Μενού
  • Α-
  • Α+

Από τον πιο απλό ανώνυμο πολίτη μέχρι το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αποτελεί πια απαράβατο υγειονομικό όρο για να συνεχίσει να ζει με όσες περισσότερες ελευθερίες γίνεται, αλλά και να κάνει τη δουλειά του, όπως πριν. Εξαίρεση δεν μπορεί να αποτελεί ούτε αυτή η γιγαντιαία μορφή, όχι μόνο στα κορτς, αλλά και έξω από αυτά. Τα τελευταία 24ωρα γύρω από το όνομά του έχει στηθεί ένα «θρίλερ» με τους Αυστραλούς να επιχειρούν την απέλασή του λίγο πριν από το Australian Open. Η ιστορία αυτή έχει διχάσει πολύ κόσμο (ακόμη και συναθλητές του) κυρίως ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.    

Διαβάστε ακόμη: Νόβακ Τζόκοβιτς: «Καρφιά» από Ναδάλ που τάσσεται υπέρ των Αυστραλών για το Australian Open

Αναμφίβολα, ο Σέρβος τενίστας αποτελεί ένα παγκόσμιο πρότυπο, έναν σχεδόν αψεγάδιαστο άνθρωπο και αθλητή που έχει βιώσει στο πετσί του ακόμα και τον πόλεμο στην πατρίδα του. Το προφίλ του «Νόλε» θα μπορούσε να πει κανείς ότι ανήκει στην κατηγορία των «Mr Perfect», με μεγαλύτερό του προτέρημα τη φιλανθρωπία! Οσα εκατομμύρια και αν έχει βγάλει στην υπέρλαμπρη καριέρα του, δεν έχασε ποτέ την απλότητα που τον χαρακτηρίζει, κινείται στα όρια του αντι-σταρ και είναι πάντα δίπλα στις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων που έχουν ανάγκη από τη βοήθειά του, την οποία προσφέρει απλόχερα μέσα από την έντονη φιλανθρωπική δράση του.

Ετσι, μέσα από το σάλο που ξέσπασε γύρω από το όνομά του, λόγω της συμμετοχής του ή μη στο αυστραλιανό όπεν του τένις, το οποίο είναι ένα από τα Grand Slam του αθλήματος, ένας νέος μεγάλος διχασμός έχει δημιουργηθεί στην παγκόσμια κοινότητα. Αρνητές του εμβολίου από τη μία και εμβολιασμένοι από την άλλη, έχουν μπει στα «παπούτσια» του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο και παίζουν το δικό τους... ματς πετώντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλο για το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. 

Η «τέλεια» πλευρά του που δεν αμφισβητείται

Αν υπάρχει ένας αθλητής που έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική δράση στον κόσμο, αυτός δεν είναι άλλος από τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ακόμα και ο τεράστιος Μάικλ Τζόρνταν, δεν έχει ξεπεράσει τα ποσά που έχει προσφέρει ο Σέρβος τενίστας σε φιλαθρωπικούς σκοπούς. Ετσι, βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας. Εξάλλου, από το 2007, το Novak Djokovic Foundation αποτελεί τον οργανισμό που ο ίδιος ίδρυσε με στόχο να βοηθήσει παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Σερβία. Εκτοτε, το ίδρυμα έχει ιδρύσει 43 παιδικούς σταθμούς με περισσότερους από 1.500 εκπαιδευτικούς. «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αλλάξεις την κοινωνία ή τον κόσμο ή να σώσεις τον πλανήτη από το να βοηθήσεις τα παιδιά», είχε δηλώσει στο NBC, ερωτώμενος σχετικά.

Στην περίοδο της πανδημίας, το φιλανθρωπικό έργο του Τζόκοβιτς απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη οντότητα, καθώς επέλεξε να στηρίξει έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας του. Ετσι, μέσω του ιδρύματός του, δώρισε ιατρικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ σε νοσοκομεία της πατρίδας του. Ακολούθησε το ανθρωπιστικό έργο της εκκλησίας της Σερβίας, προκειμένου να στηριχθούν φτωχοί, ανήμποροι και άστεγοι συμπατριώτες του στα δύο αυτά χρόνια που ο κορονοϊός έχει χτυπήσει και τη χώρα του.

Η λίστα με τις αγαθοεργίες του Τζόκοβιτς δεν έχει τέλος! Θα μπορούσε να γράφει κάποιος ασταμάτητα. Οπως για τη στήριξη στους λιγότερο γνωστούς αθλητές του τένις, όπου ως πρόεδρος του ATP Player Council προχώρησε στη δημιουργία του «Player Relief Fund», οργάνωση που συγκέντρωσε πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια για προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες στα εισοδήματα των χαμηλόμισθων αθλητών του τένις, μετά την ακύρωση αρκετών τουρνουά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οταν βάδισε στο δρόμο της φύσης και της... άρνησης

Ο ίδιος οδεύοντας πια προς το 35ο έτος της ζωής του και έχοντας χτίσει μια καριέρα από χρυσό με τα 20 Grand Slam που μετράει στη συλλογή του, μοιάζει να έχει αποφασίσει ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο. Και αν για τον εαυτό του αποτελεί προσωπική επιλογή, δεν είναι το ίδιο για τις διεθνείς διοργανώσεις και τις χώρες στις οποίες καλείται να ταξιδέψει, αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία οφείλει να σεβαστεί και να προσαρμοστεί.  

Ωστόσο, ο Τζόκοβιτς ξεκίνησε να εμφανίζει μια διαφορετική προσέγγιση για τη ζωή, όχι τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, αλλά το λιγότερο εδώ και μία δεκαετία. Τότε που ανακάλυψε ότι πάσχει από ένα αυτοάνοσο που του προκαλεί αλλεργίες. Σύντομα, άρχισε να απορρίπτει την ιατρική και να επικαλείται νέες ολιστικές θεραπείες, ψάχνοντας την ισορροπία, αρμονία και ευεξία στο σώμα και τον ψυχισμό του. Οσοι γνωρίζουν καλά τον Σέρβο τενίστα, θεωρούν ότι κάπου εκεί εντοπίζεται και η άρνησή του για το εμβόλιο του κορονοϊού. 

Το 2016, όταν και ξεκίνησε προπονήσεις με τον Ισπανό, Πέπε Ιμαζ, ακολούθησε τη λατρεία της φύσης, φτάνοντας σε ακραίες μορφές της, όπως το να αγκαλιάζει αρχαία δέντρα στα Βαλκάνια για να λάβει από αυτά την αρχέγονη θετική ενέργεια της γης! Στο να ασπαστεί ο Τζόκοβιτς τις μεθόδους του Πέπε Ιμαζ, μεγάλο ρόλο έπαιξε το γεγονός, ότι ο τελευταίος κατάφερε να βοηθήσει τον μικρό αδερφό του Τζόκοβιτς, Μάρκο, να ξεπεράσει την κατάθλιψη από την οποία έπασχε.

Εκτοτε, ο «Νόλε» έχει σαν... Θεό τον Ιμαζ, μυείται σε τελετουργίες γύρω από την αγάπη και την ειρήνη που τον βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωσή του πριν από κάθε αγώνα, ξεκινάει πνευματικές αναζητήσεις και αλλάζει τη διατροφή του σε vigan με εξαντλητικές όμως δίαιτες.

Εφτασε στο σημείο να θέλει να αποφύγει ακόμη και ένα υποχρεωτικό χειρουργείο για την αποκατάσταση τραυματισμού στον αγκώνα του και αγκάλιαζε δέντρα προκειμένου να... γλιτώσει από την ιατρική. «Εκλαιγα για μέρες όταν αναγκάστηκα να υποβληθώ σε επέμβαση», δήλωσε ο ίδιος μετά το επιτυχημένο χειρουργείο. Αρχισε να συχνάζει σε «υπερβαρικά δωμάτια» για να λαμβάνει το σώμα του καθαρό οξυγόνο υπό υψηλή πίεση, πιστεύοντας ότι κάπως έτσι εξαγνίζει το σώμα και το πνεύμα του. 

Πέρασε στην «απέναντι πλευρά» και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω...

Η μία ακραία ψευδαίσθηση, διαδεχόταν την άλλη, με αποκορύφωμα ο ίδιος και η σύζυγός του να φτάσουν στο σημείο να κοινοποιούν απόψεις στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε η ανάπτυξη του δικτύου 5G στη... εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Φυσικά, τόσο το Facebook, όσο και το Instagram, είχαν «μπλοκάρει» τις συγκεκριμένες αναρτήσεις τους, επικαλούμενα το νομικό πλαίσιο της διασποράς των «fake news». 

Ηταν πια ξεκάθαρο ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε διαλέξει πλευρά! Αφησε πίσω του το προφίλ του ανθρώπου χαμηλών τόνων, του ήρεμου και γαλήνιου χαρακτήρα που το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν το τένις και η προσφορά! 

Ο Τζόκοβιτς πήρε τον δρόμο των ακραίων τάσεων και δεν γύρισε ποτέ ξανά πίσω! Εφτασε να συμμετάσχει στο «Adria Tour», οργάνωση που πραγματοποιούσε events στα Βαλκάνια, από πάρτι μέχρι αθλητικές διοργωνάσεις αποκλειστικά για ανεμβολίαστους με στόχο να κολλήσουν, να νοσήσουν και να αποδείξουν πως η πανδημία είναι μια απλή ίωση. Σε ένα από αυτά, ο Νόβακ Τζόκοβιτς και η γυναίκα του Γιαλένα, φέρονται να διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

https://www.instagram.com/p/Bos91yXAGAm/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA