Μενού
Χάκερ
Χάκερ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η παρουσία μας στον κυβερνοχώρο είναι πλέον συνυφασμένη με την ίδια μας την ύπαρξη. Αγορές, τραπεζικές συναλλαγές, ενημέρωση, ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση είναι κεντρικές πτυχές της ζωής μας που σιγά-σιγά ψηφιοποιούνται.

Για αυτό είναι και τόσο σημαντική η προστασία της ψηφιακής μας ταυτότητας, υπό μορφή προφίλ και λογαριασμών, την οποία λυμαίνονται επίδοξοι χάκερ για να αποκομίσουν κυρίως οικονομικά οφέλη, όπως γράφει η Daily Mail.

Έτσι, το μέσο μοιράστηκε τα πιο κοινά σημάδια, που δείχνουν ότι κάποιος επιτήδειος χρησιμοποιεί το ψηφιακό σας «αποτύπωμα».

Συνδέσεις 2FA που δεν αναγνωρίζετε

Το 2FA είναι ο γνωστός σε εμάς έλεγχος ταυτότητας δυο παραγόντων. Αν κάποιος από τους λογαριασμούς σας ενημερώσει, ή παρατηρήσετε οι ίδιοι δραστηριότητα σε προφίλ σας που φυλάσσεται από αυτό το σύστημα, αυτό μάλλον σημαίνει πως κάποιος έχει πρόσβαση σε προσωπικά σας στοιχεία.

Αν λάβετε υπόψιν κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να ενημερώσετε αμέσως την εταιρεία που διαχειρίζεται τους λογαριασμούς σας, έτσι ώστε να απομονώσουν τις τοποθεσίες εισόδου του ψεύτικου «σωσία» σας.

Σφάλματα στους online λογαριασμούς σας

Αν παρατηρήσετε ανεξήγητες βλάβες ή λειτουργικά προβλήματα σε διαδικτυακά προφίλ σας, όπως στο e-mail ή πλατφόρμες streaming, αυτό είναι επίσης ένδειξη πως κάποιος κάνει παράλληλη χρήση τους, ή προσπαθεί να τους χακάρει.

Αυτά μπορεί να εμφανίζονται ως «κολλήματα» στη ροή ενός βίντεο ή μηνύματα σφάλματος εισόδου. Αν δείτε κάτι τέτοιο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε αμέσως τον κωδικό πρόσβασής σας σε έναν πολύ πιο ισχυρό.

Ύποπτες χρεώσεις

Όταν ένας χάκερ αποκτά πρόσβαση στις πιστωτικές και χρεωστικές σας κάρτες, πρώτα δοκιμάζει τα «νερά» κάνοντας μικρές διαδικτυακές αγορές, ύψους από 1 έως και 10 ευρώ, για να εξακριβώσει αν η κάρτα λειτουργεί, και αν ο κάτοχός της έχει καταλάβει την απάτη.

Εάν δείτε αυτές τις δοκιμαστικές χρεώσεις, είναι σημαντικό να δεσμεύσετε αμέσως τον λογαριασμό σας προτού καλέσετε την τράπεζα για να ακυρώσει την πιστωτική κάρτα και να σας εκδώσει νέα, προτού ξεκινήσει έρευνα για την ύποπτη δραστηριότητα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA