Μενού
Google
Google | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και η Google αποκάλυψε στο πρόσφατο συνέδριο Fighting Missinformation Online στις Βρυξέλες τους τρόπους που θα προστατέψει τους χρήστες από την παραπληροφόρηση. Το πρώτο βήμα είναι η υποστήριξη των υπηρεσιών διασταύρωσης πληροφοριών (fact checkers).

Η Google ανακοίνωσε την χορηγία ύψους 1,5 εκατομμυρίων στο European Fact-Checking Standards Network, ένα νέο οργανισμό που αντιπροσωπεύει ευρωπαϊκούς οργανισμούς διασταύρωσης γεγονότων για τη δημιουργία του Elections24Check.  

Πρόκειται για έναν συνασπισμό 40+ ειδησεογραφικών και ελεγκτικών οργανισμών με κάλυψη σε όλη την Ευρώπη (και στην Ελλάδα), που συνεργάζονται για τον έλεγχο των δεδομένων αναφορικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Η νέα αυτή πλατφόρμα θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων παραπληροφόρησης που σχετίζονται με τις ευρωεκλογές και θα είναι η πρώτη ανοιχτή βάση δεδομένων της κατηγορίας της.

Τα μέλη της θα έχουν πρόσβαση σε νέες λειτουργίες, οι οποίες επιτρέπουν σε οργανισμούς να αναζητούν διασταυρώσεις γεγονότων με βάση την εικόνα και το κείμενο.

Αναφέρεται, δε, χαρακτηριστικά πως αυτή η παράμετρος είναι σημαντική στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, όπου και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για διαμοιρασμό υλικού που έχει φτιαχτεί από υπολογιστή.

Η Google θα σαρώνει ακόμη το διαδίκτυο για να βρίσκει το πότε ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά μία εικόνα και πως αναρτήθηκε και χρησιμοποιήθηκε, έτσι ώστε να βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα τεχνική είναι το prebunking («προμυθοποίηση»), το οποίο έχει στόχο να εκπαιδεύσει το κοινό για το πως να εντοπίζει τις συνήθεις τακτικές χειραγώγησης και να αναγνωρίζει την παραπληροφόρηση που εμφανίζεται στο διαδίκτυο.

Μέσω μιας σχετικής καμπάνιας που θα ξεκινήσει την άνοιξη, οι χρήστες θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικότερα για τις τεχνικές προώθησης της παραπληροφόρησης.

Το AFP θα παρέχει ακόμη πόρους στους δημοσιογράφους για να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την παραπληροφόρηση και τους τρόπους για την αντιμετώπισή της. Το πρακτορείο ειδήσεων θα δημοσιεύσει μια λίστα σύντομων videos σε μια σχετική λίστα αναπαραγωγής του στο YouTube, τα οποία και θα μεταφραστούν σε τουλάχιστον 8 ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ακόμη, θα υπάρχει ένα σετ τριών μαθημάτων σε αγγλικά, ισπανικά και πορτογαλικά για εκπαιδευτικούς λόγους και στον αγώνα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στη διάρκεια των εκλογών.

Για τους νέους που έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου θα υπάρξει στο Google.org μια επιχορήγηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο ThinkYoung, με στόχο τη δημιουργία μιας δεξαμενής σκέψης και με έμφαση στην ενίσχυση hackathons που θα διοργανωθούν σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος.

Για τις Ευρωεκλογές θα δημιουργηθεί ακόμη ένα σχετικό hub στα Google Trends που θα δείχνει τις τάσεις αναζήτησης σε όλη την ΕΕ, καθώς και με δεδομένα σε επίπεδα χώρας για την Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και την Ισπανία. Εκεί θα βρίσκει κανείς διαγράμματα σε πραγματικό χρόνο.

Τέλος, τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει και το Google Trends Elections Newsletter, με αναλύσεις των τάσεων αναζήτησης για τα κόμματα και τους υποψηφίους σε όλη την ΕΕ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το ενημερωτικό δελτίο στο Trends hub.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA