Μενού
Ασθένεια εγκεφάλου
Ασθένεια εγκεφάλου | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η εμφύτευση ενός τσιπ στον εγκέφαλο ενός τετραπληγικού ανοίγει νέους ορίζοντες για ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες.

«Ονομάζομαι Νόλαντ Άρμπο, είμαι 29 ετών. Πριν από 8 χρόνια περίπου είχα ένα τρομερό ατύχημα στην κατάδυση και εξάρθρωσα τους σπονδύλους C4-C5. Είμαι τετραπληγικός και είμαι παράλυτος κάτω από τους ώμους», λέει ο άνδρας που έγινε εθελοντής στις δοκιμές της Neuralink του Ίλον Μασκ.

Οι δοκιμές εγκρίθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τον περασμένο Μάιο. Ο Νόλαντ είναι ο πρώτος άνθρωπος με εμφυτευμένο το τσιπ «τηλεπάθεια» στον εγκέφαλό του και τώρα απολαμβάνει την επιλογή του να τολμήσει να γίνει ανθρώπινο «πειραματόζωο».

Σήμερα, ο Νόλαντ παίζει με τις ώρες σκάκι, χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό του. «Έχω χρησιμοποιήσει στικ στόματος με ποντίκι και άλλα πράγματα, αλλά τώρα όλα γίνονται με τον εγκέφαλό μου. Αν όλοι μπορείτε να δείτε τον κέρσορα να κινείται γύρω από την οθόνη, αυτό είμαι όλος εγώ. Είναι πολύ ωραίο!», λέει

«Η χειρουργική επέμβαση είναι πάρα πολύ απλή. Κυριολεκτικά, βγήκα από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα, δεν έχω κανένα γνωστικό πρόβλημα», τόνισε. 

Το εμφύτευμα «Τηλεπάθεια» έχει 1.024 ηλεκτρόδια κατανεμημένα σε 64 νήματα και το τσιπάκι συνδέεται ασύρματα με τον υπολογιστή. Η νέα τεχνολογία είναι ακόμα σε πειραματική φάση ακόμα, και έχει ως στόχο να προσφέρει σε άτομα που πάσχουν από παράλυση και τύφλωση νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA