ένα δίκτυο (όταν έχετε τελειώσει τη δουλειά σας), επιλέξτε να το ξεχνάει ο υπολογιστής σας.

2) Προσοχή στις ονομασίες των δικτύων
Μπορεί να μπείτε σε ένα γνωστό κατάστημα και να βρείτε διάφορα WiFi δίκτυα ενεργά. Αν δεν δείτε κάποια επίσημη ανακοίνωση του καταστήματος για το όνομα του δωρεάν WiFi που προσφέρει, ρωτήστε έναν υπάλληλο. Υπάρχουν περιπτώσεις που hackers στήνουν ψεύτικα δίκτυα με παρόμοια ονομασία με αυτή μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να συνδεθείτε στο δικό τους δίκτυο και να έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας.

3) Προσοχή στις πληροφορίες που μοιράζεστε
Αποφύγετε, όσο είστε συνδεδεμένοι σε ένα κοινόχρηστο, δίκτυο, να μοιράζεστε «ευαίσθητες» πληροφορίες, όπως πχ. αριθμούς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ή τα στοιχεία του web banking σας. Κάποια δίκτυα απαιτούν και το mail σας για να σας επιτρέψουν να συνδεθείτε. Για καλό και για κακό, στήστε ένα δεύτερο προσωρινό λογαριασμό σε κάποια δωρεάν υπηρεσία (πχ. Gmail) και χρησιμοποιείτε αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις.

4) Προσοχή στις ασφαλείς συνδέσεις
Όταν επισκέπτεστε sites, προσέξτε να χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο ασφαλείας HTTPS. Για να το ξεχωρίζετε, στα αριστερά της μπάρας διεύθυνσής τους, τα sites αυτά έχουν ένα χαρακτηριστικό λουκετάκι.

5) Χρησιμοποιήστε πρόγραμμα προστασίας ή και firewall
Πολλά προγράμματα προστασίας από ιούς έχουν και μηχανισμούς firewalls. Τα firewalls είναι -να το πούμε απλοϊκά- προγράμματα που μπαίνουν ανάμεσα στον υπολογιστή και το δίκτυο που συνδέεστε και καταγράφουν ποια sites προσπαθούν να επικοινωνήσουν με εσάς, έτσι ώστε να μπορείτε να επιλέγετε αν το επιτρέπετε αυτό ή όχι. 

6) Χρησιμοποιήστε ένα VPN
Αν είστε χρήστης με περισσότερες γνώσεις, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε και κάποιο πρόγραμμα VPN που ουσιαστικά θα μπορεί  να κρύψει τη διεύθυνση IP σας και την online δραστηριότητά σας. 

7) Χρησιμοποιήστε κλειδωμένα δίκτυα
Όταν είστε σε έναν δημόσιο χώρο, είναι πιο ασφαλές να μπείτε σε ένα δίκτυο που απαιτεί κάποιο password, παρά τα ελεύθερα που απαιτούν εγγραφή με ένα mail και το κινητό σας τηλέφωνο. Είναι μαθηματικά βέβαιο πως ένα ελεύθερο δίκτυο που απαιτεί μια εγγραφή συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να κρύβει παγίδες για να αντλήσει τα στοιχεία σας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA