Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο κορυφαίος εν ενεργεία τενίστας, δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε συμμετάσχει σε συνέντευξη και φωτογράφιση στην πατρίδα του, ακόμη κι αφού βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, καθώς οι αυστραλιανές Αρχές συνεχίζουν να ερευνούν εάν θα πρέπει να απελαθεί ως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ο Τζόκοβιτς δημοσίευσε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είπε ότι είχε σκοπό να «διευκρινίσει την παραπληροφόρηση» σχετικά με τις εβδομάδες πριν φτάσει στη Μελβούρνη, όπου συνελήφθη από Αυστραλούς συνοριακούς πριν διαταχθεί να αφεθεί ελεύθερος τη Δευτέρα από ομοσπονδιακό δικαστή.

Αλλά η δήλωσή του, δεν έλυσε πλήρως μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την προσπάθεια του Τζόκοβιτς να παραμείνει στην Αυστραλία και να επιδιώξει να κατακτήσει τον 21ο τίτλο-ρεκόρ Grand Slam. Μεταξύ αυτών είναι το πότε ακριβώς έμαθε το θετικό αποτέλεσμα του τεστ και πώς τα ταξιδιωτικά του έγγραφα έδειξαν λανθασμένα ότι δεν είχε ταξιδέψει διεθνώς 14 ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αυστραλία.

Η ανάρτηση του Νόλε στο Instagram έγινε καθώς ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας είπε ότι ακόμη εξετάζει εάν θα ασκήσει τις προσωπικές του εξουσίες για να ακυρώσει ξανά τη βίζα του Σέρβου, την ώρα που οι υπάλληλοι μετανάστευσης ερευνούσαν τις διαφορές στα έγγραφα που παρουσίασε ο Τζόκοβιτς καθώς προσπαθούσε να εισέλθει στην Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα με έγγραφη εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Αυτή η εξαίρεση χορηγήθηκε από τους Αυστραλούς αξιωματούχους του Grand Slam κατόπιν αιτήματος του Τζόκοβιτς, ο οποίος είπε ότι είχε νοσήσει από κορονοϊό στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο Τζόκοβιτς έγραψε στο Instagram την Τετάρτη ότι είχε κάνει τεστ PCR στις 16 Δεκεμβρίου, αφού ορισμένα άτομα σε έναν αγώνα μπάσκετ που είχε παρακολουθήσει δύο ημέρες νωρίτερα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε συμπτώματα, έκανε επίσης ένα rapid test αντιγόνου «με μεγάλη προσοχή» και βγήκε αρνητικό.

Στις 17 Δεκεμβρίου, είπε, καθώς περίμενε το αποτέλεσμα του PCR, παρακολούθησε μια εκδήλωση τένις στο Βελιγράδι, τη σερβική πρωτεύουσα, όπου απένειμε βραβεία σε παιδιά. Είπε ότι και εκείνο το PCR δεν ήταν θετικό. Στις 18 Δεκεμβρίου, προχώρησε σε μια συνέντευξη και φωτογράφηση με τη γαλλική αθλητική εφημερίδα L'Equipe «για να εκπληρώσει μια μακροχρόνια δέσμευση» όπως ανέφερε.

«Ένιωσα υποχρεωμένος να προχωρήσω και να πραγματοποιήσω τη συνέντευξη της L'Equipe καθώς δεν ήθελα να απογοητεύσω τον δημοσιογράφο, αλλά φρόντισα να αποστασιοποιηθώ κοινωνικά και να φορέσω μάσκα εκτός από τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία μου», είπε ο Τζόκοβιτς και συνέχισε: «Ενώ πήγα σπίτι μετά τη συνέντευξη για να απομονωθώ για την απαιτούμενη περίοδο, προβληματίστηκα και κατάλαβα ότι αυτό ήταν μια λανθασμένη κρίση κι αποδέχομαι ότι έπρεπε να είχα επαναπρογραμματίσει αυτή τη συνέντευξη», πρόσθεσε.

https://www.instagram.com/p/CYnO7cDqbdj/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Τζόκοβιτς χρειάστηκε να απολογηθεί για τις απορριπτικές ενέργειες που έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στα μέσα του 2020, καθώς ο ιός μαινόταν στην Ευρώπη και αλλού, διοργάνωσε ένα τουρνουά τένις μετά το οποίο αυτός και αρκετοί άλλοι βρέθηκαν θετικοί.

Ενώ ο Τζόκοβιτς είπε στη δήλωσή του την Τετάρτη ότι «δεν είχε λάβει την ειδοποίηση για θετικό αποτέλεσμα PCR» μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου —μετά το συμβάν με παιδιά— έγγραφα που παρείχε σε Αυστραλούς αξιωματούχους καθώς προσπαθούσε να εισέλθει στη χώρα έλεγαν ότι το αποτέλεσμα είχε εκδοθεί την προηγούμενη μέρα.

Ένα αντίγραφο του ιατρικού του πιστοποιητικού για το θετικό του τεστ PCR ανέφερε ότι το τεστ λήφθηκε στις 1:05 μ.μ. της 16ης Δεκεμβρίου και ότι το θετικό αποτέλεσμα επιστράφηκε στις 8:19 της ίδιας ημέρας. Σε μια ένορκη κατάθεση που δόθηκε σε αυστραλιανό δικαστήριο, είπε: «Στις 16 Δεκεμβρίου 2021, υποβλήθηκα σε εξετάσεις και διαγνώστηκα με SARS-CoV-2 (COVID). Δεν ήταν σαφές πότε ακριβώς έμαθε για το υποτιθέμενο θετικό τεστ του.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αν ο Τζόκοβιτς γνώριζε ότι ήταν θετικός στον κορονοϊό πριν παραστεί στην εκδήλωση απονομής βραβείων στις 17 Δεκεμβρίου, θα είχε «προφανώς παραβιάσει τους κανόνες» στη Σερβία. «Δεν ξέρω πότε έλαβε το αποτέλεσμα της εξέτασης, πότε το διάβασε» πρόσθεσε. Οταν ρωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν διαπιστωθεί ότι ο Τζόκοβιτς παραβίασε τους κανόνες καραντίνας, είπε ότι η σερβική κυβέρνηση «θα το αντιμετωπίσει».

Στη δήλωσή του, ο Τζόκοβιτς απάντησε και σχετικά με τη δήλωση που που έκανε στη βίζα του ότι δεν είχε ταξιδέψει σε καμία άλλη χώρα 14 ημέρες πριν φτάσει στην Αυστραλία. Η νομοθεσία προειδοποιεί για σοβαρές κυρώσεις για ψευδείς απαντήσεις στην συγκεκριμένη ερώτηση. Η δήλωσή του φαινόταν να αντικρούεται από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον έδειχναν να ταξιδεύει μεταξύ Ισπανίας και Σερβίας το επίμαχο διάστημα. Συνεχίζοντας την μακροσκελή ανάρτησή του στο Instagram είπε ότι ο ατζέντης του έκανε «ένα λάθος κλικάροντας λανθασμένη ημερομηνία...». «Αυτό ήταν ανθρώπινο λάθος και σίγουρα όχι εσκεμμένο», πρόσθεσε και τόνισε ότι οι άνθρωποί του παρείχαν σήμερα στις αυστραλιανές Αρχές πρόσθετα έγγραφα που τεκμηριώνουν τα όσα αναφέρει.

Κλείνοντας έστειλε μήνυμα ότι διανύουμε δύσκολους καιρούς με την πανδημία, υπέβαλλε τα... σέβη του στην αυστραλιανή κυβέρνηση και δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή να αγωνίζεται στο Αυστραλιανό Οπεν ζητώντας άλλη μια ευκαιρία να αγωνιστεί με τους κορυφαίους του τένις, μπροστά σε ένα από τα κορυφαία πλήθη στον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA